Het afsluiten van een hondenverzekering is snel gedaan, waarom dan die wachttijd? Zodra je de gezondheidsverklaring van de arts krijgt kun je een verzekeraar kiezen. Online inschrijven gaat razendsnel dus waarom kun je niet gelijk gebruik maken van je verzekering?
Eerst is het goed om te begrijpen hoe verzekeringen werken en wat een wachttijd precies inhoudt. Daarna wordt het snel duidelijk waarom een wachttijd noodzakelijk is en ook welke dingen alsnog vergoed worden tijdens de wachttijd van een hondenverzekering.
Wat is een wachttijd bij een verzekering?
Een wachttijd bij een hondenverzekering is niets meer dan een periode waarin je wel de premie betaalt, maar nog niet geld uitgekeerd zal krijgen als er iets mis gaat met de gezondheid van jouw hond. Dit is altijd aan het begin van de verzekering. Het klinkt eerst als een slecht idee om mensen te laten betalen terwijl ze er nog eigenlijk niets voor terug krijgen, maar niets is minder waar.
Niet iedereen sluit een verzekering af met de juiste intenties. Het idee achter verzekeringen is dat via een collectief (grote groep mensen) één spaarpot gemaakt wordt. Iedereen levert een klein beetje in om de mensen bij wie het fout gaat bij te springen. Echter wat moeten we denken van de mensen die weten dat er iets fout zal gaan met hun hond en juist dáárom een hondenverzekering aanvragen. Je snapt waarom het niet lang zou duren of alle verzekeringsmaatschappijen zouden failliet gaan.
Een wachttijd bij een hondenverzekering is een extra waarborg die verzekeraars gebruiken om misbruik te voorkomen. Je kunt niet meer pas verzekeren op het moment dat het fout dreigt te gaan, omdat je dan tijdens de wachttijd door de mand zou vallen. Immers, een hondenverzekering is alleen bedoeld voor onvoorziene medische omstandigheden. Wanneer je weet dat een bepaald ziektebeeld eraan komt en precies op het laatste moment een verzekering afsluit snoep je het beschikbare geld af van mensen die wel eerlijk hebben betaald. Ook in de tijden dat het goed ging.
Hoe lang is een wachttijd bij hondenverzekeringen?
De wachttijd van een hondenverzekering bedraagt bijna altijd 30 dagen. Dit lijkt heel lang, maar als je het vergelijkt met de andere verzekeringen is dit slecht een zeer korte tijd. Voor een rechtsbijstandsverzekering ligt het bijvoorbeeld rond de 6 – 12 maanden. Ondanks de kortere periode dan normaal is het slim om hier rekening mee te houden wanneer je een hond verzekert.
Een hondenleven is een stuk korter dan dat van een mens, dat wel. Maar ook relatief gezien is dit aan de korte kant. De kans dat er binnen die 30 dagen een groot medisch probleem zich voordoet is klein. Vandaar dat het verzekeren van een hond zeker aan te raden is.
Heb je al een dierenverzekering lopen en heb je altijd netjes betaald? Dan is er geen wachttijd bij het overstappen. De vorige aanbieder heeft hiermee al kunnen vaststellen dat je een trouwe klant bent. Het gaat hier dus echt om mensen die nieuw instappen in de verzekeringswereld.
Waarom is het voor verzekeraars nodig een wachttijd in te stellen?
Er zijn ongeveer twee miljoen honden in Nederland. Ook al is niet iedereen verzekerd, is dat heel wat papierwerk om bij te houden. Neem hierbij in acht dat sommige aanbieders niet alleen dierenverzekeringen doen en je hebt een hele administratie-afdeling om alles overzichtelijk te houden. En juist daarom is het voor verzekeraars nodig een wachttijd in te stellen.
Niet alleen om te zien of er tijdens de wachtperiode bepaalde ziektebeelden opspelen, maar ook om alles netjes administratief bij te houden. De gezondheidsverklaring wordt gecontroleerd, je naam komt in het register te staan en de premies worden berekend.
Opnieuw een wachttijd bij een verandering van de verzekering?
Het is mogelijk om per jaar een verandering aan te brengen aan je pakket. Dit geldt dan met name voor de aanvullende pakketten zoals extra dekking voor het gebit van je hond, sterilisatie, crematie of chemotherapie. Aangezien je hond al verzekerd is en je hebt al deze tijd betaald hoef je niet opnieuw een wachttijd in te gaan. Het verschilt per aanbieder hoe lang de wachttijd is, als dit een belangrijk punt voor jou is kun je hondenverzekeringen vergelijken en zo de beste kiezen.
Wel is het zo dat er opnieuw gekeken wordt naar de gezondheid van je hond. Heb jij bijvoorbeeld geen aanvullende dekking gehad tegen kanker en je hond krijgt het onverhoopt toch, dan kun je niet het jaar daarop een aanvullende premie hiervoor afsluiten. Het is immers geen onvoorzien probleem meer maar een bekende medische aandoening.
Wat wordt vergoed tijdens de wachttijd?
Is er dan niets wat vergoed wordt tijdens de wachttijd van een hondenverzekering? Nee, er zijn uitzonderingen. Indien je aanvullende pakketten hebt gekozen wordt er ook wel eens een castratie of sterilisatie vergoed ook al zit je officieel nog in de wachttijd. Een ander vaak vergoede behandeling is het plaatsen van de chip. Het plaatsen van de chip is immers verplicht als je een dierenverzekering wilt aanvragen. Ben je van plan naar het buitenland te gaan met je hond? Wacht dan het hele termijn af om niet voor verrassingen te komen te staan tijdens je reis.
De rest van de behandelingen, consulten bij de dierenarts, vervolgonderzoeken en rasspecifieke aandoeningen worden allemaal niet vergoed tijdens de wachttijd van het verzekeren van je hond.
Hondenverzekering opzeggen en weer activeren. Wat doet dat met de wachttijd?
Sommige mensen kiezen ervoor om in de jaren dat ze verwachten dat hun hond gezond blijft de hondenverzekering op te zeggen en dan tegen het einde van de levensduur weer opnieuw te activeren. Hiermee betalen ze alleen voor de verzekering in de risicovolle periodes van jonge puppy’s en oudere honden. Echter is dit niet waterdicht want er kan altijd iets zich voordoen waardoor je een behandeling voor je hond nodig hebt. Bedenk ook dat honden ouder dan 7 jaar niet verzekerd kunnen worden.
Kies je toch ervoor om de hondenverzekering op te zeggen en een paar jaar later weer te activeren? Dan is er wel een nieuwe wachttijd nodig. Deze wordt alleen overgeslagen als je al betalende klant bent en je stapt over van aanbieder. Wanneer je opzegt treedt er dus een nieuw contract in werking en heb je opnieuw te maken met de wachttijd voor je hondenverzekering.