Een oude hond verzekeren

Oude hond verzekeren

Een oude hond verzekeren

Inhoudsopgave

Door een oude hond te verzekeren zorg jij ervoor dat je ook op de oude dag nog goed voor je huisdier kunt zorgen. Vooral op latere leeftijd worden dieren, net zoals mensen, kwetsbaar voor letsel. Dit kan zijn dat ze pijntjes krijgen in de gewrichten of dat ze sneller een botbreuk kunnen oplopen. Ook de mentale gezondheid gaat achteruit. Als er echt iets mis gaat met de gezondheid van jouw hond heb je door je oude hond te verzekeren altijd een goede dekking van de medische kosten.

Of je nu een je hond al je hele leven hebt of er een uit het buitenland adopteert, een hondenverzekering verdient zich gemiddeld gezien altijd terug. Wanneer we naar de statistieken kijken ben je eigenlijk altijd voordeliger uit met een dekking van een verzekering dan wanneer je alles uit eigen portemonnee moet betalen. Dit komt omdat mensen zich vaak vergissen in hoeveel kosten er kleven aan het hebben van een huisdier.

Je staat er niet bij stil, maar als er iets ernstigs wordt geconstateerd als kanker heb je te maken met allerlei vervolgonderzoeken en scans om de gezondheid te meten. Of wat dacht je van de kosten van de medicatie bij een chronische aandoening op latere leeftijd? Vooral wanneer honden nog puppy’s zijn en wanneer ze echte oude honden worden zien we de gezondheid op het spel staan. Daarom is een oude hond verzekeren altijd de investering waard.

Is een oude hond verzekeren duur?

Het klopt dat leeftijd een van de elementen is die meewegen in de prijs van een hondenverzekering. Maar dat maakt een oude hond verzekeren nog niet duur. Zeker niet als je het opweegt tegen de kosten die je anders zou maken. In het algemeen zijn de kosten van een hond hoger naarmate deze ouder wordt. Vaak ligt het bedrag om een oudere hond te verzekeren zo’n €5 – €10 hoger dan gewoonlijk. Het totaal bedrag schommelt dan rond de €25 – €30. Zoals je ziet is het in verhouding helemaal niet verkeerd. Zeker niet als je beseft dat oude honden aanzienlijk meer kans hebben op het moeten bezoeken van de dierenarts. Door op de hoogte te zijn van de opties via het vergelijken van hondenverzekeringen kies jij altijd de beste optie.

Verwacht jij dat jouw hond minimaal 1 á 2 keer per jaar naar de dierenarts moet? Dan haal jij jouw geld al uit de hondenverzekering. In verhouding is een oude hond verzekeren dus niet duur.

Wanneer is een hond te oud voor een hondenverzekering?

Een hondenleven bestaat uit puppy, volwassene, senior en bejaard. De maximum leeftijd om je hond te verzekeren begint bij verzekeraars vanaf 5 jaar. Het verschilt per aanbieder want PetSecur biedt verzekeringen tot 7 jaar en Petplan zelfs tot 8. In een enkel geval is een hond nooit te oud voor een hondenverzekering.

Een hond wordt over het algemeen als ‘oud’ gezien na 5 jaar bij honden boven de 50kg. Kleinere, lichtere honden worden als oud aangezien vanaf 8 jaar. Dit heeft ermee te maken dat zwaardere honden eerder last krijgen van kwalen, omdat dit vaak te maken heeft met de gewrichten en bewegen.

De verzekeringsmaatschappijen stellen dit maximum in om winst te kunnen maken. Het risico ligt dusdanig hoog dat een oude hond iets van medische hulp nodig heeft dat het niet loont voor verzekeraars om dit aan te bieden. Weten wanneer je een hondenverzekering kunt aanvragen hangt dus af van de partij bij wie je je hond wilt verzekeren.

Vergis je overigens niet in wat er bedoeld wordt met de maximum leeftijd. Dit is de leeftijd waarop je voor het eerst (of sinds een lange tijd) je hond verzekert. Heb jij altijd al bij dezelfde aanbieder gezeten? Geen probleem, dan loopt jouw hondenverzekering gewoon door. Maar kom jij voor het eerst aanzetten of zitten er jaren tussen? Dan maak je geen aanspraak meer op het afsluiten van een verzekering na een bepaalde leeftijd. Wees er dus vroeg bij en je hond is nooit te oud voor een hondenverzekering.

Hoe houd ik de gezondheidsrisico’s laag voor mijn oude hond?

Een oude hond verzekeren is een goede stap, maar het allereerste aandachtspunt moet natuurlijk zijn je hond zo gezond mogelijk te houden. Door de gezondheidsrisico’s van je oude hond laag te houden voorkom je de meeste aandoeningen van ouderdom. Er zijn een aantal simpele dingen die je kunt aanpassen in je levensstijl met je huisdier om dit te doen.

Voeding

De voeding op de schop gooien is een effectieve manier om je oude hond gezond te houden. Bovendien speelt dit in de hand van een goedkopere verzekering om bij het verzekeren van je oude hond altijd wordt gekeken naar het gewicht. Stap over naar hondenvoer wat speciaal gemaakt is voor senioren. Dit voer bevat minder fosfor, vet en calorieën waardoor je hond gezonder blijft. Bovendien is het juist rijk aan vezels en eiwitten wat de spijsvertering bevordert en de spieren stevig houdt.

Beweging

Jij hebt verantwoordelijkheid over je huisdier. Je kunt niet alleen je oude hond verzekeren zonder verder iets te doen. Neem je hond regelmatig mee naar buiten. Op latere leeftijd zie je dat honden wat meer moeite krijgen met bewegen. Forceer ze daarin geen dingen te doen die ze niet kunnen, maar blijf ze wel stimuleren om te lopen. Zo zullen ze waarschijnlijk niet zo snel meer die trap op kunnen lopen als vroeger. Signalen dat je hond oud begint te worden kun je opmerken in bijvoorbeeld een kromme houding, stram lopen of op één kant leunen.

Slapen

Aan het slaapgedrag herken je of jouw hond oud begint te worden. Je ziet dat ze met name warme plekjes opzoeken voor het slapen. Een hondenmand is daarom een leuk cadeautje waar ze veel plezier aan zullen beleven. Rusteloosheid waarbij ze veel bewegen tijdens hun slaap is een van de indicaties van het verouderingsproces. Ook als je merkt dat ze langer beginnen te slapen of een extreme voorkeur hebben om op één zij te liggen is het tijd om je oude hond te verzekeren.

Houd de geest gezond

Net zoals bij mensen hebben honden behoefte om hun geest te trainen. Ze zijn van nature jagers en speurders. Zorg dat je deze kwaliteiten van hun benut. Stimuleer ze door eten af en toe te verstoppen of bijvoorbeeld door spelletjes te spelen. Leuke spelletjes zijn onder andere dat je hondenbrokken onder één van drie bekers verstopt. Vervolgens verschuif je razendsnel de bekers met elkaar een aantal keer en moet jouw hond raden onder welke beker de hondenbrokken liggen. Verder kun je overwegen een snuffelmat te kopen. Dit is een mat waar allerlei hoekjes en gaten in zitten. Hier kun je eten in verstoppen waardoor jouw hond een tijdje zoet is met het uitvogelen waar jij nou al die brokjes hebt verstopt.

Als je oude hond niet de hersenen traint zul je achteruitgang in het gedrag merken. Dit toont zich bijvoorbeeld door niet aangeraakt te willen worden, geen begroeting meer geven of geen interesse hebben in spelen en lopen.

Een hondenverzekering helpt je bij het voorkomen van de onverwachte kosten die kunnen opspelen bij de ouderdom. Er op tijd bij zijn om je oude hond te verzekeren is daarom zeker voor jou en je trouwe viervoeter het beste.

Kan een hond hooikoorts hebben?

Kan een hond hooikoorts hebben?

Een hond kan net zoals jij of ik last hebben van hooikoorts. Het…
Een hond leren zwemmen, hoe doe je dat?

Een hond leren zwemmen, hoe doe je dat?

Een hond leren zwemmen is in ons land belangrijk. Overal om je heen…
Hoe voorkom ik oververhitting bij mijn hond?

Hoe voorkom ik oververhitting bij mijn hond?

Met het warme weer komen ook de uitdagingen om oververhitting bij je hond…