Hoe werkt het eigen risico van mijn hondenverzekering?

Eigen risico hondenverzekering

Hoe werkt het eigen risico van mijn hondenverzekering?

Inhoudsopgave

Zie jij af en toe termen voorbij komen bij het afsluiten van je hondenverzekering, maar heb je geen idee wat het is? Eigen risico is een voorbeeld van zo’n term. Sommige mensen hebben al jarenlang een hondenverzekering, maar weten eigenlijk niet goed wat het eigen risico is.

Heb jij ook vragen over wat het eigen risico nou is en hoe het werkt met je hondenverzekering? Hier zullen we er verder op ingaan en je concrete, praktische voorbeelden geven om je een beter beeld te geven. Op deze manier weet je waarvoor je betaalt en wat je kunt verwachten wanneer je je hondenverzekering moet gebruiken om te betalen voor de behandelingskosten van je hond. Verder kun je op onze site ook lezen over de eigen bijdrage en hoe dat werkt.

Een concreet voorbeeld van hoe het eigen risico werkt in je hondenverzekering

Het eigen risico staat voor het bedrag wat je bereid bent zelf in te leggen voordat je aanspraak maakt op je hondenverzekering. De hoogte van het eigen risico staat dus gelijk aan het bedrag wat je bereid bent zelf helemaal te betalen voordat je iets vergoed krijgt van je verzekeraar.

Laten we het volgende voorbeeld nemen. Je hebt een hondenverzekering afgesloten met een eigen risico van €300. Je hond heeft zijn poot gebroken. De behandelingskosten zijn €1.200. Er is verder nog nooit iets verkeerd gegaan waardoor je nooit je verzekering hebt hoeven te gebruiken. Gelukkig betaalt je verzekeraar 80% mee aan de behandelingskosten. Dit betekent dat je die eerste €300 sowieso zelf betaalt, dat is je eigen risico. Over de overige €900 hoef je maar 20% te betalen. Dan komen we uit op een bedrag van 300 + (900*0,2) = €480 totaal.

Stel, later dat jaar ga je naar de dierenarts voor een gebitsbehandeling ter waarde van €100. Dit keer betaalt je verzekeraar 50% mee. Omdat je eerder dit jaar al door je hele budget heen bent gegaan van je eigen risico, hoef je nu dus niet meer een eigen risico te betalen. Het enige wat je hoeft te betalen is die 50% van de €100, wat neerkomt op €50 totaal.

Een hondenverzekering is over het algemeen goedkoper naarmate je een hoger eigen risico hebt. Zo zie je dat een hoog eigen risico voordelig is als je ervan uit kunt gaan dat er niets verkeerd gaat in het jaar. Echter heb je juist een verzekering omdat je weet dat dingen verkeerd kúnnen gaan. Dus wat is wijsheid?

Waarom bestaat het eigen risico in mijn hondenverzekering?

Om sommige zorg met hoge kosten betaalbaar te houden introduceren verzekeringsmaatschappijen een hoger eigen risico in de hondenverzekering. Op deze manier blijft het over het algemeen betaalbaar zonder dat iemand hiervan de dupe is. Je betaalt immers met z’n allen een eigen risico om de verzekeringskosten voor iedereen laag te houden. We hebben het hier alleen gehad over het eigen risico van je hondenverzekering. Je kunt meerdere verzekeringen tegelijk hebben lopen, zoals een aansprakelijkheidsverzekering, waar je dan misschien ook weer een gedeelte eigen risico bij hebt.

Een tweede reden is dat men bewuster wordt van de kosten van de zorg. Het komt regelmatig voor dat hondeneigenaren aanspraak maken op een vergoeding in gevallen die ze zelf hadden kunnen voorkomen. Een stuk verantwoordelijkheid nemen over de eigen acties zou betekenen dat je hond verzekeren een stuk goedkoper kon.

Kan een hond hooikoorts hebben?

Kan een hond hooikoorts hebben?

Een hond kan net zoals jij of ik last hebben van hooikoorts. Het…
Een hond leren zwemmen, hoe doe je dat?

Een hond leren zwemmen, hoe doe je dat?

Een hond leren zwemmen is in ons land belangrijk. Overal om je heen…
Hoe voorkom ik oververhitting bij mijn hond?

Hoe voorkom ik oververhitting bij mijn hond?

Met het warme weer komen ook de uitdagingen om oververhitting bij je hond…