Wat doe je als je hond bang voor onweer is?

Onweer en de angst daarvoor bij honden

Wat doe je als je hond bang voor onweer is?

Inhoudsopgave

Sommige baasjes zitten met de handen in het haar. Wat doe ik als mijn hond bang voor onweer is? Het lijkt soms onbegonnen werk als je maar weinig verbetering ziet. Houd hoop, is ons advies. Er zijn een heleboel dingen die je eraan kunt doen en we weten zeker dat je lang niet alles hebt uitgeprobeerd.

Het liefste zou je alle angsten in één keer weg willen nemen omdat je het zo te doen hebt met je beestje. Maar dat is helaas niet mogelijk. Wat wel zeker mogelijk is, is om door de tijd heen je hond die bang voor onweer is te trainen hoe hij ermee om kan gaan. Dit is op termijn een veel duurzamere oplossing dan simpelweg meer medicatie geven.

Hoe herken je of je hond bang voor onweer is?

Het is redelijk makkelijk te herkennen of je hond bang voor onweer is. Spontaan beginnen met beven en trillen na het zien van een bliksem lichtflits met de oorverdovende donder die erop volgt. Andere symptomen waaraan je kunt herkennen dat je hond duidelijk bang is van onweer zijn bijvoorbeeld ongecontroleerd piepen, weglopen naar een ‘veilige plaats’, onnodig hijgen, onnodig likken, onnodig gapen, haren die rechtop staan, oogwit is duidelijk zichtbaar of natuurlijk blaffen.

Waarom is mijn hond bang voor onweer?

Je hond is voornamelijk bang voor onweer vanwege twee dingen: de aanloop en de onverwachte klap van het dondergeluid. Je staat er misschien niet bij stil, maar voordat een onweersbui zich formeert in de lucht veranderen er een heleboel dingen in de atmosfeer. Wij mensen kunnen dit zelfs waarnemen. De luchtdruk wordt lichter, je ruikt dat de lucht anders is en je krijgt een onheilspellend gevoel.

Bij honden zijn de dierlijke instincten nog verder ontwikkeld. De geur kan voor hen zeer angstaanjagend zijn. Bovendien hebben ze fysiek last van de statische lading in de lucht. Hun hele lichaam wordt opgeladen door de lading waardoor ze van nature naar ontlading zoeken. Daarom lopen ze vooral naar plekken in de buurt met veel water zoals de badkamer. Zij aarden zich daar beter en voelen de ontlading.

Tot slot is jouw hond bang voor onweer, omdat het natuurlijk zo’n kabaal maakt. Ook de oren van de hond zijn verder ontwikkeld dan die van ons. Voor ons is het al absurd hard, maar voor een hond is het een regelrechte nachtmerrie als ze er niet op voorbereid zijn. Niet voor niets krijgt meer dan 50% van de honden een fobie voor harde geluiden. Dit komt met name door het eerste contact. Zo rond de 45% van de honden die voor het eerst met onweer te maken krijgen wordt er bang van. Dit zijn behoorlijke cijfers. Gelukkig hebben trainers veel tijd gehad om diverse trainingen en therapieën te bedenken die werken om jouw huisdier hier bestendiger tegen te maken.

Welke mogelijkheden heb je wanneer je hond bang is voor onweer?

Zoals gezegd zijn er vele manieren om je hond een handje te helpen als hij bang is voor onweer. Let op dat elke hond uniek is, met ieder zijn eigen voorkeuren en manieren om dit aan te pakken. Het beste is om deze fobieën altijd aan te kaarten bij de dierenarts. Dan zijn ze op de hoogte waar je mee kampt en kunnen ze sturen op welke middelen je kan inzetten om je hond zo goed mogelijk van dienst te zijn om met de angst voor onweer om te gaan.

Zo kunnen ze je bepaalde trainers aanraden die gespecialiseerd zijn in het behandelen van honden die bang zijn voor onweer. Of ze zullen niet verbaasd zijn als je dan toch medicatie aanvraagt om je hond te kalmeren omdat ze weten dat je de rest al hebt geprobeerd, maar net dat steuntje in de rug nodig hebt.

Gewenning

Gewenning ligt misschien voor de hand, maar het is een van de kernpunten waarmee je kunt beginnen. Alles went, ook in hondenland. Door je trouwe viervoeter rustig kennis te laten maken met de grillige geluiden van de natuur weten ze zich hier beter tegen te wapenen als het in het echt gebeurt. Je gaat je hond natuurlijk niet meenemen naar een storm met bliksem en donder. Nee, je gaat het internet op en zoekt naar de therapeutische video’s met geluiden van deze fenomenen.

Dit komt omdat jij een gecontroleerde omgeving kunt maken waarin je hond zich veilig voelt voordat hij deze uitdaging aangaat. Je kunt ‘m hiermee kennis laten maken op z’n favoriete plekje, met z’n favoriete bot, terwijl alle lichten aanstaan. Zet het geluid van de donder zacht en zorg dat het willekeurig is, net zoals in het echt. Als je hond paniekerig wordt weet je dat je te ver bent gegaan. Doe een stap terug en zet het geluid zachter. Bouw het langzaam op elke keer wanneer je huisdier zich gewoon kan concentreren op waar die mee bezig is op dat moment.

Geduld is een schone zaak, zeker in het trainen van je hond. Het kan maanden duren voordat er echt sprake is van gewenning bij je hond die bang van onweer is.

Jasje tegen de statische lading

Misschien heb je hier nog nooit van gehoord, maar het bestaat echt. Er is een manier om die statische lading waar we het over hadden te voorkomen. Met een speciaal jasje Storm Defender gemaakt met zilveren onderdelen staat de hond continu de lading af aan de omgeving. Hij wordt dus niet statisch geladen. Dit merkt hij in zijn vacht en zal minder gestresst zijn.

Drukvest tegen de stress

Een ander item wat je kunt gebruiken om wat stress weg te nemen is een drukvest. Dit is een verzwaard vest waardoor je hond die bang voor onweer is het idee heeft dat hij geknuffeld wordt. Het is een prettige ervaring waardoor hij zich niet alleen zal voelen. We zien dat honden zich echt meer op hun gemak voelen wanneer ze een drukvest aan krijgen.

Let er wel op dat je hem niet te lang het drukvest laat dragen. Dan went hij er weer aan of kan het misschien te zwaar zijn om overal mee heen te zuilen. Meestal is 20 – 30 minuten voldoend om even tot rust te komen en kan hij weer even uit. Dan kun je het na een half uur weer aandoen mocht de stress nog niet weg zijn.

Onweer associëren met positieve dingen

Je trouwe viervoeter werkt met associaties. Heeft hij een keer een koekje gekregen toen hij naar jou luisterde? Dan heeft hij onthouden. Met training kun je er dus voor zorgen dat hij bepaalde positieve ervaringen koppelt aan het feit dat er onweer is. Je verandert een ‘oh nee’ reactie dus in een ‘jeej’ reactie.

Bedenk wel dat je niet constant bezig kunt zijn met het associëren. Je kunt wel een beetje oefenen met de therapeutische video’s om hem te laten wennen aan de donder. Maar het echt werk begint wanneer je weet dat er zwaar weer aankomt. Al vanaf de opbouw van de regenwolken moet je beginnen met leuke activiteiten. Even lekker rondrennen, leuk eten zoeken of een beloning krijgen wanneer hij zich rustig houdt tijdens de storm. Het duurt even, maar positieve associaties in combinatie met gewenning zijn echt de pilaren waarop je bouwt dat een hond minder bang voor onweer wordt.

Maak van z’n favoriete plek écht zijn plek

Je huisdier vlucht naar een bepaalde plek in huis om een reden. Geef ‘m de rust en ga hem niet storen daar. Sterker nog, je kunt het echt naar zijn zin maken als je van tevoren al weet waar je hem aan zult treffen bij de eerstvolgende blikseminslag. Zet een lekker geurtje of een Adaptil verdamper neer. Met zo’n verdamper komen er rustgevende stoffen in de lucht die hij inademt. Op deze manier werkt het in op zijn gemoedstoestand.

Andere manieren van het upgraden van zijn favoriete plek is het neerleggen van zijn leukste speeltjes, de lichten aan laten, een gemoedelijk achtergrond muziekje aanzetten en wat lekkere snoepjes neerleggen. Sluit je hond echter nooit op in een locatie. Dit kan juist meer stress opwekken, omdat hij weet dat zijn vluchtroute afgesneden is.

Medicatie als noodmiddel

Medicatie is eigenlijk het laatste redmiddel. Hetgeen wat je inzet als al het andere niet meer werkt. Of als je bijvoorbeeld overvallen wordt door een onverwachte onweersbui en je hond is er nog niet klaar voor om zonder medicatie rustig te blijven.

Medicatie voor honden die bang zijn voor onweer werkt altijd tijdelijk. Bespreek met je dierenarts welke mogelijkheden je hebt. Er kleven namelijk bijwerkingen aan die niet voor elke hond even goed te verwerken zijn. Zo is een aangetaste lever, hartaandoeningen of verlaagde nierfuncties zeker risico’s om mee te nemen in het gebruik van medicijnen.

Adaptil, Sileo, Pexion, Telizen, Zylkene zijn voorbeelden van medicatie die je je hond kan geven als hij bang voor onweer blijft.

Een uitgebreide massage

Heerlijke he? Zo’n uitgebreide massage nadat je een stressvolle werkweek hebt gehad. Precies, zo ervaart jouw hond het ook. Misschien niet de beste methode om de acute klappen op te vangen, maar zeker de moeite waard op het voor en na het tafereel te doen.

Je hond zal de onrust sneller kunnen laten gaan of met een beter gevoel de moeilijke tijd aangaan. Het kost even tijd, maar als je de juiste plekjes weet te masseren van je hond gaat hij er helemaal in op. Zo ontspant hij zich helemaal en kan wat meer hebben wanneer het er eindelijk op aankomt.

Van anderen leer je het snelst

Honden zijn groepsdieren. Zij luisteren naar de anderen en bekijken het gedrag van de roedel. Jij maakt hier ook onderdeel van. Als jij je normaal gedraagt tijdens een storm zal hij, naar het beste van zijn kunnen, daarin meegaan. Het scheelt dus al veel als jij gewoon rustig je dingen doet tijdens de hevige regenbui en zelf ook niet schrikt van het onweer.

Heb jij al een oudere hond die niet meer zo onder de indruk is van de dingen? Laat deze vooral in de buurt van de andere, angstige hond zijn. Zo ziet hij dat jouw oudere hond helemaal niet schrikt van het onweer. Dit heeft een kalmerend effect op de jongste.

Niet één enkele oplossing wanneer je hond bang is van onweer

Belangrijk om te onthouden wanneer je hond bang van onweer is, is dat er niet één enkele oplossing de magische formule heeft. Het zijn allemaal kleine stapjes die samen een geheel maken. Met dit geheel kom je goed uit de voeten wanneer je je hond dat stukje extra veiligheid wilt bieden.

Daar draait het uiteindelijk om. Je hond wil ze veilig en zeker voelen in zijn huis. Wanneer jij hem de middelen kan bieden hoe hij met het ergste om kan gaan zal hij zich beter voelen. Als je dan ook niet stukje bij beetje de omgeving aanpast (achtergrond muziek, rustgevende geurtjes, leuke speeltjes) voelt hij zich weer een stukje beter.

Dit alles bij elkaar opgeteld kan het verschil maken. Wanneer je hond bang voor onweer is betekent het dat er een paar steken zijn blijven liggen. Er zijn dus nog genoeg mogelijkheden en kansen om je hond een beter leven te geven.

Wat zit er achter de angst voor onweer van mijn hond?

Hoe goed ken jij je hond? Veel baasjes zullen meteen zeggen dat ze hun hond heel goed kennen. Maar wat zit er achter de angst voor het onweer bij je hond? Een hond schrikt van onweer niet zonder reden. Vaak kunnen de oorzaken in andere gebieden gevonden worden. Zo is de relatie tussen het baasje en de hond veel beslissend in het gedrag.

Heeft je huisdier niet het gevoel dat je naar hem luistert of dat hij jou kan vertrouwen? Waarom zou dat vertrouwen er dan zijn tijdens een donderklap? Wie gaat hem die veiligheid en zekerheid bieden waar hij naar zoekt als je hond bang voor onweer is en ervan schrikt?

Het kan zijn dat je hond nog veel opgekropte energie heeft waardoor hij juist tijdens zwaar weer veel stress krijgt. Een oplossing is bijvoorbeeld veel te rennen met je viervoeter. Ook op de dag zelf dat je via het weerbericht ziet dat er slecht weer op komst is. Je kunt bijvoorbeeld ‘s ochtends vroeg al ervoor zorgen dat je hond alle energie uit zijn lijf heeft gerend. Niet alleen is die dan kalmer in de avond, omdat hij ontspannen is, maar hij heeft ook gekregen wat hij wilt en voelt zich zeker dat jij kan bieden wat hij nodig heeft.

Kan een hond hooikoorts hebben?

Kan een hond hooikoorts hebben?

Een hond kan net zoals jij of ik last hebben van hooikoorts. Het…
Een hond leren zwemmen, hoe doe je dat?

Een hond leren zwemmen, hoe doe je dat?

Een hond leren zwemmen is in ons land belangrijk. Overal om je heen…
Hoe voorkom ik oververhitting bij mijn hond?

Hoe voorkom ik oververhitting bij mijn hond?

Met het warme weer komen ook de uitdagingen om oververhitting bij je hond…