Logo Hondenverzekering

Tips voor een gezond gebit bij je hond

Een gezond gebit is essentieel voor het welzijn van je hond. Gebitsproblemen kunnen pijn, slechte adem en zelfs ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken. Helaas hebben veel honden last van tandsteen, ontstoken tandvlees of zelfs gebitsinfecties. Hoe zorg je ervoor dat het gebit van je hond in topconditie blijft?

Inhoudsopgave

Waarom is gebitsverzorging bij honden zo belangrijk?

Veel hondeneigenaren realiseren zich niet dat 80% van de honden boven de drie jaar last heeft van tandproblemen. Opgehoopt tandsteen kan leiden tot ontstoken tandvlees (gingivitis), pijnlijke infecties en zelfs verlies van tanden. Bovendien kunnen bacteriën vanuit een ontstoken gebit in de bloedbaan terechtkomen en organen zoals het hart en de nieren aantasten.

1. Poets regelmatig de tanden van je hond

De beste manier om tandplak en tandsteen te voorkomen is door regelmatig de tanden van je hond te poetsen. Gebruik een speciale hondentandpasta (geen tandpasta voor mensen, want die bevat schadelijke stoffen zoals fluoride) en een hondentandenborstel of een vingertandenborstel.

  • Begin langzaam en laat je hond wennen aan de tandenborstel.
  • Poets minstens twee tot drie keer per week, maar dagelijks is ideaal.
  • Beloon je hond na het poetsen, zodat het een positieve ervaring wordt.

2. Geef kauwsnacks en speeltjes

Honden die veel kauwen, hebben vaak minder last van tandsteen. Speciale tandverzorgende kauwsnacks of harde kauwspeeltjes helpen om tandplak te verminderen. Let er wel op dat je snacks kiest zonder toegevoegde suikers of kunstmatige stoffen.

3. Gebruik gebitsverzorgende supplementen

Er zijn speciale tandreinigende sprays, gels en poeders die je aan het voer kunt toevoegen om tandplak te verminderen. Ook drinkwateradditieven kunnen helpen om bacteriën in de mond van je hond te bestrijden.

4. Controleer het gebit regelmatig

Let op signalen van gebitsproblemen, zoals:

  • Slechte adem
  • Gele of bruine aanslag op de tanden
  • Rood of bloedend tandvlees
  • Moeite met kauwen of minder eetlust
  • Overmatig kwijlen

Als je een van deze symptomen opmerkt, is een bezoek aan de dierenarts nodig.

5. Laat regelmatig een gebitscontrole doen

Bij de jaarlijkse controle kan je dierenarts het gebit van je hond beoordelen en indien nodig een gebitsreiniging uitvoeren. Dit voorkomt ernstigere problemen op latere leeftijd.

Door consequent te zorgen voor een goede gebitshygiëne, blijft je hond langer gezond en voorkom je dure tandheelkundige behandelingen bij de dierenarts.

Inhoudsopgave
Artikel delen