Een hond kan net zoals jij of ik last hebben van hooikoorts. Het heeft dezelfde oorzaak en vaak ook dezelfde oplossingen als bij ons. Je hond kan echter niet direct aangeven dat hij last heeft van hooikoorts. Aan het gedrag kun je dit wel aflezen. Voordat er meteen een label op geplakt wordt is het belangrijk dat de dierenarts een grondig onderzoek doet om alle andere mogelijkheden uit te sluiten. Dit vergroot alleen maar de effectiviteit van de behandeling.
Een hond kan hooikoorts hebben net zoals mensen dat kunnen. Uit de cijfers blijkt dat ongeveer 10% van de honden dit ervaren. Best een groot aantal dus. Houd het in de gaten dan kun je bijtijds ingrijpen wanneer er sprake is van deze aandoening.
Waar komt hooikoorts bij mijn hond vandaan?
Hooikoorts is een pollenallergie. De hooikoorts van jouw hond wordt dus veroorzaakt door de bloemen, bomen en planten die zich willen voortplanten. Het stuifmeel wat ze produceren komt in de lucht terecht. Als er heel veel van deze pollen in de lucht zweven is de kans groot dat je hond ze inademt of op de huid krijgt. Omdat het een deeltje is wat het lichaam niet herkent komt er een allergische reactie op gang. Dit kan inwendig zijn zoals in de luchtwegen of neusholtes, maar ook aan de buitenkant zoals bij de oogbollen of op de huid.
Het is een voornamelijk erfelijke aandoening. Bij ongeveer 75% van de gevallen is al op vroege leeftijd sprake van een pollenallergie bij de hond.
Wat zijn de symptomen van hooikoorts bij mijn hond?
Er zijn redelijk wat symptomen waaraan je kunt herkennen dat je hond last heeft van hooikoorts. Deze hebben echter ook overlap met andere irritaties, dus er is enige voorzichtigheid geboden wanneer je dit ziet. De hooikoorts symptomen voor een hond zijn:
– Overmatig krabben door jeuk
– Overmatig likken door jeuk
– Niesbuien
– Tranende ogen
Doordat je hond obsessief gaat likken en krabben krijgt hij last van nog meer dingen zoals het opzwellen van de huid, een kale huid, bindvliesontsteking van de ogen, oorontsteking of het verkleuren van de huid en vacht. Zie je een of meerdere van deze symptomen dat is het noodzakelijk om een afspraak bij de dierenarts te maken. Deze kan uiteindelijk alleen constateren wat het is.
Testen op hooikoorts bij honden
Als je het vermoeden hebt dat je hond hooikoorts heeft dan is de eerste stap naar de dierenarts gaan. Deze kan je verwijzen naar een specialist of misschien doen ze het verdere onderzoek wel op de kliniek waar je bent. Het testen op hooikoorts bij honden gaat door middel van een huidtest of een bloedtest. Vroeger raadde mensen altijd eerst de huidtest aan, maar tegenwoordig is de bloedtest net zo accuraat. Bovendien heeft de bloedtest als voordeel dat het wat makkelijker uit te voeren is en het is over het algemeen prettiger voor je huisdier.
Dit is een uitgebreid proces omdat de dierenarts eerst het een en ander moet uitsluiten. Zo zijn voedselallergieën of vlooienallergieën eventueel de oorzaak. Door middel van een speciaal dieet wordt de voedselallergie uitgesloten. Een controle op vlooien sluit de vlooienallergie uit.
Huidtest
Een huidtest wordt gedaan door 24 injecties te doen vlak onder de huid van je hond. In deze injecties zitten minuscule hoeveelheden van de allergenen waarop we willen testen. Na verloop van tijd zal de huid een reactie vertonen bij de typen die ze hebben uitgeprobeerd. Aan de hand van de uitslagen kan er verder onderzoek worden gedaan naar de specifieke allergische reactie op de pollenallergie. Het in kaart brengen van welk type het precies is geeft je beter de kans om effectieve oplossingen te vinden.
Bloedtest
Bij een bloedtest voor de hooikoorts van je hond wordt er een kleine hoeveelheid bloed afgenomen. Dit bloed wordt naar het laboratorium gestuurd voor verder onderzoek. Hier zullen ze onder andere kijken naar de opmaak van het bloed om eventuele erfelijke aandoeningen te herkennen. Ook worden er verschillende proeven gedaan om te kijken op welke allergenen het bloed aanslaat. Dit zijn vlooien, mijten, schimmels, bomen, grassen en kruiden. Aan de hand hiervan kan een algemene conclusie worden getrokken over de aard van de pollenallergie van je hond. Op basis hiervan kan een verder onderzoek worden ingediend.
Hooikoorts hond, wat doe ik ertegen?
De hooikoorts van je hond kan behoorlijk wat narigheid teweeg brengen. Je zit niet te wachten op een dier wat dagelijks pijn ervaart door de jeuk die het heeft. Het liefst zou je alles uit de kast willen halen om de pijn te verzachten of zelfs op te lossen. Gelukkig zijn er genoeg dingen die je kunt doen om het dragelijk te maken voor je hond.
Wat betreft specialistische zorg zijn er twee opties die je kunt kiezen voor het verbeteren van de hooikoorts bij je hond. De eerste is immuuntherapie en de tweede is medicatie wanneer het eerste niet werkt.
Immunotherapie
Immunotherapie houdt in dat je het immuunsysteem geleidelijk gewend maakt aan de aanwezigheid van de deeltjes die de allergische reactie uitlokken. Dit gebeurd door middel van injecties die een kleine dosis allergenen heeft. Dit is laag genoeg zodat het geen reactie op gang brengt. Aan het begin zijn de doseringen zeer klein, maar redelijk frequent. Zo’n twee keer per week. Later wordt dit afgebouwd naar één keer per maand, met een wat hogere dosis. Pas na een half jaar kan er worden geconstateerd of het werkt, dus heb geduld. Tijdens deze behandeling krijg je Apoquel mee wat je aan je hond met hooikoorts kunt geven. Dit verzacht de jeuk waardoor het krabben en likken minder wordt. Deze behandeling is effectief in zo’n 75% van de gevallen. Voor de rest moet er naar plan B gekeken worden.
Medicatie
De hooikoorts honden die niet goed reageren op de eerste behandeling hebben baat bij medicatie. Dit betekent wel dat het om levenslange medicatie gaat. Het is echter een beter vooruitzicht dan de rest van z’n leven met een allergie te maken te hebben. Het ontwikkelingsproces is een stuk verder dan vroeger, waardoor bijwerkingen minder zijn en op de bijwerkingen die er wel zijn, bestaan weer andere middelen.
Verzorging tegen de lichte pollenallergie van je hond
In het geval van een lichte pollenallergie van je hond is een goede verzorging vaak voldoende om de effecten te minimaliseren. Dan zit je ook niet met al het gedoe van de dierenartsen en de verdere testen die gedaan moeten worden. Let er wel op dat dit niet in alle gevallen genoeg is. Soms moet je toch echt kiezen voor de immuuntherapie of medicatie.
Pollenkalender
Ten eerste is het natuurlijk handig om te weten wanneer er pollen in de lucht aanwezig zijn. Je weet dat bomen en planten niet altijd in bloei staan. Het stuifmeel wat hierbij vrijkomt zal dus ook niet constant in de lucht zijn. Het uitkiezen van het moment waarop je bijvoorbeeld wel of niet veel buiten bent met je hond maakt veel uit. Ook het gebied waarin je je hond uitlaat zal uitmaken of hij last krijgt van het jeuken. Ga je bijvoorbeeld veel in gebieden met hoog gras staan dan is de kans groot dat de huid gaat irriteren.
Van februari tot september is het brede bloeiseizoen van de bomen en planten. Dit is een behoorlijk stuk van het jaar, maar gelukkig zijn de meeste soorten er pas klaar voor richting het midden van de lente. Het eind van de lente en het begin van de zomer is de heftigste periode, zo rond mei en juni. Dan laten de grassoorten ook hun pollen los. Vooral bij droog weer en veel wind moet je oppassen voor een pollenallergie van je hond.
Via een pollenkalender houdt je in de gaten wat voor een hoeveelheid er buiten in de lucht aanwezig is. Heeft je hond last van hooikoorts? Dan doe je er zeker goed aan gebruik te maken van de pollenkalender.
Schoonmaken en wassen
De pollen kunnen je hond alleen lastig vallen als ze ook daadwerkelijk aankomen. Een hond met lichte hooikoorts in een schoon huis zal zich nog prima op z’n gemak voelen. Gladde oppervlakten zijn makkelijk schoon te houden zoals tegels of gepolijst metaal.
Het zijn met name de tapijten, vloerkleden, gordijnen, beklede banken, beddengoed, textiel en andere stofnesten die de boosdoeners zijn voor je viervoeter. Hier kunnen de deeltjes goed in blijven hangen om vervolgens op of in je hond uit te komen.
Het regelmatig grondig schoonmaken van het huis zal een groot effect hebben. Let wel op dit is alleen bij een lichte mate van hooikoorts bij je hond. Richt je vooral op de ruwe oppervlakten zoals de vloerkleden en het beddengoed. Heeft hij een hondenmand? Dan doe je er goed aan om ook deze regelmatig schoon te maken.
Wanneer we het hebben over schoonmaken, hebben we het niet alleen over het huis. Je hond moet ook schoon zijn wil het gezond tegen de hooikoorts kunnen. Een droge huid helpt hier zeker niet bij. Gebruik daarom hypoallergene shampoo bij het wassen van je hond. Lees goed de gebruiksaanwijzing en doe het niet te vaak. De huid moet een beetje vettig blijven voor een goede afweer.
Het spreekt voor zich om de deuren en ramen gesloten te houden. Dit is soms wat tegenstrijdig omdat je juist in de zomer lekker alles open wilt hebben staan. Denk echter ook aan het welzijn van je huisdier. Met open ramen en deuren waaien de irriterende deeltjes met grote getale naar binnen. Je doet er toch goed aan om ze gesloten te houden en de verleiding te weerstaan. Misschien investeren in een goede airco is de beste keuze in dit geval. Dan heb je het koel terwijl je hond geen last heeft van de hooikoorts.