Kwetsbare hondenrassen die niet verzekerd kunnen worden

Kwetsbare hondenrassen

Kwetsbare hondenrassen die niet verzekerd kunnen worden

Inhoudsopgave

Sommige hondenrassen zijn zo kwetsbaar voor bepaalde aandoeningen dat het moeilijk is om een verzekeraar te vinden die deze wilt verzekeren. Dit is niet gek als je snapt hoe verzekeringen werken. Het gaat erom dat iedereen een kleine bijdrage geeft zodat de mensen die onverwachte kosten maken gedekt kunnen worden met geld uit dit potje. Maar als je al van tevoren weet dat een bepaald ras zeer vaak complicaties krijgt met een specifieke medische grondslag wil je die niet meer verzekeren. Ze kosten de verzekeraars gemiddeld gezien dan meer dan dat het oplevert. Daarentegen zijn de kosten van sterke hondenrassen over het algemeen lager dan normaal.

Het verschilt van aanbieder tot aanbieder dus als je een hondenras hebt met bekende problemen is het de investering waard om even goed rond te zoeken. Check of je echt alle opties hebt gehad voordat je een keuze maakt, want misschien zit die ideale hondenverzekering ertussen voor jou.

Hondenrassen die (deels) niet verzekerd worden

Shar Pei

De Shar Pei is een nieuweling in Europa alhoewel ze dit ras in Azië al geruime tijd kennen. Deze honden werden vroeger als waak- en jachthonden gebruikt. Ze stonden op het punt om uit te sterven toen een Hongkonger met het idee kwam om ze naar andere landen te exporteren om hun overleving te garanderen. Het werkte en zo kwam de hond in 1979 in Nederland terecht.

Met de unieke kop heeft de hond een heel herkenbaar uiterlijk. Echter aan deze unieke bouw zitten ook wat haken en ogen qua medische kwetsbaarheid. De reden waarom verzekeraars soms dit ras niet willen verzekeren is omdat het aanleg heeft om familial Shar Pei fever te krijgen. Deze aandoening kenmerkt zich door koortsachtige klachten gepaard met pijnlijke gewrichten. Bovendien zijn de onderlip en oogleden gevoelig voor misgroei waardoor een operatie noodzakelijk is.

Engelse bulldog

De bulldog is in eerste instantie gebruikt in gevechten met stieren. De naam verklapt het al. Dit gebruik is uit de mode geraakt in Engeland sinds de 19e eeuw, maar de hond is gebleven. Dat komt omdat het over het algemeen een vriendelijke hond is die graag de gezelschap opzoekt.

Brachycephalic Obstructive Airway Syndrome (BOAS) heeft te maken met de schedelvorm van de bulldog. Een combinatie van dunne neusgaten, grote amandelen, nauwe luchtpijp en overtollig weefsel in het gehemelte hebben deze honden moeite met ademhalen. Ze krijgen snel last van benauwdheid en kunnen moeilijk warmte verdragen. Dit komt omdat honden niet kunnen zweten maar alles uithijgen.

Vaak kan er een stuk gehemelte worden weggesneden, maar dit zijn dure operaties. Vandaar dat verzekeraar dit ras liever achterwege laten in de lijst met beschikbare hondenrassen.

Franse bulldog

De Franse bulldog is een afstammeling van de Engelse bulldog. Waarschijnlijk is deze gefokt met kleinere rassen waardoor een nieuw soort is ontstaan. Desondanks behoudt deze Franse variant veel van de erfelijke kwalen van zijn Engelse kant. Dit betekent dus ook benauwdheid en overtollig weefsel in het gehemelte dus. De operaties kosten ongeveer hetzelfde wat voor de hondenverzekering aanbieders wederom reden genoeg is om ervan af te zien.

Cavalier King Charles Spaniel

De Cavalier King Charles Spaniel is een echt gezelschapsdier. Door de aanhankelijkheid is het een geliefde keuze van mensen die graag dieren verwennen. Ook voor ouderen zorgt het voor leuk gezelschap bij eenzaamheid. Helaas heeft ook de Cavalier King Charles Spaniel last van kwetsbaarheid voor bepaalde klachten. Ze zijn vooral kwetsbaar voor neurologische aandoeningen aan de hersenen en het zenuwstelsel. Dit is waarom verzekeraars niet staan te springen om het dier te verzekeren. De medicatie, scans en operaties die hiervoor nodig zijn lopen hoog op in de kosten.

Syringomyelie is hier de boosdoener. De unieke bouw van de hond zorgt voor de nodige problemen. Omdat de schedel niet helemaal sluit en de hersenen eigenlijk te groot zijn voor de schedel wordt een gedeelte naar buiten geduwd. Door de druk vullen holtes bij de ruggenmerg zich met vocht met allerlei nare en pijnlijke gevolgen. Omdat dit een erfelijke aandoening is kiezen sommige hondenverzekering aanbieders ervoor om het niet toe te staan.

Lastige keuzes bij kruisingen en verzekeraars die niet alles verzekeren

We hebben het nu gehad over verschillende rassen en de aandoeningen die niet vergoed worden. Hoe zit het echter als je een kruising hebt? En al helemaal als de pakketten van de verzekeraars niet alles verzekeren?

Stel: je hebt een kruising tussen een labrador en golden retriever. Het ene ras staat bekend om de aandoeningen aan de heupen en de ander om de aandoeningen aan de gewrichten. Het liefste wil je een alles-in-één pakket als hondenverzekering, maar dit is niet mogelijk. Overal waar je zoekt verzekeren ze óf het één óf het ander. Wat doe je dan?

Duidelijkheid is hierbij het belangrijkste. Een kruising is valt namelijk tussen twee of meerdere rassen in. Het is dus niet duidelijk of de uitzonderingen wel voor jouw hond van toepassing zijn. Het beste is daarom om zwart op wit een akkoord te hebben van de verzekeringsmaatschappij dat ze de kosten voor jouw hond zullen verzekeren. Wat je kunt doen is ze opbellen en vervolgens te vragen of zij dit op de e-mail willen zetten en in het contract willen verwerken. Dan heb je later altijd iets om op terug te vallen wanneer je gebruikt moet maken van jouw hondenverzekering.

Om je claim kracht bij te zetten maak je gebruik van een honden DNA test. Met dit wetenschappelijke instrument heb je data om je bewering over de kruising te kunnen onderbouwen. Door hiernaar te verwijzen bij je aanbieder krijg je makkelijker voor elkaar dat ze een hondenverzekering voor een kruising toch toestaan.

Kan een hond hooikoorts hebben?

Kan een hond hooikoorts hebben?

Een hond kan net zoals jij of ik last hebben van hooikoorts. Het…
Een hond leren zwemmen, hoe doe je dat?

Een hond leren zwemmen, hoe doe je dat?

Een hond leren zwemmen is in ons land belangrijk. Overal om je heen…
Hoe voorkom ik oververhitting bij mijn hond?

Hoe voorkom ik oververhitting bij mijn hond?

Met het warme weer komen ook de uitdagingen om oververhitting bij je hond…