Een honden DNA test laten doen

Honden DNA test laten doen

Een honden DNA test laten doen

Inhoudsopgave

Steeds meer eigenaren laten een honden DNA test doen. Met een honden DNA test kom je allerlei dingen te weten over de afkomst, maar ook de gezondheid van je hond. Bij sommigen heeft dit veel geholpen bij het kiezen van een goede hondenverzekering.

Het is nog nooit eerder mogelijk geweest voor particulieren om zo veel te weten te komen over hun hond. Je kunt het gedrag van je hond misschien beter plaatsen of achterhalen wie de ouders zijn geweest. Het laten doen van een honden DNA test is bovendien niet duur en kost weinig tijd. Binnen een paar dagen heb je al de uitslag.

Hoe doe je een honden DNA test?

Een honden DNA test laten doen werkt heel simpel. Je zoekt online op welke aanbieders er zijn en maakt een keuze. Zij sturen je een toolkit op waarmee je het DNA van je hond verzameld. Vaak is het speeksel al genoeg. Je stopt het in een buisje en stuur het op naar het lab. Daar gaan ze aan de slag om het DNA te analyseren. Ze kijken naar zwakheden in de gezondheid en naar de opmaak van het DNA.

Een hondenrassen test komt er met gemak achter welk ras jouw hond is. Als je dus een gemengde hond hebt zie je in de resultaten terug in hoeverre je hond een Dobermann of een Duitse herder is.

Het laten doen van een hondenrassen test is gemakkelijk. Wanneer het lab het heeft ontvangen duurt het vaak maar een paar dagen voordat de informatie beschikbaar is. Dit krijg je dan in je mailbox als een rapport met allerlei grafieken en statistieken. Je kunt hier ook de vermoedelijke stamboom zien.

Erachter komen welk ras jouw hond is

Sommige mensen hebben al een tijdje een hond waarvan ze niet zeker weten welk ras het is. Met de moderne technologie is het mogelijk om erachter te komen met welke hondenrassen jouw kruising is gekruist.

Er zijn zoveel verschillende hondenrassen met allen unieke karaktertrekken. Daarnaast komt het feit dat sommige hondensoorten erg op elkaar lijken, helemaal als ze gemixt zijn met andere soorten. Vroeger wat het meer gokwerk wat voor een soort jouw hond was. Natuurlijk vallen bepaalde kenmerken op en de afmetingen van de poten tot het lichaam of de dikte van de rug, maar vanaf nu kun het het zeker weten door een honden DNA test te laten doen.

Een test doen heeft zo z’n voordelen. Misschien heb jij wel een hond die bij de sterke hondenrassen hoort en weet je dat hij weinig gezondheidsproblemen zal hebben. Verder kun je ook zien of de unieke genetische mix van jouw pure hond of kruising bepaalde eigenschappen heeft.

Een hondenrassen test is leuk en goedkoop

Vooral voor de nieuwsgierigen onder ons is een hondenrassen test leuk en goedkoop. Voor sommigen is het werkelijk iets waar ze al een hele tijd mee rondlopen en graag beantwoord willen hebben. Het ontvangen van de toolkit samen met de laatste uren wachten bouwt spanning op. Wanneer je dan eindelijk het rapport krijgt kun je je hart ophalen met alle data die beschikbaar is.

Omdat het laten doen van een honden DNA test erg in trek is de laatste tijd wordt de kwaliteit beter en de kosten lager. Daarom is het leuk en goedkoop om een dergelijke test te laten doen. Je kunt het bijvoorbeeld vergelijken met de honden van je vrienden en vriendinnen.

Wat de resultaten ook mogen zijn, uiteindelijk blijft jouw hond die lieve viervoeter die je altijd hebt gekend. Laat je dus niet uit het veld slaan als het toch niet die rashond is wat je dacht voordat je de hondenrassen test liet doen.

Wat kun je doen met een DNA test voor je hond?

Zoals je gezegd kun je een DNA test doen voor je hond om te zien welk ras het is. Maar naast dat het leuk is om te weten heeft het nog veel meer functies.

Het geeft kopers van dure rashonden een extra controlemiddel om na te gaan of het echt om een pure windhond gaat of dat er toch ander DNA in zit. Of als je zelf een fokker bent is het een hulpmiddel. Je maakt op basis van de gedane test een keuze in welke hond je het liefst als vader en moeder van de toekomstige puppies wilt hebben. Hierdoor garandeer je gezonde nakomelingen voor je kopers.

Een ander voordeel is dat je op tijd bent met het opsporen van eventuele allergieën voordat ze de kop opsteken. Door tijdig een allergie aan te pakken voorkom je dat het immuunsysteem geactiveerd wordt. Zo min mogelijk die allergische reactie teweeg brengen is het beste. Maar dan moet je wel weten waarvoor je hond allergisch is. Met een DNA test voor honden heb je hier inzicht in.

Het laten doen van een honden DNA test helpt jou ook bij het bemiddelen met de verzekeringsmaatschappij die je wilt kiezen. Stel je hebt een mix hond, maar wilt wel de beste zorg uitkiezen. Het lijkt erop dat deze hond een Duitse herder is, maar je weet het niet zeker. Duitse herders hebben een aanleg om slechte botten bij het bekken te krijgen. Het is dus slim om je verzekering hierop te laten aansluiten. Op deze manier kun je bemiddelen met de aanbieder dat je tóch je hondenverzekering krijgt voor een van de kwetsbare hondenrassen.

Of in een ander geval als je hond op een bepaald ras lijkt waar je niet alles gedekt krijgt vanwege een uitzondering op jouw hondenras kun je de test laten doen. Als je ziet dat er bijvoorbeeld meer genetisch materiaal van een ander ras in het DNA van jouw hond zit kun je overleggen met de verzekeringsaanbieder of je toch wel aanmerking maakt op de verzekering.

Kan een hond hooikoorts hebben?

Kan een hond hooikoorts hebben?

Een hond kan net zoals jij of ik last hebben van hooikoorts. Het…
Een hond leren zwemmen, hoe doe je dat?

Een hond leren zwemmen, hoe doe je dat?

Een hond leren zwemmen is in ons land belangrijk. Overal om je heen…
Hoe voorkom ik oververhitting bij mijn hond?

Hoe voorkom ik oververhitting bij mijn hond?

Met het warme weer komen ook de uitdagingen om oververhitting bij je hond…