Waarom bijten honden?
Bijten bij pups is vrij normaal. Zij verkennen de wereld met hun bek en doen dat vaak spelenderwijs. Ook bijten pups vaak in dingen als ze tanden gaan wisselen. Bijtgedrag bij volwassen honden is een ander verhaal. Zij hebben waarschijnlijk nooit geleerd om dat niet te doen toen ze nog een puppy waren. Van oorsprong is bijten voor honden noodzakelijk om te kunnen overleven in het wild. Ze bijten dan om voor hun eigen veiligheid te zorgen of om hun prooi te vangen. Het is daarom niet vreemd dat een hond af en toe bijt.
Redenen om te bijten
Honden kunnen om verschillende redenen bijten. De meest voorkomende reden voor bijten is uit speelsheid. Als een hond tijdens het spelen een keertje bijt, kan dat zeker geen kwaad en hoeven er ook niet per se maatregelen genomen te worden. Zo’n beet doet meestal weinig pijn en de hond zal ook niet snel doorbijten. Het lichaam en het gezicht van de hond zijn tijdens het spelen over het algemeen ontspannen. Zijn snuit kan er hooguit gerimpeld uitzien, maar je zult nooit een spanning in de gezichtspieren zien.
Je merkt het vrijwel meteen wanneer een hond bijt uit agressie of frustratie. Het lichaam ziet er stijf uit en hij kan zijn snuit rimpelen. Ook kan hij zijn lippen terugtrekken om zijn tanden te laten zien. Als een hond agressief is, zijn de beten veel sneller en pijnlijker. Het kan zo zijn dat een hond zich angstig of boos voelt en zichzelf dus wil verdedigen. Een andere reden waarom een hond echt zou bijten, is dat hij de behoefte heeft om zijn bezit of territorium te verdedigen.
Honden vallen ook vaak aan vanuit redirectieagressie. Redirectieagressie houdt in dat de hond zijn spanning niet op een andere manier kwijt kan, waardoor hij iets in zijn buurt gaat zoeken waar hij wel toegang tot heeft en waar hij zich op af kan reageren. Dat kan zijn baasje zijn, zijn lijn of een kussen. Je ziet het vaak bij honden die aangelijnd zijn. Ze worden dan beperkt in hun vrijheid en moeten hun frustratie uiten.
Het bijten afleren
Het bijten bij volwassen honden is vaak moeilijker af te leren, omdat volwassen honden niet zo gevoelig zijn voor de reactie van mensen dan een puppy. Ook zijn ze fysiek moeilijker te controleren, omdat ze veel groter zijn. Toch zijn er wel degelijk manieren om het bijten te verminderen.
Begrijp waarom de hond bijt. Allereerst is het heel belangrijk dat je weet waarom de hond bijt. Kijk of de hond uit speelsheid of echt uit agressie bijt. Als je de oorzaak geconstateerd hebt, kan je verdergaan met het corrigeren van de hond. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je de hond corrigeert, terwijl dat eigenlijk helemaal niet nodig is.
Gebruik een harde, lage stem. Om de aandacht te trekken van de hond is het belangrijk dat je een harde en lage stem opzet. Probeer om kordaat de woorden ‘nee’ of ‘foei’ te zeggen. Dat is een duidelijk signaal voor de hond. Vaak begrijpt de hond de toon meteen en zal hij stoppen.
Maak een hard geluid. Een andere manier om de aandacht van de hond aan te trekken is om een heel hard geluid te maken. Denk dan bijvoorbeeld aan een schreeuw of een claxon om het bijten te stoppen.
Zet de hond in een time-out. Zodra je de aandacht van de hond hebt gekregen, zou je de hond kort op een saaie plek neer kunnen zetten en hem enkele minuutjes alleen kunnen laten. Hierdoor vergeet de hond waar hij mee bezig was en kalmeert hij. Let er wel op dat je de hond niet opsluit in een kamer of een kennel, maar in een andere kamer met de deur open is ook al voldoende.
Geef andere kauw- en speelopties. Als een hond bijt uit verveling, kan het zo zijn dat hij niet genoeg speeltjes heeft om op te kauwen of in te bijten. Hij zal dan snel in iets gaan bijten wat hem het eerste opvalt. Het is daarom heel belangrijk om je hond genoeg speeltjes te geven.
Om het gedrag van de hond te stoppen, is timing heel belangrijk. Het is belangrijk dat je herkent wat de voortekenen zijn van het gedrag. Je wilt de hond namelijk voor zijn met corrigeren. Voordat hij gaat bijten, wil je de hond eigenlijk al gecorrigeerd hebben.
Professionele hulp. Mochten deze stappen toch niet helpen voor jou en je hond, dan is het verstandig om professionele hulp in te schakelen. Vaak is dit nodig bij honden die bijten door angst of boosheid en dus erg agressief kunnen worden. Deskundigen weten veel over het doen en laten van honden en kunnen dan snel aantonen waarom de hond bijt. Ook weten zij vaak wat per hond helpt om het bijten tegen te gaan.
Wat je juist niet moet doen om het bijten te stoppen
Het is heel goed om je hond te corrigeren zodra hij iets doet wat niet mag. Toch is het belangrijk dat je je hond zo min mogelijk straft. Het enige voordeel als je je hond straft is dat hij zich even flink terugtrekt. Daartegenover zijn er ook weer heel veel nadelen van het straffen van je hond.
- Je hond verliest zelfvertrouwen.
- Je hond wordt bang en voelt zich onbegrepen.
- Hij krijgt stress.
- En hij wordt agressief.
Deze aspecten wil je natuurlijk vermijden wanneer je je hond aanspreekt op zijn gedrag. Zorg ervoor dat je je hond corrigeert in de zin van bijsturen, verbeteren, herstellen en verfijnen. Op deze manier zal de band tussen jou en je hond sterk blijven.
Voorkom dat je hond opnieuw gaat bijten
Wanneer je het bijten hebt afgeleerd, wil je voorkomen dat je hond opnieuw begint. Daarom zijn er een aantal dingen die je kunt doen om ervoor te zorgen dat je hond niet opnieuw gaat bijten.
Consistente trainingen. Wat heel belangrijk is om het bijten van je hond te voorkomen, is door consistent te trainen met je hond. Door consistent te blijven in de trainingen, leert je hond snel dat het foutgedrag is en dat het dus niet gewenst is. Zodra je niet consistent gaat trainen, geef je een signaal af dat het de ene keer wel goed is en de andere keer juist niet. Je hond raakt daar van in de war en het zal dan ook langer duren voordat het bijten stopt.
Biedt voldoende beweging en mentale stimulatie. Het wordt aangeraden om minimaal vier keer per dag met je hond naar buiten te gaan. Dan kan de hond niet alleen zijn behoefte doen, maar kan hij ook zijn energie kwijt en zijn hoofd leegmaken. Als een hond niet genoeg buiten komt, kan hij zijn ei niet kwijt en wordt de kans dat hij gaat bijten alleen maar groter. Ook is het belangrijk dat de hond genoeg speeltjes heeft waar hij binnen mee kan spelen. Dit is goed voor de mentale stimulatie en zorgt ervoor dat de hond op iets anders gefocust is dan het bijten.
Vermijd situaties waarin de hond kan bijten. Om herhaling te voorkomen is het heel belangrijk dat hij niet in een situatie terechtkomt die hem uitlokt om te bijten. Denk dan bijvoorbeeld aan wildspelen of andere honden die hem opjagen. Als een hond angstig is, dan is het belangrijk dat je kalm blijft in de buurt van je hond. Zodra jij heel druk in zijn buurt bezig bent, kan de hond snel te veel prikkels hebben en kan hij weer angstig worden.
Belonen van zijn gedrag. Een andere manier om te zorgen dat de hond niet opnieuw gaat bijten, is om het goede gedrag van de hond te belonen. Als je hond zich goed heeft gedragen in een situatie waarin hij zou kunnen bijten, is het heel belangrijk om duidelijk te maken aan de hond dat het goed gedrag is. Dit kan door hem een hondensnoepje te geven of door samen te spelen.