Hoe voorkom ik oververhitting bij mijn hond?

Oververhitting bij honden voorkomen door verkoeling

Hoe voorkom ik oververhitting bij mijn hond?

Inhoudsopgave

Met het warme weer komen ook de uitdagingen om oververhitting bij je hond te voorkomen. Het kan verraderlijk snel gaan, veel mensen staan er niet eens bij stil voordat het gebeurd is. Wanneer het warme weer er is krijgen wij veel zin om dingen te ondernemen. We willen naar buiten gaan en van het weer genieten.

Bij honden is juist de middag een gevaarlijke tijd om naar buiten te gaan. Als je het al doet, doe dat dan in de schaduw en ga vooral geen activiteiten doen met je hond. Het spelen met andere honden, apporteren of rennen is bestemd voor de vroege ochtend of de late avond.

Wanneer je hond te snel opwarmt kan hij maar moeilijk de hitte weer kwijt. Er zijn echter een paar dingen die je kunt doen om hiermee om te gaan. Het is belangrijk om snel in te grijpen bij de oververhitting van je hond.

Wat is oververhitting bij mijn hond?

Ten eerste, wat bedoelen we met oververhitting bij een hond? We hebben het dan over een toestand waarin de temperatuur van je hond boven de 40 graden Celsius ligt. Zodra het deze grens over gaat is er sprake van oververhitting. Het is in dat geval prioriteit om de lichaamstemperatuur zo snel mogelijk weer te laten dalen.

Een hond beschikt niet over zweetklieren zoals wij dat doen. Ze zijn toegewezen om de overtollige warmte af te staan aan de omgeving door in contact te komen met koele ruimtes of voorwerpen. Vooral via de buik waar de vacht het dunst is of via de liezen kunnen ze de warmte uitstralen. Een andere manier is via de voeten. Onderaan de voeten hebben ze kussens die goed contact kunnen maken met de ondergrond. Als ze op een koele ondergrond staan zoals gras zullen ze een gedeelte aan de grond afstaan. De laatste manier waarop een hond de warmte kwijtraakt is door te hijgen. Het is goed om te weten wat het standaardgedrag van je hond is. Hijgt hij altijd al veel of is er meer aan de hand? Als je merkt dat hij ineens veel meer gaat hijgen terwijl hij dit normaal gesproken niet doet kan er sprake zijn van oververhitting bij je hond.

Verschillende manieren om oververhitting bij je hond tegen te gaan

Er zijn genoeg manieren om ervoor te zorgen dat het nooit tot een punt van oververhitting bij je hond komt of om de duur van de hitte in te korten. Het beste is om zoveel mogelijk van de onderstaande punten toe te passen. Dit werkt beter dan alleen op eentje te rekenen.

Locatie

De locatie waar je je hond gaat verzorgen maakt uit. Doe je dit in de volle zon tijdens de middaguren dan heeft het weinig zin om een airco te gebruiken. Zorg er daarom voor dat je altijd eerst de schaduw, het liefst met een tocht, opzoekt om de oververhitting tegen te gaan. Eigenlijk alle plekken die verkoeling brengen zijn beter dan de zon. Zo heb je ook bepaalde verkoelende producten zoals een koelmat waar je hond op kan liggen. De gel die erin zit neemt warmte op waardoor de hond lekker languit erop kan liggen om de oververhitting tegen te gaan. Een ander product is een koelvest. Het werkt hetzelfde als een koelmat, maar dan met meer contactoppervlakte.

Zorg er ook voor dat je op een locatie staat met genoeg toegang tot water, wat ons bij het volgende onderwerp brengt.

Water

Water doet wonderen voor een oververhitte hond. Hoe lang de oververhitting duurt hangt voornamelijk af met hoeveel toegang je hebt tot water. Afspoelen is de beste optie. Begin niet te koud en begin ook niet meteen op de gevoelige plekken zoals de onderbuik en onder de oksels. Dit zijn overigens wel de effectiefste plekken voor het afspoelen dus je zult het water hier wel moeten aanbrengen, maar niet meteen al het koude water.

Water drinken is een effectieve manier om uitdroging tegen te gaan alsook de lichaamstemperatuur te laten dalen. Het koele water werkt van binnenuit om je hond te beschermen tegen oververhitting.

Als je een badje hebt check even of het lauw is. Als je je hond onderdompelt in een ijskoud bad is dit verschil te extreem. Je hond kan schrikken of in shock raken.

Een handdoek natmaken met de tuinslang en dan de hond ermee bedekken in een andere optie. Niet het hele lichaam inpakken, dan kan de warmte weer niet weg. Gewoon alleen de buik en de benen. Doe dit voor een 30 seconden en haal het doek weer weg. Maak het goed nat en doe het na 30 seconden weer om.

Een alternatief, wat je alleen in kleine hoeveelheden kunt gebruiken, is alcohol. Dit heeft als bijkomend voordeel dat het de bloedvaten open zet waardoor er meer warmte kan uitgestraald worden. Dit is alleen om te gebruiken op de huid en vacht van een oververhitte hond, niet om het te laten drinken.

Lucht

Gebeurt de oververhitting van je hond in of rondom huis? Zet de airconditioning aan als die al niet aanstaat of zet ‘m harder. De verplaatsing van koele lucht langs het warme lichaam is een manier waarop jouw huisdier zijn warmte kan afstaan aan de omgeving.

Een andere manier is een ventilator te pakken. Dit heeft een tijdelijk effect of je moet de bladen vast kunnen zetten dat ze een continue stroom van lucht recht vooruit sturen. Het is niet zo sterk als enige oplossing, maar kan worden gedaan in combinatie met een van de anderen.

Waarom is oververhitting bij mijn hond gevaarlijk?

Wat oververhitting bij je hond zo gevaarlijk maakt zijn de biologische processen die veranderen vanaf die 40 graden Celsius. Dit is namelijk het kantelpunt waarop eiwitten beginnen te stollen. Ze worden dus hard en verliezen de functionaliteit. Vooral de hersenen en in mindere mate ook de nieren zijn zeer kwetsbaar voor het stollen van de eiwitten. Neem het serieus want het heeft levenslange gevolgen en in sommige gevallen loopt het dodelijk af.

Het stollen van de eiwitten is een onomkeerbaar proces omdat de eiwitten dusdanig beschadigd raken dat ze daarna niet kunnen herstellen.

Symptomen hond oververhit

De symptomen dat je hond oververhit zijn onder andere veel hijgen (zeker wanneer hij dat normaal gesproken niet doet), veel kwijlen, braken, rode slijmvliezen, sloomheid of traagheid en het niet reageren op prikkels. Paniek is een ander herkenningspunt. Ze weten niet goed wat ze overkomt en raken daardoor in paniek.

Het bloed wordt dikker naarmate de temperatuur toeneemt. Je hond functioneert daardoor minder goed. Dit zie je terug in de verminderde reacties en de snelheid waarmee je hond acties onderneemt. Dit geldt ook in gevallen wanneer je hem roept maar hij lijkt er niet op in te gaan.

De oren en voeten zijn de eerste plekken waar je kunt voelen. Deze horen normaal gesproken iets aan de koelere kant te zijn. Maar bij een oververhitte hond zijn deze juist warm.

Als de oververhitting bij je hond in een vergevorderd stadium is zul je merken dat hij het bewustzijn verliest. Meteen ingrijpen is noodzakelijk anders is er een fatale afloop.

Symptomen zonnesteek hond

De symptomen van een hond om een zonnesteek te krijgen zijn hetzelfde als bij de oververhitting. Zonnesteek, hitteslag, hitteberoerte of zonneslag zijn namelijk een andere woorden voor hetzelfde. Als je viervoeter in een korte tijd dus zeer snel in lichaamstemperatuur stijgt dat het boven de 40 graden komt, is er sprake van een zonnesteek. De symptomen zijn dus hijgen, kwijlen, rood slijmvlies, trage reacties, bewustzijn verliezen, in paniek raken en braken.

Oververhitting bij honden komt vaak voor in de auto

Een auto is een broeikas wanneer de zon erop schijnt. Oververhitting bij honden komt daarom vaak voor in de auto. Er is maar een paar minuten voor nodig om bij 30 graden de binnentemperatuur in de auto naar 60 graden te brengen. Ver boven de toelaatbare bovengrens dus. Ook in de lente of herfst met de ramen omlaag kan dit heel snel oplopen.

Laat nooit je hond alleen achter in de auto. Zij kunnen niet de deur zomaar opendoen om naar buiten te gaan. Het komt helaas elke zomer voor dat er honden sterven opgesloten in een auto door oververhitting. Denk niet dat je eventjes weg kunt als je bijvoorbeeld gaat tanken of boodschappen doen. Onverwachte dingen gebeuren in het leven en je bent dan niet op tijd terug voor je hond. De meeste mensen vergissen zich erin hoe lang ze over hun ‘korte uitstap’ doen om vervolgens terug te keren naar een oververhitte hond in de auto.

Zie je zelf een hond bij iemand in de auto? Kijk eerst of je de eigenaar kan lokaliseren. Is dit niet mogelijk moet je de politie en de dierenbescherming bellen. Is het een kwestie van leven of dood op de korte termijn dan is het openen van de auto (met zo min mogelijk schade) toegestaan. Een ruit kapot maken mag in zo’n geval. Dit komt omdat je herkent dat het een kwestie is van leven of dood waarbij je de belangen van iemand ongevraagd behartigd in zijn of haar afwezigheid.

Zoals we kunnen lezen op wetrecht.nl: “Wanneer iemand de belangen van een ander ongevraagd behartigt, zal hij meestal zelf voor de kosten moeten opdraaien. Toch zijn er ook situaties waarin iemand zijn eigen belangen tijdelijk niet kan behartigen, bijvoorbeeld door afwezigheid. Wanneer die belangen dan toch ongevraagd behartigd worden door een ander kan er sprake zijn van zaakwaarneming.

Hoe lang duurt oververhitting hond?

De oververhitting bij je hond stopt niet. Gelukkig kun je in een paar minuten de lichaamstemperatuur laten dalen naar een acceptabel level. Let er wel op dat je niet te snel gaat en het ook niet te lang door laat gaan. Gooi je bijvoorbeeld koud water of je hond die op de piek van de oververhitting zit, dan raakt hij in shock door de plotselinge temperatuurswisseling. De spieren en bloedvaten trekken abrupt samen waardoor zuurstof en signalen niet goed meer doorkomen. De hond kan gaan trillen of een hartaanval krijgen. Weet je niet goed wat je moet doen? Probeer hem zo goed mogelijk koel te houden en bel een dierenambulance of ga direct naar de dierenarts. Houd hierbij rekening met de temperatuur in je auto waar het snikheet kan worden.

Meet regelmatig de temperatuur wanneer je huisdier oververhit is. Tijdens het afkoelen wil je bijtijds een stapje terug doen. Wanneer je hond weer onder de 40 graden Celsius komt wil je het rustiger aan doen met het afkoelen. Ga je te snel dan raakt hij onderkoeld en krijg je weer te maken met hele andere problemen. Het zijn een paar heftige minuten waarbij alles nauw luistert, maar als je je hoofd erbij houdt heb je de minste schade.

Dat een hond terug naar een stabiele lichaamstemperatuur is na een oververhitting betekent niet dat alles meteen in orde is. Als je symptomen zoals het hijgen, de traagheid, de rode slijmvliezen of het flauwvallen hebt gezien raden we aan om altijd direct daarna nog naar de dierenarts te gaan.

Welke honden raken snel oververhit?

Sommige honden raken sneller oververhit dan anderen. Denk hierbij aan honden met een dikke vacht. De functie van de vacht is om te isoleren. De warmte is gevangen in de vacht en kan niet naar buiten worden uitgestraald. Als het toepasselijk is kun je de vacht van je hond scheren tijdens de zomer of andere extra maatregelen treffen. De vacht vrijmaken op de buik is het meest effectieve omdat hier grote bloedvaten lopen die veel warmte kunnen afstaan. Doorgaans is de vacht hier al het dunst.

Een andere groep honden die het moeilijker hebben dan de rest met warm weer zijn de honden met een korte snuit. Engelse en Franse bulldogs horen hieronder, maar ook mopshondjes of boxers. Ze hebben onder normale omstandigheden als moeite met ademhalen vanwege een genetisch defect, maar nu krijgen ze het al helemaal benauwd. De lucht die ze inademen kan niet voldoende afkoelen voordat het in de longen komt. Door het warme weer zet de keel uit en blokkeert een gedeelte van de opening. Wanneer dit een tijd lang aanhoudt begint dit te irriteren. Tegelijkertijd hebben ze overtollig weefsel in de keel, wat het ademen moeilijker maakt. Deze combinatie maakt ze erg kwetsbaar voor oververhitting.

Oude honden en puppy’s zijn ook kwetsbare groepen. Oververhitting bij een puppy komt omdat ze nog geen gevaren kunnen herkennen. Bovendien zijn ze heel speels en zullen bijvoorbeeld vergeten te drinken om wat meer achter de anderen aan te rennen. Oude honden hebben een zwakker gestel waardoor ze sneller ineen zakken bij hoge temperaturen.

Wat is een zonnesteek bij een hond?

Zoals eerder gezegd is een zonnesteek bij een hond hetzelfde als een hitteslag, zonneslag of hitteberoerte. Het gaat erom dat jouw hond in een korte tijd snel in warmte toeneemt. Wanneer dit gebeurt heb je dus te maken met een zonnesteek, hitteslag, zonneslag of hitteberoerte. Het zijn allemaal namen voor hetzelfde fenomeen. Wat je eraan kunt doen vind je eerder in deze tekst. Je kunt ook kijken in onze blog over hoe je je hond afkoelt in de zomer. Hier staan ook waardevolle tips in die je kunt toepassen.

Het antwoord op de vraag “Kan een hond een zonnesteek krijgen?” horen we vaak. Het antwoord zoals je hier kunt lezen is dus ja. Zeker bij warm weer loop je het risico dat je hond oververhit raakt door te bewegen of niet voldoende toegang te hebben tot vers drinkwater of koelende omstandigheden zoals schaduw, een koelmat of water om in te zwemmen.

Kan een hond hooikoorts hebben?

Kan een hond hooikoorts hebben?

Een hond kan net zoals jij of ik last hebben van hooikoorts. Het…
Een hond leren zwemmen, hoe doe je dat?

Een hond leren zwemmen, hoe doe je dat?

Een hond leren zwemmen is in ons land belangrijk. Overal om je heen…
Hoe voorkom ik oververhitting bij mijn hond?

Hoe voorkom ik oververhitting bij mijn hond?

Met het warme weer komen ook de uitdagingen om oververhitting bij je hond…