Puppy verzekeren

Ga jij voor het eerst een puppy kopen? Gelijk de puppy verzekeren is het voordeligst. Hoe vroeger je namelijk begint aan de hondenverzekering, hoe beter. Puppy’s moeten nog veel leren. Ze staan aan het begin van hun leven wanneer ze het nest verlaten. Niet alleen moeten ze spelenderwijs erachter komen wat ze wel en niet kunnen, ze zullen ook alles proberen op te eten wat ze tegenkomen. Soms pakt dit niet goed uit.

Door een puppy te verzekeren ben je gedekt tegen maag- en darmproblemen, maar ook als ze een pootje breken. Rond de 80% van de puppy’s heeft een bezoek aan de dierenarts nodig in het eerste jaar. Dit betekent dat gemiddeld gezien het altijd voordelig is om een puppy verzekering te nemen.

Tel daarbij alle behandelingen op die je nu al kunt inschatten. Denk aan inentingen, ontwormen, parasietenbehandelingen, sterilisatie en castratie. Door al vanaf het begin je puppy te verzekeren ben je hier ook minder geld aan kwijt.

Waarom een puppy verzekeren?

Een puppy verzekeren doe je om vastigheid te krijgen. Vooral wanneer ze jong zijn, hebben honden een grotere kans op ziektes en botbreuken. Daarnaast komt het vaak voor dat baasjes zich vergissen in hoeveel een hond nu eigenlijk kost. Om jezelf in ieder geval te beschermen tegen de grote kostenposten zoals een dierenartsbezoek is een puppy verzekering onmisbaar.

Het eerste jaar is eigenlijk de beste tijd om een hond te verzekeren. Dus als je erover nadenkt om je hond misschien in de toekomst te verzekeren is het beter om het nu al te doen wanneer het een puppy is. Dit komt omdat een puppy verzekeren goedkoper is dan een oudere hond verzekeren. De verzekeringsmaatschappijen maken een inschatting hoe hoog het bedrag moet zijn om nog steeds winst te maken. Naarmate dieren ouder worden beginnen ze nu eenmaal meer ziektebeelden te vertonen. Om het rendabel te houden voor de verzekeraars geven zij kortingen voor puppy’s (klantenbinding) en wordt het duurder naarmate de hond ouder wordt.

Zoals gezegd gaan puppy’s gemiddeld 80% naar de dierenarts in het eerste jaar. Dit zijn heus niet alleen de botbreuken of het verslikken in speeltjes. Wanneer ze het nest verlaten zijn jonge honden extra kwetsbaar: voor parasieten en voor het nieuwe voer waar ze aan moeten wennen. Dit is ook de periode waarin veel erfelijke ziektes de kop opsteken. Hoe een verzekering werkt is dat medische kosten alleen gedekt worden als het nog niet bekend was. Dit betekent dat als jij er vroeg bij bent je de medicatie, die flink kan oplopen, voor deze erfelijke ziekten vergoed krijgt. Daarom is het altijd beter om een puppy te verzekeren.

Wat dekt een puppy verzekering?

In de puppy verzekering zit alles wat je nodig hebt om een veilig eerste jaar te hebben. Als er iets mis is, krijg je het bezoek aan de dierenkliniek vergoed. Daarnaast als je puppy z’n poot breekt wordt je door de verzekering gedekt.

Als je meer wilt dan dit, is het raadzaam om dit na te gaan bij je aanbieder. Het verschilt namelijk hoeveel ze vergoeden en wat er gedekt wordt bij de specialistische behandelingen. Vrijwel altijd hebben je ook meerdere pakketten bij dezelfde aanbieder. Om hier een goede keuze in te maken doe je er goed aan om voordat je de puppy koopt de hondenverzekeringen te vergelijken.

Aan de hand van deze vergelijkers zie je wat het beste bij jou past. Wil je bijvoorbeeld een puppy verzekering waarin ook een sterilisatie, castratie en inentingen is meegenomen? Dan heb je in de meeste gevallen een aanvullend pakket nodig. Dit komt omdat deze zaken niet onverwachts komen, maar je kunt ervoor plannen. Doe dit dan ook want het scheelt je veel geld. Je weet van tevoren toch wel of je je hond wilt castreren of inenten.

Tot slot komen we bij de erfelijke aandoeningen. Niet elk hondenras is even sterk qua genen. Bepaalde hondenrassen hebben een hogere kans op het ontwikkelen van (erfelijke) ziekten. Controleer goed bij je verzekeringsmaatschappij of jouw puppy onder de verzekering valt. Bij twijfel kun je in gesprek gaan over de voorwaarden. Weet je niet zeker welk ras jouw hond is? Doe dan een honden DNA test voordat je je puppy verzekert.

Tot wanneer geldt een puppy verzekering?

Er bestaat niet echt zoiets als een puppy verzekering. Het is een gewone dierenverzekering voor de hond, maar dan op de leeftijd van een puppy. Je hebt dus ook te maken met de standaardvoorwaarden bij het afsluiten van zo’n pakket. Het loopt door totdat je het stopzet.

Bij sommige aanbieders krijg je korting als je jarenlang bij hun bent gebleven. Dit is nog een reden waarom het gunstig is om vroeg te beginnen. Je hebt een gezondheidsverklaring nodig van de dierenarts om de puppy te verzekeren. Wanneer je deze binnen hebt en er een hebt afgesloten hoef je niets te doen. Maandelijks wordt het bedrag afgeschreven zolang je de dekking hebt. Deze loopt door totdat je het zelf stopzet. Dit kan zijn omdat je het pakket niet meer wilt of bijvoorbeeld omdat je hond overleden is.

Soms is er een maximum leeftijd om een verzekering af te sluiten, maar dit is niet van toepassing. Het gaat in dit geval immers alleen om het afsluiten van een nieuwe verzekering. Als je er al een had lopen (bijvoorbeeld toen die nog een puppy was), loopt deze gewoon door tot het einde.

Hoe duur is het om een puppy te verzekeren?

Een puppy verzekeren kost tussen de €15 – €30 als basisverzekering. Deze kosten worden hoger als je bijvoorbeeld je puppy ook wilt verzekeren met een aanvullend pakket. Doorgaans geldt: hoe ouder en groter de hond, hoe duurder het pakket. De kosten van een operatie aan een grote hond liggen hoger dan dat bij een kleine hond.

Hoeveel ben jij bereid zelf in te leggen? Het eigen risico bepaalt voor een deel de hoogte van jouw puppy verzekering. Weet je niet wat een eigen risico ook alweer is? Het eigen risico is het bedrag wat je als verzekerde eerst betaalt vóórdat de verzekeringsmaatschappij je helpt met een vergoeding. Dit betekent dat als jij een eigen risico hebt van €200, maar de behandelingskosten zijn €500 met een dekking van 80%, moet jij €260 betalen. Je betaalt dus eerst het eigen risico volledig uit eigen zak (€200). Over de resterende €300 betaal je 20% omdat je voor 80% gedekt bent. Je komt dus uit op 200 + ((500 – 200)*0,2) = €260.

Hoe lager het eigen risico, hoe hoger de premiekosten. Sommige bedrijven vragen een ander bedrag voor reutjes dan voor teefjes. Dus om te berekenen hoe duur het is om je puppy te verzekeren kijk je naar de volgende dingen:

  • aanbieder (OHRA, PetSecur, Petplan)
  • leeftijd van de hond
  • gewicht van de hond
  • hondenras
  • pakket (basis, plus, totaal)
  • aanvullende pakketten (inentingen, sterilisatie, castratie)
  • eigen risico
  • eventueel verschil reu/teef

Welke verzekering is het beste voor mijn puppy?

Je houdt van je puppy en wilt bijdragen wat je kunt aan de gezondheid. De verzekering die het beste bij je puppy past is een totaalpakket. Natuurlijk moet je kijken naar hoe jij omgaat met je hond. Ga jij vaak rennen? Ben jij er altijd bij om op te letten of je hond geen rare dingen opeet? Zelfs dan is de kans groot dat er iets mis gaat. Omdat je later altijd nog een niveau naar beneden kunt gaan raden wij aan om het eerste jaar een zo hoog mogelijke vergoeding te krijgen. Om deze reden is het ook slim om een pakket te nemen waar de mogelijke allergie van je hond in verzekerd is. Door dit van tevoren te doen loop je later niet tegen hoge kosten aan. Ben je benieuwd hoe je erachter komt welke allergieën je hond heeft? Doe een hondenrassen test.

Als je hond eenmaal gewend is aan het voer wat hij/zij eet, behendig is in het rennen en geen wilde acties meer doet, kun je beslissen of je terug wilt naar een basispakket of iets anders. Alles natuurlijk met oog op je portemonnee. Want de beste verzekering voor je puppy is er in ieder geval een die je kunt betalen. Mocht je twijfelen of de kosten van het hebben van een hond te veel zijn, is het beter om niet een puppy te kopen. Te vaak worden ze naar het asiel gebracht omdat het baasje zich vergist had in de kosten. Dit is niet alleen vervelend om mee te maken, maar ook traumatiserend voor de puppy.

Is het verplicht om een puppy te verzekeren?

In Nederland is het niet verplicht om een puppy te verzekeren. Of het slim is echter is een tweede vraag. In tegenstelling tot je zorgverzekering ligt dat dus anders bij je huisdieren. Dit is ook iets anders dan hondenbelasting. Hondenbelasting is niet in heel Nederland van kracht, alleen in bepaalde gemeenten.

Wees wel gewaarschuwd. Alhoewel het niet verplicht is raden we sterk aan om je puppy te verzekeren. Hoe je het wendt of keert, je krijgt een persoonlijke band met je huisdier. In het scenario dat je voor te hoge onverwachte kosten komt te staan bij ernstig letsel kan de dierenarts suggereren om het diertje in te laten slapen. Dit is het laatste wat je wilt als baasje. Je krijgt veel verdriet en hebt rouwverwerking nodig bij het overlijden van je hond.

Welke gezondheidsproblemen zie je vaak terug bij puppy’s?

Puppy’s hebben enkele kenmerkende gezondheidsproblemen. Lees er hier meer over opdat je voorbereid bent wat er kan gebeuren wanneer je net een nieuwe puppy hebt gekocht. Ook geeft het jou de mogelijkheid beter in te schatten welke puppy verzekering je wilt afsluiten.

Puppy’s zijn jonge dieren waarvan het lichaam nog aan het groeien is. Ook het immuunsysteem hoort daarbij. Je pup is daarom extra vatbaar voor virussen, bacteriën, parasieten en eencellige binnendringers. Let daarom goed op signalen van koorts.

Het verteringsstelsel van pups heeft tijd nodig om aan te passen aan het voedsel wat ze krijgen. De eerste paar maanden wanneer je ze hondenvoer geeft, maar ook wanneer je later wisselt van voer kunnen ze maag- en darmproblemen krijgen. Let erop of je signalen van diarree ziet.

Allergieën zijn vanaf het begin nog onbekend. Natuurlijk, je kunt bij de fokker navragen of de ouders last hebben van bepaalde allergieën, maar dat geeft geen garanties. Soms kan een allergie een generatie overslaan of ‘spontaan’ ontstaan. Een vlooienallergie komt regelmatig voor. Om al deze narigheid financieel voor te zijn verzeker je je puppy. Op een andere pagina hebben we een uitgebreider overzicht van de gezondheidsproblemen die je vaak terugziet bij puppy’s.

Zijn er bepaalde risicovolle rassen van puppy’s?

Sommige puppy’s zijn vatbaarder voor erfelijke ziekten dan anderen. Een goed beeld krijgen van deze risicovolle rassen helpt je in het maken van een keuze tussen puppy verzekeringen. Zelfs bij een kruising moet je oppassen. Je weet niet welke genen zijn doorgegeven van het ene ras en welke van het andere. Een honden DNA test kan je hier een definitieve uitslag van geven.

Teckels bijvoorbeeld hebben een verhoogde kans op ruggenwervel aandoeningen, omdat hun romp zo onnatuurlijk lang is. Hierdoor krijgen ze op de lange termijn moeite met lopen.

Een ander voorbeeld is de mopshond. Veel hondeneigenaren worden bewust van de gezondheidsaandoeningen van de mopshond en hebben hun puppy verzekering erop uitgekozen. Door het korte, platgedrukte hoofd hebben ze moeite met ademhalen, zowel door de neus als door de mond. Ze krijgen daarom vaker te maken met benauwdheid. Soms is een ingreep in het gehemelte nodig en deze zijn erg kostbaar. Niet elke verzekeraar heeft dit in het pakket, kies dus zorgvuldig.

Tot slot hebben we de trouwe Duitse herder. Vanwege zijn omvang belasten zware inspanningen zoals hard rennen of springen de spieren en botten meer dan bij andere rassen. Puppy’s die te veel hun lichaam belasten eindigen met artritis of heupdysplasie. Voor allebei zijn ook erg kostbare ingrepen nodig. Het verzekeren van je puppy zorgt ervoor dat een groot deel van de financiële schade beperkt wordt.