Allergie van je hond

De allergie van je hond

Erachter komen dat je hond een allergie heeft is nooit leuk. Je van tevoren inlezen in het onderwerp kan ook zijn of haar leven redden. Neem dus even de tijd om de vaakst voorkomende allergieën door te nemen van hond. Snel reageren in het geval van een allergische reactie kan het verschil uitmaken tussen leven en dood.

Vaak zijn er heel vroeg al bepaalde symptomen te zien waaraan je kunt herkennend dat je hond een bepaalde allergie ergens voor heeft. De tijd staat ook niet stil. Tegenwoordig heb je ook een honden DNA test die je kunt doen om bepaalde erfelijke ziekten, maar ook kwetsbaarheid voor allergieën te zien. Doe hier je voordeel mee en neem het zekere voor het onzekere. Niemand wil onverwacht toch een bezoek brengen aan te dierenarts. Door te weten wat er speelt, weet jij wat jij jouw hond kan geven qua voedsel. Bovendien ben je als het goed is verzekerd waardoor je toch de kosten vergoed krijgt mocht het tot zo’n punt komen door de allergie van je hond.

Welke allergie heeft jouw hond?

Vlooienallergie

De bekende vlooienallergie is met ruim de helft van alle keren de koploper van de honden allergieën. Alhoewel het op latere leeftijd ook nog zich kan ontwikkelen, zie je het doorgaans bij jonge honden. Bij de beet van een vlo gebruikt het speeksel om zich te voeden van de voedingsstoffen in de huid van een hond. Sommige honden echter hebben zo’n heftige reactie op deze beet dat het blijft jeuken. Het gevolg hiervan is dat ze maar blijven likken, krabben en al het andere om de jeuk te verlichten.

Het goed behandelen tegen vlooien doet wonderen, omdat de kans om een vlooienallergie te ontwikkelen toeneemt naarmate je hond vaker gebeten wordt. Wanneer je merkt dat je hond zich blijft verlichten van de jeuk op het achterlijf in het voorjaar of zomer, kun je te maken hebben hiermee. Doe een huidtest om het zeker te weten.

In actie komen tegen de vlooienallergie betekent een grote aanpak. Deze vlooien zijn enorm klein en leggen veel eitjes. Ze zijn overal verspreid en moeten over meerdere weken bestreden worden voor een goed resultaat.

Voedselallergie

Er is niet veel bekend over het ontstaan van voedselallergieën in honden. Het kan na jaren willekeurig de kop opsteken waardoor er niet goed op voor te bereiden valt. Wel blijkt uit onderzoek dat sommig voedsel een hogere kans op intolerantie heeft dan anderen. Denk hierbij aan rund, zuivel, tarwe, gluten en kip.

Met name de huid zal geïrriteerd worden in dit geval al dan niet in combinatie met maag- en darmproblemen zoals diarree. Om erachter te komen wat wel en niet goed voedsel is voor je hond is er een simpele, maar tijdrovende oplossing. Elke keer één specifiek dieet om zo door uitsluiting te zien wat de oorzaak is. Gedurende meerdere weken geef je je hond maar één type voedsel. Geen reactie? Goed, die gaat op de geschikte lijst. Omdat de huidirritaties overlap hebben met de symptomen van een vlooienallergie is het noodzakelijk om eerst die uit te sluiten voordat je kunt beginnen met het proces van de voedselallergie van je hond.

Atopie

Onder atopie vallen de erfelijke aandoeningen die te maken hebben met reacties op de omgeving. Denk hierbij aan een overgevoeligheid voor graspollen of huisstofmijt. Omdat we hier te maken hebben met erfelijke aandoeningen valt het vaak te achterhalen wat het is. Testen, testen en nog eens testen totdat je precies weet wat het is. Daarom is het verstandig om tijdig een hondenverzekering af te sluiten zodat je niet alles op eigen houtje hoeft te bekostigen.

Ook hierbij zie je de reactie terug in de huid van je hond en zijn gedrag. Veel jeuk gepaard met een roodheid van de huid. Let vooral op voor de plekken bij de poten, oksels, liezen en oren. De allergische reactie van je hond zal niet vanzelf overgaan. Deze allergie is levenslang en kan niet worden verholpen. Wel kunnen er middelen gegeven worden om de jeuk en andere symptomen te onderdrukken. Dit geeft je hond ten minste een leefbare kwaliteit van leven zolang je de injecties blijft toedienen.

Een DNA test om te zien welke allergieën je hond heeft

Met een DNA test voor je hond zie je of je hond aanleg heeft voor bepaalde allergieën. Deze zijn niet met 100% zekerheid van tevoren in te schatten. Bepaalde genetische markers dienen als herkenningspunt voor de analisten. Wanneer zij een specifieke opmaak van het DNA van jouw hond in de resultaten zien gaat er bij hun een alarmbel rinkelen. Het voordeel hiervan is dat je niet meer reactief te werk hoeft te gaan, maar preventief. Je kunt van tevoren al bepaald voedsel uitsluiten of je voorbereiden op de vlooienallergie van je hond.

Dit geeft je een stuk meer rust dan dat je gaandeweg tegen dingen aanloopt met je lieve huisdier. Sommige hondenrassen zijn vatbaarder voor allergieën dan anderen. Met een hondenrassen test krijg je bevestiging dat je hond bij welk hondenras hoort. Op basis van deze gegevens kun je je hond blootstellen aan bepaalde middelen of juist niet.

De allergie en je hondenverzekering

Als je vroeg genoeg bent verzekert heb je een hondenverzekering voordat je te maken krijgt met de allergie van je hond. Is hier bij de gezondheidsverklaring van de dierenarts en bij de fokker niets van bekend? Dan krijg je de behandelingen vergoed. Dit is een enorm voordeel omdat het soms niet alleen over het bestrijden van de acute symptomen gaat, maar soms ook terugkerende doses medicatie betreft.

Je wilt financieel goed gedekt zijn voor dit soort tegenvallers. Met het hebben van een hondenverzekering wapen je jezelf tegen de mogelijke aandoeningen die zich zullen manifesteren in je hond. Wanneer je te maken hebt met een tot dan toe onbekende allergische reactie betaalt de verzekeraar het bedrag van de behandeling en de bijbehorende tests. We leggen op onze website ook uit hoe je zo’n hondenverzekering aanvraagt.

Tests die niet direct met het bestrijden van de allergieën van je hond te maken hebben worden niet vergoed. Zo betaal je alles zelf in het geval je een honden DNA test wilt. Toch raden we je aan om deze te doen, omdat je vanaf daar meer te weten komt over de mogelijke allergieën voor je hond. Dit stelt je in staat om zo vroeg mogelijk een hondenverzekering af te sluiten zodat je de volledige dekking hebt na de wachttijd van 30 dagen. Het is het beginpunt van het onderzoek wat je wilt doen om er zeker van te zijn dat jij een je hond samen nog vele leuke jaren zullen beleven.