Wat doe je als je hond angstig is voor geluiden?

Hond angstig voor geluiden

Wat doe je als je hond angstig is voor geluiden?

Inhoudsopgave

Misschien heb je het vanaf het begin al gezien, of misschien is het met de tijd gekomen, maar wat doe je nu je hond angstig is voor geluiden? Soms lijkt het alsof het uit het niets is gekomen en andere keren zou je kunnen zeggen dat je het hebt zien aankomen.

Hoe het ook is ontstaan, het maakt niet uit. Het is hier nu en je hond is angstig voor geluiden. Het belangrijkste is om te weten dat er wel degelijk iets aan te doen valt. Eigenlijk is het een vrij veel voorkomend probleem bij baasjes. Meer dan de helft van alle honden ontwikkelt een ongezonde fobie voor harde geluiden en het kan zijn dat je hond van deze geluiden schrikt.

Hoe komt het dat mijn hond angstig is voor geluiden?

Hoe het toch komt dat een hond angstig is voor geluiden kunnen we deels verklaren, deels ook niet. Wat we met name wel weten is dat een hond op meerdere manieren angstig voor geluiden kan worden. Een gedeelte wordt aangeboren. Dit gedeelte is hetzelfde als dat mensen een angst hebben voor bepaalde dieren zoals spinnen of slangen. Het is via de miljoenen jaren aan ons doorgegeven via het genetisch materiaal.

Het is ook niet gek dat een hond bang is voor harde geluiden. Vaak is er wel een reden te bedenken waarom een hard geluid gevaar betekent. Je wilt niet buiten staan tijdens een onweersbui of bijvoorbeeld in de buurt staan van een vulkaanuitbarsting. Wij hebben het voordeel dat we logica kunnen gebruiken om te controleren of iets echt gevaarlijk is voor ons. Honden kunnen dat echter niet en baseren hun keuze op instinct.

Is elke hond bang voor dezelfde geluiden?

Je kunt twee honden uit hetzelfde nest naast elkaar zetten. De ene zal wel bang zijn voor vuurwerk de andere niet. Niet elke hond is dus bang voor dezelfde geluiden. Waar de ene van schrikt kijkt die ander nauwelijks van op.

Om iets te doen tegen het schrikken bij harde geluiden moet worden onderzocht wat precies deze reactie uitlokt. Gaat het om een doffe dreun of een schel geraas? Hoe specifieker je erachter kunt komen waar je huisdier precies bang voor is, hoe beter de therapie aansluit op het tegengaan van de angstreactie.

Hoe snel is een hond niet meer angstig voor harde geluiden?

Hoe snel een hond niet meer angstig is voor harde geluiden ligt doorgaans tussen de twee en vier maanden. De reden waarom dit zo lang duurt is omdat er even tijd tussen moet zitten voordat je verder gaat met de training tegen geluiden. Als je hond nog steeds schrikt van kleine gebeurtenissen heeft het geen zin om vooruit te gaan in het schema.

Een hond minder angstig voor geluiden maken is een langzaam proces wat stap voor stap uitgezet moet worden. Eerst moet er worden gekeken naar de thuissituatie. Misschien krijgt de hond niet genoeg aandacht of mag hij niet lang genoeg z’n energie kwijt tijdens het uitlaten. Dit zijn allemaal factoren die op den duur stress kunnen ophopen bij jouw hond.

Of het kan zijn dat jouw trouwe viervoeter een keer een traumatische ervaring heeft gehad met een donderslag. Het komt soms ook voor dat een hond iets associeert met het geluid wat er helemaal niet mee te maken heeft. Als jouw hond bijvoorbeeld vlak na het knallen van vuurwerk is gebeten door een andere hond zal die van jou zeer angstig voor de vuurwerkgeluiden zijn. Hij heeft immer geleerd wat hierop volgt.

Om dit soort dingen uit het systeem te werken heeft de therapeut tijd nodig. Begin daarom ruim op tijd om alle trainingen te doen zodat jouw hond op tijd niet meer angstig is voor harde geluiden.

Is je hond specifiek bang voor vuurwerk geluiden?

Als je hond alleen bij vuurwerk schrikt van de geluiden is er iets aan de hand wat daarmee te maken heeft. Gelukkig zijn er een aantal dingen die je kunt doen omdat deze dag een voorspelbaar patroon vertoont. Je weet immers dat het elk jaar op dezelfde dag raak zal zijn en op welk tijdstip je wat kunt verwachten.

Bereid zijn favoriete kamer voor met al het comfort wat je kunt bedenken: speeltjes om hem af te leiden, lekker eten om hiermee bezig te zijn, een achtergrond muziekje om het geluid weg te nemen en de gordijnen dicht met de lampen aan.

Ook je dagindeling is belangrijk. Ga bijvoorbeeld extra vroeg zeer uitgebreid de hond uitlaten. Op die manier is hij helemaal op wanneer hij thuiskomt en zal minder intens reageren op alle knallen om hem heen. Blijft je hond alsnog zeer angstig voor geluiden? Dan kun je kiezen voor een tijdelijke ingreep met behulp van medicatie.

Het is belangrijk dat je je hond vanaf november altijd met de riem aan uitlaat als je weet dat ‘ie sterk schrikt van de knallen.

Help, mijn hond schrikt van onweer

Onweer is nog een klassiek herkenningspunt van angst voor harde geluiden bij honden. Ergens is het ook wel logisch. Ze voelen de statische energie opbouwen, ruiken het slechte weer wat eraan komt en weten dat de donder volgt na bliksem. Ze zijn helemaal geconditioneerd om de harde dreun te verwachten dat ze al schrikken zonder dat het geluid er is geweest.

Belangrijk hierbij is om de hond te laten liggen waar die is. Dit is nu eenmaal zijn stekkie voor de dag. Waar het ook is, laat hem alsjeblieft liggen. Het heeft geen zin om de hond hier weg te halen als hij nog angstig is voor de geluiden om hem heen. Het kan juist een averechts effect hebben.

Laat een hond in paniek nooit alleen. Deze kan zichzelf iets aandoen in een staat van verwarring.

Een algehele aanpak is nodig wanneer jouw hond angstig is voor geluiden

Om echt de beste resultaten te krijgen en je hond minder angstig voor harde geluiden te krijgen is een algehele aanpak nodig. Ten eerste moet worden onderzocht waar tot dat schrikken van knallen vandaan komt. Je hond zoekt namelijk veiligheid en zekerheid bij jou. Als hij dit niet kan vinden begint hij zijn eigen trucjes te doen om zichzelf veilig te voelen.

Zoals het in de roedel ook werkt: een sterke leider toont leiderschap. Laat je zelf dus ook niet afleiden door de harde knallen buiten of het onweer wat langskomt. Honden voelen dit aan en spiegelen jouw gedrag. Ben jij druk? Dan worden zij druk. Ben jij relaxed? Dan is de kans groter dat jouw hond dat ook doet.

Bovendien moet je een hond niet extreem troosten als hij bang is. Dit geeft voor hem een verkeerd beeld, namelijk dat zijn gedrag juist beloond wordt. Het tegenovergestelde is ook waar: je wilt een hond zeker niet straffen omdat hij angstig voor harde geluiden is.

Kan een hond hooikoorts hebben?

Kan een hond hooikoorts hebben?

Een hond kan net zoals jij of ik last hebben van hooikoorts. Het…
Een hond leren zwemmen, hoe doe je dat?

Een hond leren zwemmen, hoe doe je dat?

Een hond leren zwemmen is in ons land belangrijk. Overal om je heen…
Hoe voorkom ik oververhitting bij mijn hond?

Hoe voorkom ik oververhitting bij mijn hond?

Met het warme weer komen ook de uitdagingen om oververhitting bij je hond…