Welke rustgevende medicatie voor de hond is er?

Hond krijgt rustgevende medicatie toegediend

Welke rustgevende medicatie voor de hond is er?

Inhoudsopgave

Schrikt jouw hond erg van knallen of harde geluiden? Is het moeilijk om hem daarna te kalmeren? Rustgevende medicatie voor je hond is er in de gevallen waarbij de normale manier van je hond tot rust brengen niet meer werken. Je wilt wel natuurlijk eerst weten wat de rustgevende tabletten allemaal doen met je hond en of er een specifiek middel tegen vuurwerkangst bij honden is.

Laten we bij het begin beginnen en er een paar introduceren. Het is belangrijk hierbij te vermelden dat het niet de bedoeling is dat je op eigen houtje allerlei middeltjes gaat toedienen aan je hond. Zorg dat je het altijd overlegt met je dierenarts. Zij weten de allergieën en mogelijke bijwerkingen in kaart te brengen. Ook kunnen ze de medische geschiedenis van je hond erbij pakken zodat ze zeker weten dat jouw huisdier niet al bekende klachten heeft aan de lever, nieren of andere organen die ernstige reacties kunnen geven bij sommige medicatiegebruik.

Sileo®

Sileo is een medicatie wat rustgevend voor je hond werkt doordat het via de mondslijmvliezen wordt opgenomen. Het is niet de bedoeling dat je hond het stofje inslikt na het toedienen. Het heeft dan namelijk geen effect. Het moet echt opgenomen worden via het slijmvlies.

Hoe je dit doet is als volgt. Je krijgt van je dierenarts te horen wat de juiste dosering is. Je haalt de spuit uit de verpakking en schakelt de ringsluiter op de juiste hoogte af. Zo weet je zeker dat je de juiste dosering hebt en hoef je het niet zelf in te schatten. Vervolgens Houd je met een hand de mond van je hond dicht terwijl je met de ander de spuit tussen de wang en het tandvlees de gel inspuit. De gel moet dus aan de binnenkant van de wang blijven en niet worden opgegeten door je hond.

Het heeft een kalmerend effect voor ruim twee uur. Daarna moet het opnieuw toegepast worden. Dit mag maximaal ongeveer vijf keer gedaan worden.

Pexion®

Pexion wordt vaak gebruikt om je hond goed de feestdagen door te laten komen, met in het bijzonder oud en nieuw. Zoek jij een middel tegen vuurwerkangst bij je hond? Dan is dit de medicatie die je nodig hebt. Het werkt anders dan de Sileo spuit. Dit zijn namelijk rustgevende tabletten voor de hond. Je hebt ze in varianten van 100mg oplopend t/m 400mg.

Het is altijd aan te raden om laag te beginnen. Je wilt de dosering opbouwen als je wilt weten waar de grens ligt en niet meteen er ver overheen beginnen. Dit heeft een averechts effect omdat je de uitwerking niet goed kunt meten. Het middel heeft een tijdje nodig om goed in te werken. Daarom is het verstandig om ongeveer 3 dagen voor oudejaarsdag te beginnen met het gebruiken van de medicatie. Dit zet je door tot minimaal nieuwjaarsdag.

Zylkene®

Zylkene is een kalmeringsmiddel waarbij de werkzame stof op de hersenen aangrijpt. Het is een geliefd product omdat het weinig bijwerkingen heeft nadat het al jaren op de markt beschikbaar is. Het is dus een betrouwbaar product, waarvan je ook weet dat het al bij talloze honden heeft geholpen als rustgevende medicatie.

Telizen®

Telizen is een voedingssupplement wat bedoeld is om net dat steuntje in de rug te zijn als je hond moeilijk tot rust komt. Het kan worden toegepast in een veelvoud aan situaties, zoals angst tijdens een onweersbui, spannende tijden, vuurwerk of andere harde geluiden waar je hond niet tegen opgewassen is.

Calm-diet®

Honden kunnen last hebben van het voer wat ze krijgen. Soms zit er in hondenvoer bepaalde stoffen waar jouw hond niet tegen kan. Je kunt er onderzoek naar laten doen, bijvoorbeeld tegen bepaalde bekende allergieën of eetrichtlijnen. Wel is het verstandig om het calm diet van Royal Canin uit te proberen. Hier zitten ten eerste deze irriterende ingrediënten niet in, maar daarnaast heeft het ook nog eens een kalmerende werking op je viervoeter.

Clomicalm®

Eigenlijk bedoeld voor verlatingsangst, maar clomicalm is een goed middel wat stressverlagend werkt op je hond. Het unieke van deze rustgevende medicatie voor je hond is dat het in combinatie met therapie moet worden ingezet. Het zijn dus geen rustgevende tabletten voor je hond die je op zich gebruikt, maar tijdens een trainingssessie om je huisdier bepaalde barrières wilt laten overkomen.

Hoe herken je dat je hond rustgevende medicatie nodig heeft?

Het inzetten van rustgevende medicatie voor je hond is een zware ingreep. Zorg ervoor dat je de stress zoveel mogelijk oppakt door middel van (gedrags)therapie. De middelen zijn alleen bedoeld als laatste redmiddel of als ondersteuning van de manieren om je hond te kalmeren die je al toepast.

Maar goed, hoe herken je nu de symptomen van onrust? Je hond vertoont in verschillende stadia zijn onrust. Dit gaat van matige angst tot bereidheid om aan te vallen. In het begin blijft het bij tongelen (likken ook al is er geen voedsel in het spel), hijgen terwijl hij niet vermoeid is, de poot ophouden, zichtbaar oogwit hebben, wegkijken, de rug toekeren, op de grond iets zoeken tijdens het snuffelen of krabben. Hierbij heeft je nog de stress nog enigszins onder controle door zelf bepaalde stressverlichtende handelingen te doen.

In sommige gevallen echter is de hond meer van slag en zal gedrag vertonen zoals wegdraaiende ogen, blaffen, trillen, verstijven, de haren overeind zetten en de zindelijkheid verliezen. Zoals je ziet zijn deze gedragingen al een stuk heviger en betekent dat de hond niet meer stress kan verwerken.

De laatste fase houdt in dat de situatie dusdanig is geëscaleerd dat de hond zich niet veilig voelt. Hij neemt het initiatief om letterlijk van zich af te bijten. Hij gromt, bevriest of laat zien dat hij wilt bijten. Deze situatie valt niet direct te sussen.

Valt het ook anders op te lossen?

Zeker, het valt ook anders op te lossen. Waar rustgevende medicatie voor de hond slechts tijdelijk werkt en na termijn kostbaar wordt, is een professional inschakelen om erachter te komen wat je hond dwars zit de duurzame keuze. Hoe eerder hiernaar gekeken wordt door een specialist, hoe eerder de angststoornis bedwongen wordt.

Sommige medicatie wordt ook in combinatie met training ingezet. Je huisdier is dan relaxed tijdens de training en zal sneller bijdraaien. De leercurve gaat omhoog zodat je minder lang hoeft te trainen.

Vaak zijn er onvervulde behoeftes van je hond waardoor hij onrustig wordt. Met behulp van een deskundige kom je erachter wat er in het dagelijkse leven verkeerd gaat om zo’n stress te leveren. Het zijn dikwijls doodnormale dingen die al een stuk van de oplossing kunnen bieden. Wat dacht je van niet vaak genoeg met de hond naar buiten gaan? Sommige honden hebben meer behoefte aan de buitenlucht en uitgelaten worden dan anderen. Weer bij anderen is het het geval dat ze niet genoeg beweging krijgen. Ze gaan zich hyperactief opstellen en krijgen driftbuien. Daarna wordt er alleen naar de symptomen gekeken en hoe ze te behandelen. Dan kom je al gauw uit op rustgevende medicatie voor je hond, maar dat is dus niet de eerste stap die je moet nemen.

Waarom heeft mijn hond rustgevende medicatie nodig?

Als je hond bang is voor harde geluiden zoals onweer en vuurwerk, heeft hij nooit geleerd hoe hij hiermee om kan gaan. Meer dan de helft van de honden ontwikkeld een fobie voor harde knallen en andere plotselinge geluiden. Deze zijn voor het merendeel met therapie op te knappen. Door je huisdier over langere tijd te laten zien dat er niets is om bang voor te zijn zal hij wennen. Let wel op: dit zijn technieken die uitgevoerd moeten worden door professionals of in ieder geval met goedkeuring van hun. Het langzaam laten wennen aan zachtere geluiden en dan opbouwen is iets wat iedereen kan doen, maar het moet goed gemonitord worden.

Wanneer zijn er rustgevende tabletten voor mijn hond nodig?

Er is pas sprake van het toedienen van rustgevende tabletten voor je hond wanneer de andere middelen (gedragstherapie, omgeving rustiger maken etc.) zonder dat dit het gewenste effect heeft gehad. Zo kan het best voorkomen dat je ruim voor oud en nieuw begonnen bent met het inzetten van training, maar dat je hond er nog niet klaar voor is en toch begint te trillen bij het horen van vuurwerk.

Het geven van rustgevende medicatie voor je hond is altijd van tijdelijke aard. Je wilt niet dat hij afhankelijk wordt van een extern middel om kalm te blijven. Het verschilt per medicijn hoe lang je het gebruikt. Sommige beginnen pas na een paar weken te werken, waarbij anderen uiterlijk een aantal dagen achter elkaar toegediend mogen worden.

Het gaat dus om een acute situatie waarbij onmiddellijk ingegrepen moet worden. Doorgaans zie je het effect van rustgevende tabletten voor je hond in noodsituaties vrijwel direct.

Is er een specifiek middel tegen vuurwerkangst bij honden?

Er is niet een specifiek middel wat alleen tegen vuurwerkangst werkt bij honden. Het gaat meer om rustgevende medicatie voor je hond in het algemeen. Hiermee is hij ook wat bedaarder tijdens onweer, luide geluiden of onrustige situaties bijvoorbeeld in het geval dat je meerdere gasten over de vloer hebt.

Wat vaak wel goed werkt zijn de middelen Adaptil en Beaphar. Bovendien is iets wat je kunt doen de kamer waar je hond het liefste zit tijdens de jaarwisseling helemaal inrichten om zo kalmerend mogelijk te zijn. Dit betekent zoveel mogelijk de externe signalen dempen en bijvoorbeeld een verdamper installeren. Deze verdamper sproeit de hele dag door een kalmerend middel in de kamer waardoor je continu een rustgevend effect hebt op de hond.

Kan een hond hooikoorts hebben?

Kan een hond hooikoorts hebben?

Een hond kan net zoals jij of ik last hebben van hooikoorts. Het…
Een hond leren zwemmen, hoe doe je dat?

Een hond leren zwemmen, hoe doe je dat?

Een hond leren zwemmen is in ons land belangrijk. Overal om je heen…
Hoe voorkom ik oververhitting bij mijn hond?

Hoe voorkom ik oververhitting bij mijn hond?

Met het warme weer komen ook de uitdagingen om oververhitting bij je hond…