Wat is eigen bijdrage bij een hondenverzekering?

Eigen bijdrage hondenverzekering

Wat is eigen bijdrage bij een hondenverzekering?

Inhoudsopgave

Je hebt het vast wel een keer voorbij zien komen. Of je het nu gezien hebt bij het zoeken voor een hondenverzekering of dat je het kent via een andere verzekering, de eigen bijdrage is een wezenlijk onderdeel van hoe verzekeringen werken.

De eigen bijdrage is het gedeelte van de kosten van een behandeling die je zelf betaalt. Wanneer je naar de dierenarts gaat krijg je een rekening van de behandeling. Als je een hondenverzekering hebt betaalt de verzekeraar een gedeelte en betaal je zelf een gedeelte. Gemiddeld gezien betaalt de verzekeringsmaatschappij ongeveer 50% – 80% van de behandeling. Dit ligt aan het type behandeling wat je hond nodig had en welk pakket van hondenverzekering je hebt.

Waarom is er een eigen bijdrage bij een hondenverzekering?

Een eigen bijdrage is er om de hondenverzekeringen betaalbaar te houden. Als de eigen bijdrage te laag zou liggen, zouden er geen verzekeringsmaatschappijen zijn die ze willen aanbieden omdat het niet meer winstgevend is. Als de eigen bijdrage hoger zou liggen, dan zouden particulieren er niet mee akkoord gaan en verliezen de verzekeraars hun klanten.

Er is dus een gouden middenweg gekozen. De hondenverzekering maakt de medische kosten voor je hond betaalbaar als er niet te veel ongelukken zijn, terwijl het voor de verzekeraars genoeg geld in het laatje brengt dat ze de premie van de hondenverzekeringen laag kunnen houden.

Het eigen risico bij een hondenverzekering is weer iets anders overigens. Dat is het bedrag wat je in ieder geval betaalt vóórdat de verzekeraar meebetaalt.

Zijn er hondenverzekeringen zonder eigen bijdrage?

Er zijn geen hondenverzekeringen zonder eigen bijdrage. Wel kun je soms kiezen voor een pakket met een hogere of lagere eigen bijdrage. Een hogere eigen bijdrage betekent een lagere premie op de hondenverzekering. Jij neemt immers extra risico door meer te betalen tijdens een dierenartsbezoek. De gemiddelde kosten voor de verzekeringsmaatschappij gaan hierdoor omlaag waardoor ze een scherper tarief kunnen aanbieden.

Andersom werkt het ook. Vaak zie je een hoger maandbedrag voor de hondenverzekering als de eigen bijdrage laag is. Het vergoeden van behandelingen zou voor verzekeraars te duur worden als er hondenverzekeringen zouden zijn zonder eigen bijdrage.

Wel zie je soms pakketten waarin specifieke onderdelen geheel zonder eigen bijdrage zijn. Denk hierbij aan aanvullende pakketten waarbij het zetten van de micro chip volledig vergoed wordt of een inenting.

Hoe zit het met het maximum verzekerde bedrag per jaar?

Aan elke hondenverzekering zit een maximum verzekerd bedrag. Dit is het bedrag wat je maximaal per jaar terugkrijgt van de verzekeringsmaatschappij als je medische kosten maakt. Alles boven dit bedrag moet je dus volledig zelf betalen. In deze geval gaat de eigen bijdrage dus niet meer op. Vanaf dat punt wordt de eigen bijdrage 100% en betaal je alles zelf.

Wat betreft het uitgekeerde bedrag geldt dit alleen in zaken waarbij jouw hond medische hulp nodig heeft. Als je hond iets stuk maakt heb je een aansprakelijkheidsverzekering nodig.

Wederom is dit om de hondenverzekeringen betaalbaar te houden, maar ook om misbruik te voorkomen. Door een maximum op het verzekerde bedrag te zetten dekken verzekeraars zich in om niet vrij spel te geven aan mensen die misbruik van dit systeem willen maken.

Kan een hond hooikoorts hebben?

Kan een hond hooikoorts hebben?

Een hond kan net zoals jij of ik last hebben van hooikoorts. Het…
Een hond leren zwemmen, hoe doe je dat?

Een hond leren zwemmen, hoe doe je dat?

Een hond leren zwemmen is in ons land belangrijk. Overal om je heen…
Hoe voorkom ik oververhitting bij mijn hond?

Hoe voorkom ik oververhitting bij mijn hond?

Met het warme weer komen ook de uitdagingen om oververhitting bij je hond…