De verlatingsangst van jouw hond, hoe ga je ermee om? We hebben het hier niet over een hond die het eventjes spannend vind als jij de deur uitgaat en vervolgens tot bedaren komt en gaat liggen. Het gaat echt om honden die extreme paniek vertonen op het moment dat hun favoriete persoon er niet meer is.
Dit gedrag van verlatingsangst van je hond kan grote problemen veroorzaken. Een kapotte bank, een dier vol met stress en buren die gaan klagen over een alsmaar blaffende hond. Het is tijd dat er wat aan gedaan wordt. Niet op tijd ingrijpen betekent namelijk dat het probleem alleen maar erger wordt. Vaak denken mensen dat het vanzelf overgaat of dat de hond het zelf moet kunnen opbrengen om te verbeteren. Het tegendeel is waar. Er is al een bepaald trauma ingeslopen wat je hiermee verergert. De verlatingsangst kan alleen door een dierenarts vastgesteld worden.
Wat is de verlatingsangst van mijn hond?
De verlatingsangst van jouw hond is dus een extreme reactie op het feit dat jij de ruimte verlaat waar hij zich op dat moment bevindt. Iets ruimer genomen kan dit ook pas zijn als jij het huis uitgaat. Huisdieren voelen sterk aan wat het baasje van plan is te doen. Al van tevoren kan hij raar gedrag gaan vertonen omdat hij anticipeert dat jij hem gaat verlaten.
Dit maakt een simpele taak als boodschappen doen al problematisch. De hond met verlatingsangst blijft blaffen en huilen totdat jij terugkomt. Al vanaf puppy af aan kan dit ontstaan, maar er kan dan ook al wat aan gedaan worden gelukkig.
We hebben het hier overigens niet over milde symptomen. Het gaat echt erom dat je hond zichzelf fysiek of emotioneel enorm pijn doet door bijvoorbeeld tot bloedens toe aan een lichaamsdeel te kauwen of door tegen de deur aan te krabben totdat de poten beschadigd raken. Of bijvoorbeeld door continu (urenlang) te huilen wanneer jij de deur uit bent.
Verlatingsangst is iets anders dan isolatieangst. Bij verlatingsangst van je hond gaat het erom dat hij heel erg gesteld is op één persoon. Als die persoon er niet is, is jouw huisdier ontroostbaar. In het geval van isolatieangst gaat het eerder om het alleen zijn. In beide gevallen gaat het erom om je hond geleidelijk aan te leren om alleen te zijn.
Waardoor wordt de verlatingsangst bij mijn hond veroorzaakt?
Er zijn veel redenen waarom een hond verlatingsangst kan ontwikkelen. Zo is er bewijs dat het ten eerste door de genen wordt veroorzaakt. Bepaalde hondenrassen zijn nu eenmaal meer aangelegd om een verlatingsangst te ontwikkelen dan anderen. Dit betekent niet dat ze het allemaal krijgen van dat ras, alleen dat de kans hoger is.
In essentie wordt het veroorzaakt door een extreme hechting aan het baasje. Het baasje is zijn alles. Wanneer die weg is raakt hij in paniek omdat zijn veilige factor weg is. Het hebben van een goede band met je trouwe viervoeter is aan te raden. Het is wel een van de manieren waarop hij iets te veel op jou kan gaan leunen. Bij het ontwikkelen van een band vanaf puppy af aan is het daarom slim om hier verstandig mee om te gaan.
Stel jij hebt een tijd ziek op bed gelegen. Na verloop van tijd gaat het beter en je kunt je wel een weg vinden door het huis, maar kan nog niet naar kantoor gaan om te werken. Jouw hond snapt de situatie niet en gaat er vanuit dat hij tegenwoordig dus de hele dag met jou kan doorbrengen. Als dit patroon in een keer doorbroken wordt wanneer jij weer je eerste echte werkdag begint slaat de paniek toe. Waar is hij nou? Hij was toch altijd hier? Zo vlug kan de verlatingsangst van jouw hond toeslaan.
Zijn er wel genoeg afleidingsmiddelen in huis waardoor hij lekker zijn gang kan gaan? Een hond die niets te doen heeft dan te wachten tot zijn baas thuis komt is sneller geneigd zich te gaan vervelen en te fixeren op het feit dat jij er niet bent. Zorg dus dat hij een tijdje alleen kan zijn met een aantal speeltje en genoeg voer (misschien een gedeelte verstopt voor een extra uitdaging?).
Uiteraard is er de mogelijkheid dat hij dit opgelopen heeft als gevolg van een traumatische ervaring. Het kan een angstaanjagende ervaring zijn geweest met een andere hond die buiten liep of bijvoorbeeld een onverwacht harde knal dichtbij het huis. Hoe dan ook heeft jouw hond geen vertrouwen meer in het alleen zijn en heeft last van verlatingsangst. Ook als is dit bijvoorbeeld maar eenmalig geweest, het heeft een extreem gevolg.
Verlatingsangst bij puppy’s kan worden veroorzaakt omdat ze te vroeg bij hun moeder zijn weggehaald. Uiteindelijk blijven ze groepsdieren, kijk maar naar de roedel. Ze zijn nooit echt alleen. Deze moderne levensstijl is niet helemaal aangepast op het natuurlijke. Vooral vlak na de scheiding met de moeder zijn de honden vatbaar voor stress. Je moet in deze fase uitkijken met het ontwikkelen van een verlatingsangst, maar ook bijvoorbeeld voedselallergieën.
Elke uiting van een ziektebeeld is nooit een enkel plaatje op zich. Het is een onderdeel van een web aan stress. Er kunnen onderliggende problemen liggen waarom je hond een verlatingsangst heeft opgelopen. Misschien vertrouwt hij er niet genoeg op dat jij terugkomt of heeft hij te veel energie die hij niet kwijt kan waardoor hij gaat piekeren als jij er niet bent.
Welke symptomen van verlatingsangst bij mijn hond kan ik zien?
Vooral ongecontroleerde uitingen van stress wanneer ze niet zijn bij de persoon met wie ze de beste klik hebben zijn symptomen van verlatingsangst bij jouw hond. Wanneer jij de deur uitgaat, gaat jouw viervoeter dan meteen de bank te grazen nemen? Of gaat hij in de hoek plassen terwijl je zeker weet dat hij zindelijk is? Dit zijn allemaal kenmerken waaraan je kunt zien dat iets niet in de haak is.
Andere symptomen van verlatingsangst bij honden zijn:
- Overdreven onrust bij de aanloop naar een afscheid
- Het staken van eten in jouw afwezigheid
- Alsmaar achter je aanlopen. Zelfs per kamer kan hij je niet alleen laten.
- Aan een stuk door blaffen, janken of piepen wanner jij er niet bent. Vaak is dit iets waar je door je buren mee geconfronteerd wordt omdat zij er overlast van hebben.
- Stijf van de angst voor het raam staan en je nakijken
- Neurotisch heen en weer lopen en geen andere activiteiten meer doen totdat jij terug bent
- Extreem vrolijk je begroeten wanneer je dan eindelijk weer terug bent
- Krabben of krassen tegen de deur omdat hij jou wilt volgen naar buiten
Een trainingsschema opstellen om de verlatingsangst van je hond aan te pakken
Een trainingsschema voor de extreme verlatingsangst van jouw hond opstellen is een prima manier om het aan te pakken. Laat hiervoor jouw huisdier eerst keuren bij een dierenarts. Pas daarna kunnen in de juiste volgorde de stappen worden gevolgd. Kijk ook even snel of je hondenverzekering hier een vergoeding voor geeft. Weet je het niet zeker dan kun je het navragen bij je verzekeraar voordat je een stap onderneemt.
Alleen een professional kan de verlatingsangst van jouw hond stap voor stap wegnemen, zonder dat dit gepaard gaat met veel stress. Hij zal verschillende methoden van hierboven toepassen om ervoor te zorgen dat hij zich weer op z’n gemak voelt terwijl hij alleen thuis is.
Kan ik al met mijn puppy beginnen om de verlatingsangst te verlagen?
Ja, dat kan. Sterker nog, het is aan te raden om er vroeg bij te zijn als je de symptomen ziet. Dan kan er op tijd een trainingsschema gemaakt worden om de verlatingsangst van jouw hond aan te pakken.
Wees er wel op bedacht dat puppy’s altijd wel een beetje paniekerig zijn in het begin. Ga dus niet te snel van stapel en ga ook zeker zelf niet een analyse maken. Als je bepaalde kenmerken naar voren ziet komen stap je eerst naar de dierenarts. Die kan een goede afweging maken of er sprake is van milde symptomen of echt extreme verlatingsangst van je hond. Aan de hand hiervan beslist de dierenarts namelijk welk traject er gekozen wordt.
Overige tips om de verlatingsangst bij mijn hond te voorkomen
Je wilt nu wel weten hoe je dan die verlatingsangst bij je hond kunt voorkomen. Daarom hebben we hier nog een paar overige tips waarmee je kunt beginnen. Wederom willen we je wel laten weten dat je dit altijd moet doen in overleg met je dierenarts. Zij kunnen je als beste begeleiden omdat zij meer ervaring met je hond hebben dan wij. Elk huisdier is anders en zal anders reageren op bepaalde therapeutische behandelingen.
Misschien iets heel eenvoudigs, maar wel effectief: je hond uitlaten voordat je vertrekt. Een lange tijd uitlaten met veel rennen en springen. Je hond is daarna te moe om zich te bekommeren om verlatingsangst en gaat liever slapen. Niet een directe oplossing, maar het helpt de extremiteit in te perken.
Jouw hond heeft zijn favoriete plekje in huis. Het kan een aparte kamer zijn of bijvoorbeeld de bench. Richt deze plek zo in dat hij de eerste 15 minuten helemaal afgeleid is. Deze eerste paar minuten zijn altijd het moeilijkste voor hem. Als de angstreactie weet te vertragen komt die sowieso minder hard binnen. Leg dus genoeg spelletjes neer, misschien een kong om even bezig te zijn. Maar je kunt het ook zoeken in de hoek van zijn lievelingsmuziek. Wat je ook doet: let goed op het gedrag. Een bench dicht doen kan juist averechts werken omdat er dan een opsluitingsangst bovenop de verlatingsangst van je hond komt. Geen goed idee dus!
De meest duurzame oplossing om verlatingsangst bij je hond te voorkomen is om hem geleidelijk aan te laten wennen aan het idee dat je weg kan zijn. De meeste honden hebben tot vier uur alleen zijn geen problemen. Je wilt in ieder geval de stress zo laag mogelijk maken en daarna pas de tijdsduur rekken.
Jouw viervoeter is een groepsdier en ziet jou aan de leider. Hij zal zoveel mogelijk jouw lichaamstaal proberen na te bootsen. Ben jij dus gewoon rustig als je weggaat en weer terugkomt? Dan scheelt dit een klein beetje in hoe hij het ziet. Ze leren het snelste met een goed voorbeeld. Jou dus in dit geval.
Er zijn manieren om je hond aan te leren zelf bezig te zijn met dingen ontdekken in het huis. Of bijvoorbeeld om gewoon lekker bezig te zijn met de diverse spelletjes. Deze zelfstandigheid oefeningen zijn het investeren zeker waard. Meestal gaan deze gepaard met bepaalde oefeningen om het zelfvertrouwen te vergroten.
Tot slot zijn er in het uiterste geval kalmerende en rustgevende medicatie voor je hond met verlatingsangst. Deze gaan altijd in samenspraak met de dierenarts en zijn alleen voor tijdelijk gebruik. Je kunt denken aan Beaphar of Zylkene. Wat je ook kiest, de prioriteit moet liggen op het veranderen van het gedrag, niet op het toedienen van medicatie.
Zoals je ziet zijn er vele stukjes die samen een puzzel compleet maken om de verlatingsangst van je hond te voorkomen. Vooral puppy’s kunnen hier last van hebben, maar we zien ook gevallen waarin honden later in het leven het ontwikkelen. De symptomen worden minder hoe meer van deze stappen je onderneemt.