Wanneer kan ik het beste mijn hond verzekeren?

Wanneer honden verzekeren

Wanneer kan ik het beste mijn hond verzekeren?

Inhoudsopgave

Hoera! Een nieuwe aanwinst voor het gezin. Je hebt net een puppy gekocht, maar je weet niet wanneer je die moet verzekeren. Er heerst nogal wat onduidelijkheid over hondenverzekeringen en wanneer je deze het beste kunt afsluiten. Het komt al te vaak voor: het is kerst, de jongste krijgt een schattige puppy cadeau. Een tijdje gaat het goed, maar dan is er opeens dat ene ‘ongelukje’. Kosten? Duizenden euro’s. “Tja, als ik dát had geweten had ik meteen een hondenverzekering afgesloten” klinkt het dan in de dierenkliniek.

Om jou goed van hulp te voorzien zullen we ingaan op veel voorkomende vragen die zorgverleners te horen krijgen. Het is goed om te weten dat je er in ieder geval niet alleen voor staat en dat er veel informatie al beschikbaar is die je kunt opvragen vanuit je woonkamer. Want laten we nou eerlijk zijn, een hond is toch wel echt een onderdeel van het gezin. Je wilt evengoed voor jouw trouwe viervoeter zorgen als voor jezelf, en daarbij is het niet de bedoeling dat je je zorgen maakt over de kosten van een eventueel ongeval.

Wat dekt een hondenverzekering wel en niet?

Een hondenverzekering dekt de kosten (deels) voor alle onvoorziene medische ingrepen. In het kort gaat het er dus om dat het probleem zich opeens voordoet zonder dat dit eerder bekend is bij de hond. En dat er een dierenarts aan te pas komt om onder andere een operatie uit te voeren, medicatie toe te dienen of bijvoorbeeld om een gezondheidsscan te maken. Voor meer informatie kijk je op onze wat verzekert een hondenverzekering pagina.

Let er wel op dat er een maximum zit aan het verzekerde bedrag per jaar. Als je kosten torenhoog oplopen krijg je maar een deel terug. Welke bedragen dit zijn verschilt per hondenverzekering en aanbieder.

En wanneer kan je dan het beste je hond verzekeren? Vanaf 9 weken kun je langsgaan bij de dierenarts om hem/haar te laten controleren. Als de arts verklaart dat jouw hond gezond is kun je direct een verzekering afsluiten. Om te voorkomen dat je bepaalde aandoeningen niet kunt verzekeren is het slim om zo vroeg mogelijk te verzekeren. Wanneer je namelijk te veel tijd tussen de eerste gezondheidsverklaring houdt en je 2e check kan het zo zijn dat er iets nieuws ontdekt wordt. Dit krijg je dus niet meer verzekerd daarna.

Let er wel op dat je een wachttijd van 30 dagen hebt bij het afsluiten van een hondenverzekering. Dit betekent dat alle medische problemen die zich voordoen binnen deze tijd niet vergoed zullen worden. Er zijn uitzonderingen hierop, dat verschilt per zorgaanbieder.

Een standaardscenario voor het afsluiten van de hondenverzekering

Een vriendin van jou heeft je erop attent gemaakt dat zij iemand kent met een nieuw nest puppies. Je gaat ernaartoe en je smelt gelijk van het schattige aangezicht. Dit kan iemand toch niet weerstaan? Inderdaad. En dus koop je er één … of twee, of drie.

Je hebt je van tevoren al ingelezen in welk ras het is en bent op de hoogte van de meest voorkomende aandoeningen. Op basis hiervan bel je naar je lokale dierenkliniek om te bevestigen dat dit klopt. Verder vraag je wat zij adviseren om te nemen voor hondenverzekering.

Je hebt besloten de puppies te kopen en gaat de eerste week dat het kan langs bij de dierenarts. Gelukkig is alles in orde met de diertjes en krijg je een schone gezondheidsverklaring van de arts. Hiermee stap je naar de verzekeraar van jouw keuze en je kunt direct je puppy verzekeren.

Een oude hond verzekeren

Net als mensen krijgen honden op latere leeftijd allerlei kwaaltjes. Een oude hond verzekeren is zeker aan te raden om deze reden. Uiteraard weten de verzekeraars dit ook. Je zult zien dat de kosten omhoog gaan naarmate de leeftijd van je hond stijgt. Per ras verschilt het nogal wat ze nodig hebben. Kies daarom een hondenverzekering die aansluit bij jouw hond.

Er geldt altijd een maximale leeftijdsgrens wanneer je een hond kunt verzekeren. Doorgaans is dit 7 jaar, maar er zijn uitschieters tot 8 jaar. Vanaf die leeftijd worden honden als ‘bejaard’ gezien’ en durven verzekeraars het niet aan om in te staan voor de kosten.

Maar hij is toch gezond?

De opmerking die wij vaak krijgen is “Ja maar, mijn hond is toch gezond? Waarom zou ik ‘m moeten verzekeren?” Was het maar zo dat alle dieren die gezond zijn dat ook blijven. Echter kan jouw hond net verkeerd terecht komen wanneer hij weer enthousiast achter zijn frisbee aanrent.

We snappen het, het is zonde om te betalen voor een hondenverzekering als je hond kerngezond is. Het voelt als geld weggooien. Sommigen staan er zelfs op dat je alleen in het begin en aan het eind je hond hoeft te verzekeren. Dat middenstuk van laten we zeggen 2 – 5 jaar doen ze zonder. Op zich een prima strategie. Alleen is het zo dat omdat de kans kleiner is dat een hond iets in deze jaren krijgt het niet betekent dat het 0 is. En als er dan eenmaal een medische aandoening wordt geconstateerd krijg je dat nooit meer vergoed omdat het dus een bekend probleem is.

Zie het zo: je kunt de toekomst niet voorspellen. Een hondenverzekering bouwt gewoon dat stukje extra zekerheid in dat je ook in de slechte tijden niet voor onverwachte kostenposten komt te staan.

Dierenarts kiezen: inlezen is goud waard

Een hondenverzekering is net zo sterk als je dierenarts. Wat bedoelen we hiermee? Door je hond te laten verzekeren betekent niet dat je geen kosten hebt. In veel gevallen wordt een deel (50% – 80%) vergoed. Als de kosten van het bezoek aan de dierenarts dus hoger uitvallen, betaal je dus alsnog meer ook al heb je een verzekering. En deze kosten kunnen erg verschillen! Zo zie je in het programma van Kassa dat een castratie voor een hond in Hilversum € 156 kost, in Haarlem € 215 en in IJsselstein maar liefst € 300. Een goede dierenarts uitkiezen is net zo belangrijk als de verzekering kiezen die bij jouw hond past. Het scheelt een hoop geld vandaar ons advies: inlezen is goud waard.

Sommige dierenartsen kiezen ervoor om niet te investeren in high-tech apparatuur om de kosten betaalbaar te houden. Zij zijn ervan overtuigd dat hoe lager de drempel is om naar de dierenarts te stappen, hoe beter het is voor de hond. Ze kunnen immers opkomende problemen bijtijds zien en eerder ingrijpen. Hoe later je ingrijpt hoe hoger de kosten ook zijn. We zien dit terug in het feit dat 34,6% van de hondeigenaren het lastig vinden om de rekeningen te betalen en zelfs 25% van de ondervraagden toegeeft geld te hebben geleend voor een bezoek aan de dierenarts.

Een huisdier nemen is een belangrijke beslissing. Doe het goed of doe het niet. Als je het financieel niet goed weet uit te werken is het geen slim idee om jezelf in de financiële afgrond te storten omdat je de kosten niet kunt betalen.

Indien je toch ervoor kiest om geen hondenverzekering te nemen, dan is het goed om te letten op welke dierenkliniek je hebt. De prijzen verschillen namelijk nogal veel onderling en het loont om te vergelijken. Wees er wel op voorbereid dat je in sommige gevallen geen tijd hebt om een keuze te maken of te vergelijken. Denk aan een spoedgeval. Je brengt het arme diertje naar het dichtstbijzijnde dierenziekenhuis en ziet daar wel wat de prijs is. Dit valt bij mensen regelmatig vies tegen. Door een hond te verzekeren van begin tot eind ben je altijd voorbereid op spoedzorg.

Kies je hondenverzekering slim

Net als mensen verschillen honden van elkaar. Je hebt grote en kleine rassen en alles ertussenin. Van sommige rassen is het bekend dat zij met veelvoorkomende problemen kampen. Het is daarom slim om hier je hondenverzekering op uit te kiezen.

Heb je bijvoorbeeld een chihuahua dan is het eigenlijk vanzelfsprekend om een pakket te kiezen inclusief gebitsbehandelingen. De gebitsproblemen zijn namelijk bekend onder meerdere kleine hondenrassen. Dit komt omdat ze regelmatig gebit gerelateerde pijntjes krijgen. Van bepaalde Duitse herders is het bekend dat ze snel last kunnen krijgen van hun bekken.

Ook als je van tevoren bepaalde keuzes weet, zoals of je wilt dat je hond puppy’s kan krijgen is dit een voordeel. Neem dan een aanvullend pakket zodat de honden castratie ook gedekt wordt.

Raadpleeg je verzekeraar en zie of er binnen de opties iets te vinden valt voor jouw hond in het specifiek. We gaan er niet vanuit dat je alles van tevoren weet over jouw hond en daarom bieden verzekeraars een hulplijn die je kunt inschakelen voor het verzekeren. Zij vertellen je telefonisch alles wat je moet weten om een weloverwogen keuze te maken.

Sparen of verzekeren?

Nu zijn er eigenaren die liever zelf sparen dan dat ze verzekeren. Dit kan komen uit een idee dat de verzekeraars nooit iets uitkeren of dat ze slechte ervaringen hebben gehad. Anderen snappen het nut niet van een hondenverzekering afsluiten. Mocht je ervoor kiezen om je hond niet te verzekeren en in plaats daarvan te sparen hebben we hier een paar richtlijnen.

De meeste adviseurs geven aan om in ieder geval € 1.500 opzij te leggen. Even voor de duidelijkheid dit is dus niet wat je op je rekening moet hebben, maar wat je specifiek kwijt kunt aan je hond. Zet dit apart met het idee dat je het nooit zult aanraken totdat je het nodig hebt bij de dierenkliniek. De meeste mensen gaan hier de fout in door te denken dat ze wel genoeg op de bankrekening hebben staan, maar wanneer dan de hond een poot breekt én de wasmachine stuk gaat moeten ze in een keer kiezen. Dit is natuurlijk niet de bedoeling.

De aanschaf van een hond is vaak niet eens de hoogste kostenpost. Het is alle zorg die erna komt: inentingen, sterilisatie indien gewenst, eten, speeltjes, verzorgingsproducten, consults bij de dierenarts, verder onderzoek en medicatie. Zet hier minimaal € 50 per maand voor opzij. We hebben het hier over het minimum. Sommige operaties kosten € 5.000 en dan sla je jezelf voor je kop dat je geen hondenverzekering hebt genomen.

Kan een hond hooikoorts hebben?

Kan een hond hooikoorts hebben?

Een hond kan net zoals jij of ik last hebben van hooikoorts. Het…
Een hond leren zwemmen, hoe doe je dat?

Een hond leren zwemmen, hoe doe je dat?

Een hond leren zwemmen is in ons land belangrijk. Overal om je heen…
Hoe voorkom ik oververhitting bij mijn hond?

Hoe voorkom ik oververhitting bij mijn hond?

Met het warme weer komen ook de uitdagingen om oververhitting bij je hond…