Sterke hondenrassen

Sterke hondenrassen

Sterke hondenrassen

Inhoudsopgave

Met sterke hondenrassen worden niet honden bedoeld die veel spieren hebben of die veel gewicht kunnen tillen. Het gaat hierbij om de genen. Honden zijn bijzondere dieren omdat je veel verschillende soorten hebt die allemaal met elkaar samen kunnen leven. Iedereen is welkom in de roedel. Wat ze zo speciaal maakt is dat ze ook met elkaar puppies kunnen krijgen. Hierdoor is het concept rashond ontstaan.

Honden zijn al heel oud en zijn sinds het begin van de mensheid hier geweest. We beschouwen ze als gezelschapsdier, maar ook een met een functie. Vooral vroeger werden ze voor de jacht gebruikt of voor bewaking en opsporing van planten, paddenstoelen en ander etenswaar. Met elk unieke kenmerken aan het lichaam werden sterke hondenrassen geselecteerd voor een specifieke taak.

Echter sinds de 19e eeuw begonnen mensen een andere waarde te vinden in sterke hondenrassen. Ze wilden bepaalde kenmerken doorfokken om zo een ideaalbeeld te creëren van wat een bepaalde hond zou zijn. Dit hoefde niet meer met een functie in gedachte te zijn. Gewoon sterke hondenrassen fokken voor hoe ze eruit zien dus. Wil je weten of jouw hond bij de sterke hondenrassen behoort? Doe een hondenrassen DNA test.

Hoe blijven hondenrassen sterk?

Hondenrassen bleven sterk door natuurlijke selectie. In het wild migreerden wolven van plek naar plek. Her en der sloten nieuwe wolven met andere genen zich aan bij de roedel. Zo bleef de populatie groot genoeg voor het kiezen van nieuwe genen. Net zoals bij mensen ontstaan er allerlei problemen als er inteelt aanwezig is.

Het hebben van een te kleine selectiegroep leidt tot het verzwakken van een sterk hondenras. Nu gebeurt dat in de natuur niet zo snel, maar met fokkers moet er goed op gelet worden.

Ook juist te veel of te divers genetisch materiaal zorgt voor schade bij sterke hondenrassen. Als ze te veel met andere soorten vermengen verdwijnen de karakteristieke eigenschappen van de hond.

Welke hondenrassen zijn sterk?

De moderne honden zijn afstammelingen van de wilde honden en die zijn weer afstammelingen van de wolven. Hoe verder terug je gaat in de stamboom hoe sterker het genetisch materiaal wordt.

De sterkste hondenrassen vind je dus in takken waarmee weinig doorgefokt is en die nog dicht bij de wolven staan. Dit betekent niet per se dat ze qua uiterlijk ook veel op de wolven hoeven te lijken. Denk bij gezonde hondenrassen aan de Siberische Husky, Finse lappenhond of de Puli en Basenji.

Als je je goed inleest in welke sterke hondenrassen er zijn kun je een betere keuze maken voor de hondenverzekering. Bij sommige rassen zul je meer moeten letten op het gebit en bij de andere is een aanvullende dekking op bijvoorbeeld bekken- en potengerelateerde problemen beter om te hebben.

Waarom fokken mensen honden ten koste van de gezondheid?

Maar waarom fokken mensen honden ten koste van de gezondheid? Eigenlijk doen mensen dit al best een tijdje. Zoals gezegd waren mensen in de 19e eeuw geïnteresseerd in het fokken van honden. Hierbij werd het uiterlijk belangrijker dan de functie. Een goed voorbeeld hiervan is de Engelse bulldog, een van de honden die op de lijst staat van kwetsbare honden die niet verzekerd kunnen worden. Deze heeft een steeds vervormd lichaam gekregen waardoor ze nu problemen hebben met hun gehemelte en luchtwegen. Vaak hebben ze een onderbeet, wat betekent dat de onderste rij tanden verder vooruit steken dan de bovenste rij.

Bij andere honden zie je juist weer dat de pootjes te kort zijn. Deze zijn korter en korter geworden waardoor de moderne afstammelingen moeite met lopen hebben. Deze keuzes komen door de fokprincipes uit de 19e eeuw. De standaarden die toen werden gehanteerd voorkwamen dat slechte genen eruit gefokt konden worden.

Volgens een recente studie uit Amerika heeft het niet zo zeer te maken met een kleine fokgroep van de moderne honden, maar meer door een bottleneck uit het verleden. Ze kunnen via DNA herleiden dat veel van de hondenrassen vandaag te dag terug te brengen naar slechts een beperkt groepje honden. Deze honden waren zo populair dat men ze overal koos als spermadonor. De moderne fokkers kunnen hier weinig aan veranderen omdat de genen in de basis al beperkt zijn. Wel kunnen ze overwegen om ze te fokken met niet rashonden, maar dat willen ze niet. Zo kiezen ze dus voor het fokken van honden ten koste van de gezondheid en blijven er maar een paar sterke hondenrassen over.

Kan een hond hooikoorts hebben?

Kan een hond hooikoorts hebben?

Een hond kan net zoals jij of ik last hebben van hooikoorts. Het…
Een hond leren zwemmen, hoe doe je dat?

Een hond leren zwemmen, hoe doe je dat?

Een hond leren zwemmen is in ons land belangrijk. Overal om je heen…
Hoe voorkom ik oververhitting bij mijn hond?

Hoe voorkom ik oververhitting bij mijn hond?

Met het warme weer komen ook de uitdagingen om oververhitting bij je hond…