Wat kost het hebben van een hond?

Kosten hondenverzekering

Wat kost het hebben van een hond?

Inhoudsopgave

Het inzichtelijk maken van de kosten die gemoeid zijn met het hebben van een hond is iets wat niet iedereen doet. Hierdoor vergissen zij zich erin hoeveel ze per maand kwijt zijn aan het hebben van een hond. Er zijn namelijk veel dingen waar je niet zo snel aan denkt als je het hebt over het in huis halen van een hond. De meeste komen niet verder dan hondenvoer en de aankoop.

Als je niet een hoog genoeg inkomen hebt om een of meerdere honden financieel aan te kunnen doe je er goed aan om ze niet aan te schaffen. Te veel mensen raken in de financiële problemen omdat ze de rekeningen niet kunnen betalen voor hun honden. Vaak zijn de onverwachte medische kosten die de doorslag maken. Een manier om hier op voorbereid te zijn is om standaard een bedrag opzij te zetten of om een hondenverzekering aan te vragen.

Wat kost de aankoop van een hond?

De aankoop zijn vaak de eerste kosten die je maakt bij het hebben van een hond. Of je nu iemand kent die van wie je de hond gratis mag overnemen of dat je naar een professionele fokker gaat om een nieuwe puppy te kopen. De kosten van de aankoop van een hond verschillen veel. Het gaat van gratis tot een paar duizend euro voor echte rashonden.

Gemiddeld gezien echter liggen de prijzen van de aankoop van een hond uit het dierenasiel rond de €100. Bij een fokker loopt het al in de honderden euro’s. En hoe specialer het ras is, hoe hoger de prijs. Dit zijn de kale kosten zonder alles wat erbij komt kijken zoals een verzekering, belasting en eventuele eerste behandelingen zoals een sterilisatie.

Wat kost hondenvoer?

Je hebt grote en kleine eters, maar hondenvoer is toch iets waar je elke maand rekening mee zult moeten houden. Een gevarieerd dieet voor een hond is niet een heel ingewikkelde zaak, maar je zult wel hondenbrokken en natvoer moeten afwisselen. Eventueel tandensticks voor de gezondheid van het gebit. Vooral sommige kleine hondensoorten zoals de chihuahua hebben vaak last van het gebit. Daarnaast zul je vast je honden wel eens willen verwennen met een paar snoepjes. De allergie van je hond kan ervoor zorgen dat je duurder uit bent met de kosten voor het hondenvoer. Vaak is hier een speciaal merk voor nodig om makkelijk verteerbaar te zijn, zonder gluten of dat het bepaalde eiwitten niet heeft.

Gemiddeld gezien kost het hondenvoer voor een kleine hond zo’n €30 per week en een grote hond zo’n €75.

Wat kosten hondenaccessoires?

Onder hondenaccessoires valt voor ons alles als manden, speeltjes, kleedjes, riemen etc. Dit is een van de meest onderschatte categorieën omdat je deze aankopen maakt zonder er bij stil te staan. Vooral voor eenzame, kinderloze ouders vervangt de hond eigenlijk de plaats van het kind. Maar al te graag verwennen ze het dier met een nieuw speeltje of een comfortabele mand.

Deze producten gaan jaren mee zonder dat ze kapot gaan. Dat is echter een vertekend beeld omdat veel mensen een nieuwe kopen voordat deze stuk is. Een voordeel hiervan is dat je vaak bij tweedehands winkels er genoeg van kunt vinden. Ook al je mensen in je familie of vriendenkring hebt kun je daar vragen als ze iets hebben waar ze vanaf willen. Dit kan zijn omdat de hond te oud is geworden of omdat ze simpelweg iets anders al hebben.

Een puppy heeft meer aandacht, maar ook materiële dingen nodig dan een gemiddelde hond. Soms hebben ze een speciale riem nodig die niet te veel druk uitoefent op de hals of bijvoorbeeld een nieuwe mand omdat hij de oude kapot heeft gemaakt. Ook aan de medische kant maken ze meer kosten, neem daarom een puppy verzekering.

Als je hier zo’n €20 per maand voor wegzet heb je altijd genoeg om een paar keer per jaar iets te kopen. Echter als we naar de uitgaven van hondeneigenaren kijken geven ze meer rond de €30 per maand uit.

Wat kost hondenbelasting?

Ja het bestaat. Nee dit is niet waar de onenigheid tussen honden- en katteneigenaren vandaan komt, echt waar… Om eerlijk te zijn gaan er zo langzamerhand ook stemmen op om katten onder een belasting te laten vallen, maar voorlopig zijn alleen hondeneigenaren hiervoor verantwoordelijk.

Overigens is het niet in Nederland overal zo. Het verschilt per gemeente of en hoeveel je eraan kwijt bent. Volgens deze telling bedraagt de belasting per hond per maand zo’n €4. Als we alleen de gemeenten tellen waar de belasting telt dan kom je uit op €6.

Wat kost het uitlaten en oppassen van een hond?

Het liefst nemen we onze trouwe viervoeter overal mee naartoe. Alleen dat is in de moderne, drukke wereld niet mogelijk. Je kunt ze moeilijk mee het vliegtuig in nemen of meebrengen op die business trip. Gelukkig zijn er mensen die de dagelijkse taken van uitlaten en voeren en oppassen van ons willen overnemen. Echter als je niemand kunt vinden in je eigen kring zul je het moeten uitbesteden. En dat heeft een prijskaartje.

De kosten voor het uitlaten van een hond is zo’n €10 per dag. Een oppas regelen is duurder en zal je ongeveer €20 per uur kosten.

Wat kosten de behandelingen van honden?

De (onverwachte) kosten van behandelingen van honden is waar het vaak misgaat bij mensen. Zij zijn niet berekend op de plotselinge uitgaven die zij die maand moeten maken als hun hond bijvoorbeeld een poot breekt of een operatie moet ondergaan. De medische problemen kunnen complex zijn en daarmee is onderzoek nodig. Al deze scans en tests moeten betaald worden. Deze kostenpost kan snel groeien als het een ernstige aandoening zoals kanker is.

Om je een idee te geven kost een consult bij een dierenarts al gauw €40. Dan ben je alleen binnen gekomen en moeten de behandelingen nog beginnen. Een CT scan kost gemiddeld €150.

Een sterilisatie of castratie is overigens wel iets waar je je op kunt voorbereiden. Daarom zitten ze alleen in het extra pakket van de meeste hondenverzekeringen. Zo’n behandeling kost een €300 – 400. Je ziet snel dat het voordelig is om een hondenverzekering te hebben in zulke gevallen. Zij betalen dan 50% – 80% van de kosten die met de behandelingen gemoeid zijn.

Wat kost een hondenverzekering?

Maar wat kost een hondenverzekering dan? Deze kosten liggen rond de €20 – 30 per maand. Afhankelijk van de gezondheid van je hond, het ras, de leeftijd en jouw wensen voor welke dekkingen je wilt lopen de kosten hoger op. Geef jezelf de beste kans op het kiezen van een hondenverzekering die bij jouw levensstijl past door de hondenverzekeringen te vergelijken. Uiteraard ben je dan ook voor meer dingen financieel beschermd. Vrijwel altijd is een aanvullend pakket voor sterilisatie, medicatie, inentingen, ontwormen en castraties voordelig om erbij te nemen.

Wat kost een begrafenis of crematie?

Het verlies van je hond is het laatste waar je aan wilt denken nu en terecht. Maar toch kan het geen kwaad om op de hoogte te zijn van de kosten die gemoeid zijn met het overlijden van je huisdier. Je wilt op een respectvolle manier afscheid kunnen nemen, zonder dat je over de kosten inzit. Door goed voorbereid te zijn kun jij, wanneer het helaas eenmaal zo is, met een gerust hart afscheid nemen van je hond.

Kan een hond hooikoorts hebben?

Kan een hond hooikoorts hebben?

Een hond kan net zoals jij of ik last hebben van hooikoorts. Het…
Een hond leren zwemmen, hoe doe je dat?

Een hond leren zwemmen, hoe doe je dat?

Een hond leren zwemmen is in ons land belangrijk. Overal om je heen…
Hoe voorkom ik oververhitting bij mijn hond?

Hoe voorkom ik oververhitting bij mijn hond?

Met het warme weer komen ook de uitdagingen om oververhitting bij je hond…