Het gevaar tussen hond en kind
Jonge kinderen worden over het algemeen vaker gebeten door honden dan oudere kinderen. Ze rennen, springen, schreeuwen en huilen, waardoor een hond zich sneller bedreigd voelt. Ook zijn kinderen erg handtastelijk. Ze willen graag knuffelen, maar ze zijn vaak ook erg onhandig. Ze doen de hond vaak onbewust pijn. Denk dan aan het trekken van haren of oren, per ongeluk op de staart gaan staan of ze kunnen over de hond heen vallen. Al deze factoren zorgen ervoor dat honden overprikkeld kunnen raken en dus uiteindelijk zullen bijten. Omdat honden op een heel andere manier communiceren, vinden ze het vaak lastig om kinderen te begrijpen.
Leer je kind wat wel en niet kan
Het is dus heel belangrijk om je kind te leren hoe ze met honden om moeten gaan. Kinderen en honden kunnen de beste vrienden zijn, maar dan moeten ze wel weten wat de juiste momenten zijn om met de hond om te gaan. Omdat honden niet kunnen praten en dus niet kunnen zeggen wat ze wel en niet fijn vinden, is het belangrijk dat de kinderen goed gewaarschuwd zijn.
Niet zomaar een hond omhelzen. Een hond kan zich gevangen voelen als hij twee armen om zich heen heeft. Het is daarom heel belangrijk om je kind te leren dat ze beter een hond kunnen aaien dan dat ze een hond gaan knuffelen. Een hond kan je het beste aaien op zijn borst of schouder, omdat hij deze bewegingen ziet aankomen.
Laat de hond met rust als hij eet of slaapt. Tijdens het eetmoment en het slaapmoment van de hond is het verstandig om de hond met rust te laten. Dit zijn rustmomentjes voor de hond en ze willen dan vaak ook niet gestoord worden. Ook zou de hond zijn eten willen verdedigen, waardoor hij zou kunnen gaan uithalen. Hetzelfde geldt voor slapen. Als je een hond wakker maakt uit zijn slaap, kan de hond schrikken en uithalen.
Leer je kind om lief te zijn tegen de hond. Door je kind te leren om lief en geduldig te zijn met de hond, gaat de hond zich vanzelf ook prettiger voelen. Maak duidelijk aan je kind dat het niet de bedoeling is om op de hond te klimmen of om aan de staart te trekken. Leg uit dat ze niets met de hond mogen doen, wat ze bij een vriendje ook niet fijn zouden vinden. Kinderen snappen dan beter wat er van ze verwacht wordt, omdat ze dan ergens een beeld bij hebben.
Geef de hond de ruimte als hij dat nodig heeft. Net zoals bij het slaapmoment en het eetmoment is het belangrijk dat de hond meerdere malen op een dag zijn rust krijgt. Leg je kind uit dat de hond, net als zijzelf, af en toe rust nodig heeft. Ze zullen dan de hond wat vaker met rust laten.
Leer je kind niet in de buurt te komen van honden die ze niet kennen. Honden zijn allemaal verschillend. De ene hond vindt kinderen leuker en is er meer aan gewend dan de ander. Je weet van tevoren niet of een hond het fijn vindt als er iemand in zijn buurt komt. Het is daarom heel belangrijk dat je je kind leert om niet te dicht bij vreemde honden te komen, ondanks dat ze nog zo leuk zijn.
Laat uw kind geen trek- of stoeispelletjes doen met de hond. Honden zijn veel sterker dan kinderen en dat kan uiteindelijk leiden tot gevaarlijke situaties. Tijdens stoeispelletjes is een grote kans dat de hond zijn bek zou gaan gebruiken. Voor hen is het een natuurlijke gewoonte om tijdens het stoeien hun tanden te gebruiken. Dat wil je natuurlijk voorkomen bij je kind. Het is dus erg belangrijk om aan je kind duidelijk te maken dat ze niet te wild met de hond mogen spelen.
Niet op een hond afrennen of wegrennen van een hond. Zodra je op een hond afrent, kan de hond zich bedreigd voelen. Als een hond zich bedreigd voelt, kan de hond zichzelf gaan beschermen en dus ook gaan bijten. Loop daarom altijd rustig naar een hond toe als je de hond niet zo goed kent. Zodra je gaat wegrennen voor een hond, kan de hond het als een spelletje zien en willen gaan spelen. Hij kan dan hoog opspringen en gaan stoeien. Vertel dus tegen je kind dat je altijd rustig moet blijven in de buurt van een hond
Niet een hond recht in de ogen kijken. Ook het aanstaren van een hond kan als een uitdaging of bedreiging worden beschouwd door de hond. Zeker door kinderen, omdat die vaak ook te snel te dichtbij kunnen komen. Belangrijk is dus dat kinderen weten dat je een hond nooit te lang in zijn ogen mag kijken.
Wat kan je zelf doen?
Je kind kan vaak nog iets vergeten of even niet aan de regels denken. Het is daarom erg belangrijk dat je het zelf goed in de gaten houdt als je kind bij een hond in de buurt is.
Laat je kind niet de hond alleen uitlaten. Er kunnen gevaarlijke situaties ontstaan, wanneer een kind alleen de hond uitgaat laten. Als de hond een andere hond tegenkomt, kan hij zich onvoorspelbaar gedragen, waardoor het voor een kind moeilijk wordt om hem onder controle te houden. Ook is het kind niet verantwoordelijk voor de hond en kan een grote hond het kind zo omvertrekken.
Nooit de hond alleen laten met je kind. Het is belangrijk dat je hond en kind nooit samen in een kamer laat. De kans is er dat er een iets doet wat de ander niet leuk vindt. Als de hond iets niet prettig vindt, kan hij uit instinct zijn tanden gebruiken zonder dat je op tijd kunt ingrijpen. Het is dus belangrijk dat er altijd een volwassene in de buurt is.
Houd goed in de gaten hoe de hond zich voelt. Zodra je merkt dat de hond zich niet prettig voelt in een bepaalde situatie, is het belangrijk dat je op tijd ingrijpt. Je kan het snel zien aan de lichaamstaal van een hond hoe die zich voelt. Als hij zich te lang niet op zijn gemak voelt, is de kans groot dat hij kan bijten of aanvallen.
Niet zomaar de hond straffen. Als de hond gromt of een poging doet tot bijten, is het niet verstandig om de hond te straffen. In plaats van straffen, neem dan de hond mee naar een andere plek om even zijn hoofd te resetten. De hond zal zich waarschijnlijk bedreigd of angstig hebben gevoeld, waardoor die van nature ging grommen of wilde bijten. Ook is het belangrijk dat je erop let dat je je kind niet straft waar de hond bij is en andersom. Zodra je je kind straft waar de hond bij is, kan de hond zich geroepen voelen om te helpen en dus iets zal doen in de richting van je kind. Als je een hond straft waar je kind bij is, kan je kind het gedrag overnemen en dus ook op de hond gebruiken. Ook in situaties waarin het niet nodig is.
Laat je kind niet liggend op de grond spelen. Als je kind liggend op de grond speelt, kan de hond dit ervaren alsof hij de dominante partij is. Het kan heel verwarrend zijn voor de hond en ook dat kan ervoor zorgen dat de hond zich bedreigd gaat voelen.
Voorbereidingen voor een baby
Als er een baby op komst is, is het goed om voor de hond al de nodige voorbereidingen te doen. De komst van een baby brengt grote veranderingen in huis, waar ook een hond aan moet wennen. De kans is namelijk heel groot dat je minder tijd hebt voor de hond en iets minder naar de hond omkijkt. Hoewel dit zelden tot agressie leidt, kan het de hond wel onrustig maken. Het is dus belangrijk dat voordat de baby er is, de hond al gewend is aan een aantal dingen.
Geluiden afspelen die baby’s maken. Speel af en toe babygeluiden af, zodat de hond eraan kan wennen. Een hond die nog nooit een huilende baby heeft gehoord kan er best wel overprikkeld van raken en daarom is het belangrijk om dat goed op te bouwen van tevoren. Op deze manier is de hond goed voorbereid en zal hij minder onrustig zijn.
Laat alvast het bedje en de kinderwagen zien aan de hond. Om de hond te laten wennen aan de nieuwe meubels is het verstandig om die ook van tevoren al even te laten zien. Er verandert best wel veel in huis en ook dit kan helpen om te zorgen dat de hond minder onrustig is als de baby er is.
Leer je hond een vast plekje aan in het huis waar hij zich kan ontspannen als jij op de baby moet letten. Leg daar bijvoorbeeld een paar kussens of een mand neer waar de hond lekker op kan liggen. Als jij dan bijvoorbeeld met de baby bezig bent, kan de hond even ontspannen op zijn plekje.