Een hond leren zwemmen, hoe doe je dat?

Zwemmende hond met stok

Een hond leren zwemmen, hoe doe je dat?

Inhoudsopgave

Een hond leren zwemmen is in ons land belangrijk. Overal om je heen ligt water. Grote kans dat je hond weleens heeft geprobeerd om het water in te springen. Kun jij dan gerust je hond z’n gang laten gaan of moet je nog je hond leren zwemmen? Zo ja, hoe doe je dat dan? Daar zullen we het in deze blog uitgebreid over hebben.

Zwemmen is een leuke activiteit voor de hond. Zeker wanneer het warm weer is kan dit voor de nodige afkoeling zorgen. Je wilt dan wel dat je huisdier goed voorbereid is en niet in gekke situaties terechtkomt. Honden met overgewicht hebben veel baat bij het leren zwemmen, omdat ze deze vorm van bewegen kunnen gebruiken om af te vallen zonder dat het de gewrichten te veel belast. Zeker soorten die bekend staan om de zwakke bekken en achterbenen hebben voordeel bij het te water gaan. Denk hierbij aan de Duitse herder. Dat het voordelen heeft om je hond dit te leren is dus wel duidelijk, laten we daarom ingaan op hoe je je hond leert zwemmen.

Een hond leren zwemmen gaat stap voor stap

Je viervoeter moet eerst vertrouwd met het water raken voordat hij echt goed kan ontspannen om zo iets nieuws eigen te maken. Een hond leren zwemmen gaat daarom niet in één keer plotseling. Hoe je het beste een hond leert zwemmen is om een vlakke kust of oever te zoeken waar je als het ware geleidelijk in kunt lopen. Op deze manier komt het water niet onverwacht, is de temperatuur eerst goed in te schatten en heeft je hond nog grip op de bodem voordat het los durft te laten.

Sommige vergaat het beter dan anderen. Heb vooral geduld wanneer je besluit hieraan te beginnen. Het is afhankelijk van het individu en de soort. Sommige honden hebben het zo onder de knie en anderen moeten er niet aan denken. Daarom is het slim om rustig aan te beginnen, dan kun je verkennen wat voor een type jij hebt. Je training daarop afstemmen komt het resultaat alleen maar ten goede. Het is nooit slim om iets te forceren, dit kan traumatiserend werken. Bovendien hebben boxers, bulldogs en bassets het moeilijker. Door hun lichaamsbouw drijven ze niet van nature waardoor ze extra hard moeten werken om boven water te blijven. Ongeacht het soort komt het wel eens voor dat ze in paniek te veel met de voorpoten proberen te peddelen. Dit herken je aan het feit dat ze hun kop ver boven het water uitstrekken en verder flink met de voorpoten in de weer gaan. Het is belangrijk om dit gedrag bij te sturen zodat je hond niet bang is om horizontaal te leren zwemmen.

Ga eens een paar keer pootje baden voordat je het serieus probeert. Doe dit het liefste op een warme dag zodat het water verkoelend is in plaats van een factor die de tijd bepaalt. Als je namelijk met koud weer je hond wilt leren zwemmen heb je maar beperkt de tijd ervoor. Hij kan zeer snel afkoelen waarna het moeilijk is om weer op te warmen.

Geef het goede voorbeeld

Honden zijn groepsdieren. Ze zijn gewend om in een roedel te leven. Wanneer jij het goede voorbeeld laat zien zal hij zich dus al een stuk op z’n gemak voelen. Door zelf ook het water in te stappen werkt het in je voordeel om je hond te leren zwemmen. Een stap verder is bijvoorbeeld door een afspraak met een van je vrienden te maken die een hond heeft die al kan zwemmen. Als deze ook nog eens in het water gaan verlaagt dat de drempel nog verder.

Dwing je huisdier niet om het water in te gaan als hij dat niet wilt. Het leren zwemmen forceren zal dan veel langer duren omdat je actief een trauma veroorzaakt. Hij zal het water gaan associëren met dingen die hij niet wilt en er helemaal bij uit de buurt willen blijven. Het beste is dus om op een rustige manier kennis te laten maken wat water is en hoe het werkt. Op zijn tempo zal hij zich op z’n gemak voelen, zeker in het bijzijn van jou en een andere hond die al heeft leren zwemmen.

Een zwemvest en hondenriem

Neem het zeker voor het onzekere en investeer in een zwemvest. Deze zorgt ervoor dat je hond een stuk makkelijker aan het wateroppervlak blijft tijdens het leren zwemmen, ook de zware soorten zoals de boxer, bulldog en basset.

Eigenlijk is het onmisbaar omdat het levens kan redden. Het is een kleine investering waar je veel uit haalt. Ook het zicht op je viervoeter is een stuk makkelijker wanneer hij een zwemvest aan heeft. Zorg je er ook nog eens voor dat je aangelijnd de training doet? Dan kan er al helemaal niks fout gaan. Deze combinatie is simpel uit te voeren waar je ook nog eens weinig voor nodig hebt.

Andere spullen die handig zijn om mee te nemen zijn snoepjes, een speeltje die je in het water kunt gebruiken of een knuffel. Op deze manier kun je hem gerust stellen, z’n gemoedstoestand verbeteren of overtuigen om nog een stapje verder te gaan.

Waar is het handig om een hond te leren zwemmen?

Er zijn een aantal dingen waar je op kunt letten voordat je begint met je hond leren te zwemmen. Het is misschien een open deur, maar check wel eerst even of je mag zwemmen op de locatie waar je het van plant bent. Je wilt zo min mogelijk afleiding en voor zo min mogelijk onverwachte scenario’s komen te staan. Kies dus ook een locatie uit waar geen andere honden, mensen of afleidingen zijn. Zo kan hij zich helemaal op z’n gemak richten op de training.

Onder andere de temperatuur van het water speelt een rol, maar ook de ondergrond. Zand heeft de voorkeur omdat dit zacht en voorspelbaar is. Een rotskust is dus niet zo geschikt omdat de poten van je hond kwetsbaar zijn. Zeker in het begin zal je viervoeter flink met de poten in de weer gaan wanneer hij zijn grip verliest. Dit zijn de moment dat hij zichzelf openhaalt op een scherpe kant van een rots.

Een andere factor is het type water. Het liefst in zoetwater, misschien brak water. Wanneer je toch kiest om in de zee in zoutwater je hond te leren zwemmen wees dan extra op je hoede. Houd de lessen kort zodat hij niet te veel water inslikt. Het zout is niet goed voor de maag. Sterker nog, het kan een zoutvergiftiging teweeg brengen als je niet oplet op de hoeveelheid zout die hij binnenkrijgt.

Stilstaand, natuurlijk water is het beste om je hond te leren zwemmen. Een meer is ideaal om de eerste stapjes te zetten om het te leren. Zwembaden zijn niet geschikt omdat hier veel chloor en andere chemische stoffen in gebruikt worden. Je huisdier kan hier op den duur last van krijgen tijdens de lessen. Het stilstaande water heeft een element van voorspelbaarheid waar je op kunt bouwen.

Besluit je toch in stromend water (rivier, zee) je hond te leren zwemmen moet je bedachtzaam zijn. Ga niet je hond achterna wanneer deze afdrijft. Je kunt zelf ook in de stroming terechtkomen en jezelf hierdoor in levensgevaar brengen. Sla alarm bij de nooddiensten zoals de kustwacht. Zij zullen ervoor zorgen om je hond met een boot op te vangen. Soms zal het hierna meteen nodig zijn om een bezoek te brengen aan een dierenarts.

Kan een volwassen hond nog leren zwemmen?

Honden hebben geen leeftijd waarop ze niet meer kunnen leren. Zelfs oude honden kunnen altijd nog nieuwe dingen leren. Wel is het zo dat je rekening moet houden met de fysieke gesteldheid van je harige vriend. Een hond die al hartproblemen heeft kan schrikken van in het water springen en daarom raden we dit af. Hoe gezonder je hond is, hoe makkelijker het is om op een normale manier kennis te maken met het vertoeven in de zee, rivieren of meren.

Wanneer je een gewone volwassen hond hebt kun je die prima nog leren zwemmen. Alleen bij bekende (of vermoedelijke) aandoeningen moet je extra voorzichtig zijn. Je wilt het beestje niet beschadigen tijdens het leren zwemmen. De gezondheid heeft ook invloed op de duur van de training. Normale volwassen honden kunnen prima een half uurtje zwemmen, maar oude honden of te dikke honden houden het nog geen paar minuten vol. Kijk hoe hij reageert en stop op tijd met het leren zwemmen van je hond.

Mag ik al een puppy leren zwemmen?

Ja, puppy’s mogen en kunnen zeker leren zwemmen. Het is een effectieve activiteit waarmee hij zijn spieren ontwikkeld op een gezonde manier zonder het lichaam te veel te belasten. Puppy’s hebben nog niet het lichaam van volwassenen en koelen daarom sneller af. Vraag wel even na bij de dierenarts wanneer het tijd hiervoor is. Je wilt niet te jong beginnen, maar ook de inentingen spelen een rol. In de buitenwereld zijn namelijk heel wat ziekteverwekkers en parasieten actief, zeker in het water. Die zitten te wachten op een puppy die bijvoorbeeld nog niet een goed immuunsysteem heeft ontwikkeld. Ook bepaalde parasieten kunnen makkelijk misbruik maken van de situatie door jouw hond binnen te dringen.

Zorg er dus voor dat je alle inentingen op een rijtje hebt en vraag het voor de zekerheid na bij de dierenkliniek, dan kan er niks fout gaan. Je puppy zal je dankbaar zijn dat je hem op een vroege leeftijd hebt leren zwemmen, want dan heeft hij er nog jaren profijt van.

Wees oplettend ook na het leren zwemmen van je hond

Ook nadat je hond heeft leren zwemmen moet je oplettend blijven. Het komt regelmatig voor dat de aandacht van baasjes verslapt omdat ze ervan uitgaan dat het allemaal wel goed zit. Maar zeker in het buitenland kunnen er onverwachte dingen gebeuren waar je hond door in paniek raakt en zich onvoorspelbaar gedraagt. Dit is wat je ten alle tijden wilt voorkomen omdat juist nu hij kwetsbaar is voor ongelukken.

Ken je omgeving goed waar je naartoe gaan. Een onderstroming kan er makkelijk voor zorgen dat je huisdier weg van de kust of oever drijft zonder dat hij het doorheeft. Spelende honden zijn namelijk niet met hun omgeving bezig maar met het achterna gaan van hun vriendjes of stokken die in het water drijven.

Voor de beste garantie ga je zelf ook een stukje zwemmen met je hond. Op deze manier ben je er direct bij wanneer een situatie zich voordoet. Je hond leren zwemmen is een vaardigheid, maar geen garantie.

Kan een hond hooikoorts hebben?

Kan een hond hooikoorts hebben?

Een hond kan net zoals jij of ik last hebben van hooikoorts. Het…
Een hond leren zwemmen, hoe doe je dat?

Een hond leren zwemmen, hoe doe je dat?

Een hond leren zwemmen is in ons land belangrijk. Overal om je heen…
Hoe voorkom ik oververhitting bij mijn hond?

Hoe voorkom ik oververhitting bij mijn hond?

Met het warme weer komen ook de uitdagingen om oververhitting bij je hond…