Algemene verplichtingen
Zodra je Nederland verlaat zijn er veel dingen waar je rekening mee moet houden en waar je de juiste voorbereidingen moet treffen. Toch zijn er twee verplichtingen in elk land waar je hond aan moet voldoen, zodra je de grens overstap:
- Een Europees dierenpaspoort
- Een chip of tatoeage
Europees dierenpaspoort
Je bent dus verplicht om een Europees dierenpaspoort van je hond bij je te hebben als je hem meeneemt op reis. Voor sommige landen moet er ook nog een speciaal gezondheidscertificaat worden ingevuld om door te kunnen reizen. Voor de landen binnen de EU is dat vaak niet nodig. Een Europees dierenpaspoort koop je bij je dierenarts en daar staan alle inentingen en behandelingen van de hond in.
Chips en tatoeages
Daarnaast is het erg belangrijk om ervoor te zorgen dat je hond gechipt is, zodra je naar het buitenland gaat. Elke chip heeft een uniek registratienummer en zorgt ervoor dat je hond op elk moment geïdentificeerd kan worden als dat nodig is. Sommige honden hebben een tatoeage. Deze worden sinds 3 juli 2011 al niet meer gezet in Nederland, maar mogen in veel landen nog wel als geldig identificatienummer worden gezien.
Verplichte vaccinatie in elk land
Een vaccinatie die in elk land verplicht is voor honden, is de rabiësvaccinatie. Deze vaccinatie is de enting tegen hondsdolheid, en daarop wordt in elk land gecontroleerd. Zonder deze vaccinatie mag je dus ook niet reizen met je hond. Voor mensen is deze vaccinatie niet verplicht, omdat het vaccin niet werkt voor ons immuunsysteem. Bij dieren slaat het vaccin wel aan. Daarom moeten we ervoor zorgen dat je hond is gevaccineerd voor het virus, zodat hij het niet over kan dragen.
Wat is hondsdolheid?
Hondsdolheid is een dodelijke ziekte die wordt veroorzaakt door een Lyssa-virus. Dit virus is ontstaan onder vleermuizen. Door middel van besmet speeksel, beten of krabben kan de ziekte worden overgedragen. Wereldwijd komt de ziekte in meer dan 150 landen voor. Niet alleen bij dieren komt de ziekte voor, maar ook mensen kunnen de ziekte krijgen. Er is nog geen behandeling tegen hondsdolheid, waardoor er ieder jaar gemiddeld 55.000 mensen sterven aan rabiës.
De ziekteverschijnselen zijn hetzelfde zowel bij dieren als bij mensen. Het begint onschuldige klachten. Denk daarbij aan:
- Koorts
- Verminderde eetlust
- Misselijkheid
- Hoofdpijn
In de fase daarna kunnen er hevigere klacht optreden, zoals:
- Hyperactiviteit
- Nekstijfheid
- Verlamming optreden
- Lucht- of waterfobie
Uiteindelijk beland je in een coma en overlijd je.
Regels voor het rabiësvaccin
Er zijn dus strenge voorzorgsmaatregelen voor hondsdolheid voordat je samen met je hond naar het buitenland reist. De eerste enting moet minimaal 21 dagen vóór de reis worden gegeven. Voor reizen binnen Europa moet de vaccinatie verplicht in Europa zijn toegediend en moet het door die arts in het paspoort zijn geschreven.
Deze vaccinatie mag pas gegeven worden, zodra een hond 12 weken is. Je mag dus in veel landen je hond met 15 weken pas meenemen op reis, aangezien er na de enting een wachttijd is van 3 weken. Toch is het in sommige landen toegestaan om jongere honden mee te nemen die nog niet ingeënt zijn. Met een verklaring dat het dier nog niet in contact is geweest met wilde dieren die besmet zijn met het rabiësvirus, mag je de hond eenmalig meenemen over de grens.
Verplichtingen binnen Europa
Het vaccin tegen hondsdolheid is dus verplicht in elk land, maar in sommige Europese landen gelden extra regels. Zo hebben sommige landen de eis dat het vaccin tot aan het einde van de reis geldig is en zijn er nog een paar extra vaccinaties nodig om een land binnen te komen.
Rabiës titer bepalen
Om Noord Macedonië, Albanië, Montenegro, Oekraïne en Servië binnen te komen moet er verplicht een bloedtest gedaan worden. Met deze bloedtest wordt de rabiës titer bepaald. De rabiës titer laat zien of het vaccin goed is aangeslagen of niet. Wanneer de rabiës titer minimaal 0,5 IE/ml is, dan is het vaccin effectief.
Verplichte wormenbehandeling
In Groot-Brittannië, Ierland, Malta, Noord-Ierland, Noorwegen en Montenegro is een verplichte behandeling tegen wormen vereist. Sommige wormsoorten, waarmee je hond besmet kan zijn, kunnen ook mensen infecteren. Om aan te tonen dat de hond de behandeling heeft gehad, moet de dierenarts de naam en de producent van het ontwormingsmiddel en de dag en het tijdstip waarop het gebeurd is in het paspoort zetten.
Eisen voor IJsland
In veel landen is alleen de vaccinatie voor hondsdolheid verplicht, maar voor IJsland is dat niet zo. In IJsland gelden veel en andere regels. Hier moet de rabiësenting minstens 45 dagen voor vertrek al gegeven zijn. 30 dagen na de rabiësenting moet er een bloedtest gedaan worden om te bepalen of het vaccin goed is aangeslagen. Maar dan ben je er nog niet. In IJsland zijn de volgende vaccinaties ook verplicht:
- Leptospirose
- Canine distemper
- Canine parvovirus
- Infectieuze hepatitis
- Canine parainfluenza.
Deze vaccinaties mogen niet binnen 14 dagen voor vertrek worden toegediend.
Ook moet de hond getest worden op verschillende ziektes:
- Brucella Canis, Leishmania
- Angiostronylus vasorum.
Deze testen mogen maximaal 30 dagen oud zijn voor vertrek.
Daarbij moeten honden ook nog behandeld worden tegen interne en externe parasieten.
Verplichtingen buiten Europa
Voor het reizen naar landen buiten Europa gelden over het algemeen dezelfde regels als voor het reizen met je hond binnen Europa. Denk dan aan:
- De rabiësvaccinatie
- Een chip of tatoeage
- Europees paspoort.
Toch hebben landen buiten Europa vaak nog veel meer en strengere maatregelen voor het invoeren van dieren naar hun land. In het grootste deel van de landen buiten Europa moet er een van tevoren een bloedtest afgenomen worden om de rabiëstiter te bepalen. Eisen die ook vaak voorkomen bij landen buiten Europa zijn dat honden vaak minimaal 90 dagen oud moeten zijn wanneer ze ingeënt worden tegen hondsdolheid. Ook hanteert een groot deel een aantal dagen waartussen de enting gegeven moet worden. Vaak is dat tussen de 30 dagen en 12 maanden.
Quarantainetijden in bepaalde landen
Ook hebben veel landen de regel dat de dieren eerst in quarantaine moeten voordat ze echt het land in mogen. Ze worden dan vaak op een speciaal quarantainestation geplaats, waar ze net zo lang worden gehouden totdat de quarantaine voorbij is. In de landen Australië, Zuid-Korea, Japan, Nieuw-Zeeland, Singapore en Taiwan moeten de honden bij aankomst in quarantaine. De quarantainetijd verschilt heel erg per land. Bij sommige landen hoeven honden maar voor 24 uur en sommige landen hebben een quarantainetijd van 30 dagen. Als je in Japan je documenten niet op orde hebt, dan is er een kans dat de hond zelfs 180 dagen in quarantaine moet.
Australië heeft de meeste eisen
Australië heeft de meeste regels. De voorbereidingen voor het importeren van dieren naar Australië kunnen tot ruim 7 maanden duren. Een hond moet minimaal 90 dagen oud zijn bij de eerste rabiësvaccinatie. Drie tot vier weken later moet er ook een bloedtest worden afgenomen om te controleren of het vaccin heeft aangeslagen. Deze test moet 180 tot 365 dagen voor vertrek plaatsvinden.
Een importvergunning is ook verplicht. Deze moet uiterlijk 42 dagen voor de reis worden aangevraagd en is na afgifte nog 12 maanden geldig. Voor het aanvragen van een importvergunning moeten zowel de rabiësvaccinatie als de uitslag van de rabiësbloedtest op een RNATT-verklaring worden ingevuld. Dit moet gebeuren door een officiële dierenarts van de NVWA.
45 dagen voor vertrek zijn er nog een aantal bloedtesten verplicht. Alle honden moeten getest worden op Leishmania infantum. Zodra je een hond mee zou willen nemen die niet gecastreerd is, moet de hond getest worden op Brucella Canis. En als je een hond meeneemt die niet geënt is tegen leptospirose/ziekte van dweil, dan moet er een bloedtest gedaan worden voor Leptospira Canicola. Ook moeten honden behandeld zijn tegen interne en externe parasieten.
Eenmaal aangekomen in Australië moet je hond dan 30 dagen in quarantaine. Door van tevoren een identiteitscheck te doen, is het mogelijk om deze quarantainetijd te verkorten naar 10 dagen. Voor de identiteitscheck moet er een keuring aangevraagd worden bij de NVWA. Die controleren dan of het welzijn van de hond goed is en of de hond goed geregistreerd staat.
Verplichte en aanbevolen behandelingen
In de landen buiten Europa heersen er weer andere virussen voor honden dan in landen binnen Europa. Daarom zijn er voor een aantal landen bepaalde vaccinaties verplicht en wordt het door sommige landen aanbevolen om juist wel die entingen te nemen. Zo is het in de Filipijnen verplicht om honden in te enten voor de hondenziekte, Hepatitis, Ziekte van Weil en Parvo. In Indonesië moeten honden dan weer de vaccinaties Distemper, Hepatitis, Leptospirose, Parvo, Parainfluenza en Bordetella hebben. In Japan is het niet verplicht om je hond in te enten, maar het wordt juist wel heel erg aanbevolen.
Het behandelen van honden tegen interne en externe parasieten is in sommige landen verplicht, terwijl het in andere landen slechts wordt aanbevolen. Zo wordt het bijvoorbeeld aangeraden in Japan en Caribisch Nederland, terwijl deze behandeling in landen zoals Australië en Brazilië verplicht is gesteld.
Elk land is anders
Ieder land vergt zijn eigen voorbereidingen en eisen als het gaat om het importeren van je hond naar het buitenland. Voor landen binnen Europa zijn er een stuk minder voorbereidingen nodig dan voor landen buiten Europa. Om duidelijk te maken welke eisen en regels voor welk land geldt, is er hieronder een duidelijk overzicht gemaakt van welke vaccinaties en andere verplichtingen er per land nodig zijn.
Binnen Europa
Albanië
- Rabiësvaccin is verplicht. Minimaal 21 dagen van tevoren, daarna hervaccineren volgens vaccinatieschema.
- EU dierenpaspoort is verplicht.
- Chip is verplicht.
- De rabiës titer moet door middel van een bloedtest bepaald zijn en die moet minimaal 0,5 IE/ml zijn.
België
- Rabiësvaccin is verplicht. Minimaal 21 dagen van tevoren, daarna hervaccineren volgens vaccinatieschema.
- EU dierenpaspoort is verplicht.
- Chip is verplicht.
Bosnië en Herzegovina
- Rabiësvaccin is verplicht. Minimaal 21 dagen van tevoren, daarna hervaccineren volgens vaccinatieschema.
- EU dierenpaspoort is verplicht.
- Chip is verplicht.
Bulgarije
- Rabiësvaccin is verplicht. Minimaal 21 dagen van tevoren, daarna hervaccineren volgens vaccinatieschema.
- EU dierenpaspoort is verplicht.
- Chip is verplicht.
Cyprus
- Rabiësvaccin is verplicht. Minimaal 21 dagen van tevoren, daarna hervaccineren volgens vaccinatieschema.
- EU dierenpaspoort is verplicht.
- Chip is verplicht.
- De rabiës titer moet door middel van een bloedtest bepaald zijn.
Denemarken
- Rabiësvaccin is verplicht. Minimaal 21 dagen van tevoren, daarna hervaccineren volgens vaccinatieschema.
- EU dierenpaspoort is verplicht.
- Chip is verplicht.
Duitsland
- Rabiësvaccin is verplicht. Minimaal 21 dagen van tevoren, daarna hervaccineren volgens vaccinatieschema.
- EU dierenpaspoort is verplicht.
- Chip is verplicht.
Estland
- Rabiësvaccin is verplicht. Minimaal 21 dagen van tevoren, daarna hervaccineren volgens vaccinatieschema.
- EU dierenpaspoort is verplicht.
- Chip is verplicht.
Finland
- Rabiësvaccin is verplicht. Minimaal 21 dagen van tevoren, daarna hervaccineren volgens vaccinatieschema.
- EU dierenpaspoort is verplicht.
- Chip is verplicht.
- Tussen 24 uur en 120 uur voor het moment van aankomst, moet de hond door een dierenarts behandeld worden tegen lintworm.
Frankrijk
- Rabiësvaccin is verplicht. Minimaal 21 dagen van tevoren, daarna hervaccineren volgens vaccinatieschema.
- EU dierenpaspoort is verplicht.
- Chip is verplicht.
Griekenland
- Rabiësvaccin is verplicht. Minimaal 21 dagen van tevoren, daarna hervaccineren volgens vaccinatieschema.
- EU dierenpaspoort is verplicht.
- Chip is verplicht.
Groot-Brittannië en Kanaaleilanden Jersey en Isle of Man
- Rabiësvaccin is verplicht. Minimaal 21 dagen van tevoren, daarna hervaccineren volgens vaccinatieschema.
- EU dierenpaspoort is verplicht.
- Chip is verplicht.
- Tussen 24 uur en 120 uur voor het moment van aankomst, moet de hond door een dierenarts behandeld worden tegen lintworm.
Hongarije
- Rabiësvaccin is verplicht. Minimaal 21 dagen van tevoren, daarna hervaccineren volgens vaccinatieschema.
- EU dierenpaspoort is verplicht.
- Chip is verplicht.
Ierland
- Rabiësvaccin is verplicht. Minimaal 21 dagen van tevoren, daarna hervaccineren volgens vaccinatieschema.
- EU dierenpaspoort is verplicht.
- Chip is verplicht.
- Tussen 24 uur en 120 uur voor het moment van aankomst, moet de hond door een dierenarts behandeld worden tegen lintworm.
IJsland
- Rabiësvaccin is verplicht. Minimaal 45 dagen voor vertrek.
- Minstens 30 dagen na de rabiësenting, moet de rabiës titer bepaald zijn door middel van een bloedtest bepaald zijn en die moet minimaal 0,5 IE/ml zijn.
- Daarnaast zijn de volgende inentingen verplicht. Leptospirose, Canine distemper, Canine parvovirus, Infectieuze hepatitis en Canine parainfluenza.
- Deze vaccinaties mogen niet worden gedaan in de 14 dagen voor vertrek.
- Chip is verplicht
- Honden moeten getest worden voor de volgende ziekte: Brucella Canis (maximaal 30 dagen van tevoren), Leishmania (Max 30 dagen oud), Angiostronylus vasorum (max 30 dagen oud)
- Honden moeten behandeld worden tegen interne en externe parasieten: 21-28 dagen voor vertrek en 5-10 dagen voor vertrek.
Italië
- Rabiësvaccin is verplicht. Minimaal 21 dagen van tevoren, daarna hervaccineren volgens vaccinatieschema.
- EU dierenpaspoort is verplicht.
- Chip is verplicht.
Kroatië
- Rabiësvaccin is verplicht. Minimaal 21 dagen van tevoren, daarna hervaccineren volgens vaccinatieschema.
- EU dierenpaspoort is verplicht.
- Chip is verplicht.
Letland
- Rabiësvaccin is verplicht. Minimaal 21 dagen van tevoren, daarna hervaccineren volgens vaccinatieschema.
- EU dierenpaspoort is verplicht.
- Chip is verplicht.
Litouwen
- Rabiësvaccin is verplicht. Minimaal 21 dagen van tevoren, daarna hervaccineren volgens vaccinatieschema.
- EU dierenpaspoort is verplicht.
- Chip is verplicht.
Luxemburg
- Rabiësvaccin is verplicht. Minimaal 21 dagen van tevoren, daarna hervaccineren volgens vaccinatieschema.
- EU dierenpaspoort is verplicht.
- Chip is verplicht.
Malta
- Rabiësvaccin is verplicht. Minimaal 21 dagen van tevoren, daarna hervaccineren volgens vaccinatieschema.
- EU dierenpaspoort is verplicht.
- Chip is verplicht.
- Tussen 24 uur en 120 uur voor het moment van aankomst, moet de hond door een dierenarts behandeld worden tegen lintworm.
Montenegro
- Rabiësvaccin is verplicht. Minimaal 21 dagen van tevoren, daarna hervaccineren volgens vaccinatieschema.
- EU dierenpaspoort is verplicht.
- Chip is verplicht.
- De rabiës titer moet door middel van een bloedtest bepaald zijn en die moet minimaal 0,5 IE/ml zijn.
Noord-Ierland
- Rabiësvaccin is verplicht. Minimaal 21 dagen van tevoren, daarna hervaccineren volgens vaccinatieschema.
- EU dierenpaspoort is verplicht.
- Chip is verplicht.
- Tussen 24 uur en 120 uur voor het moment van aankomst, moet de hond door een dierenarts behandeld worden tegen lintworm.
Noord-Macedonië
- Rabiësvaccin is verplicht. Minimaal 21 dagen van tevoren, daarna hervaccineren volgens vaccinatieschema.
- De vaccinatie moet geldig zijn tot het einde van de reis.
- Minstens 30 dagen en tenminste 3 maanden voor de reis moet er een bloedtest gedaan worden waarbij de rabiës titer bepaald wordt. De rabiës titer moet minimaal 0,5 IE/ml zijn.
- EU dierenpaspoort is verplicht.
- Chip is verplicht.
Noorwegen
- Rabiësvaccin is verplicht. Minimaal 21 dagen van tevoren, daarna hervaccineren volgens vaccinatieschema.
- EU dierenpaspoort is verplicht.
- Chip is verplicht.
- Tussen 24 uur en 120 uur voor het moment van aankomst, moet de hond door een dierenarts behandeld worden tegen lintworm.
Oekraïne
- Rabiësvaccin is verplicht. Minimaal 21 dagen van tevoren, daarna hervaccineren volgens vaccinatieschema.
- Tussen 3 en 12 maanden voor de reis moet er een bloedtest gedaan worden waarbij de rabiës titer bepaald wordt. De rabiës titer moet minimaal 0,5 IE/ml zijn.
- EU dierenpaspoort is verplicht.
- Chip is verplicht.
Oostenrijk
- Rabiësvaccin is verplicht. Minimaal 21 dagen van tevoren, daarna hervaccineren volgens vaccinatieschema.
- EU dierenpaspoort is verplicht.
- Chip is verplicht.
Polen
- Rabiësvaccin is verplicht. Minimaal 21 dagen van tevoren, daarna hervaccineren volgens vaccinatieschema.
- EU dierenpaspoort is verplicht.
- Chip is verplicht.
Portugal
- Rabiësvaccin is verplicht. Minimaal 21 dagen van tevoren, daarna hervaccineren volgens vaccinatieschema.
- EU dierenpaspoort is verplicht.
- Chip is verplicht.
Roemenië
- Rabiësvaccin is verplicht. Minimaal 21 dagen van tevoren, daarna hervaccineren volgens vaccinatieschema.
- EU dierenpaspoort is verplicht.
- Chip is verplicht.
Servië
- Rabiësvaccin is verplicht. Minimaal 21 dagen van tevoren, daarna hervaccineren volgens vaccinatieschema.
- EU dierenpaspoort is verplicht.
- Chip is verplicht.
- De rabiës titer moet door middel van een bloedtest bepaald zijn en die moet minimaal 0,5 IE/ml zijn.
Slovenië
- Rabiësvaccin is verplicht. Minimaal 21 dagen van tevoren, daarna hervaccineren volgens vaccinatieschema.
- EU dierenpaspoort is verplicht.
- Chip is verplicht.
Slowakije
- Rabiësvaccin is verplicht. Minimaal 21 dagen van tevoren, daarna hervaccineren volgens vaccinatieschema.
- EU dierenpaspoort is verplicht.
- Chip is verplicht.
Spanje
- Rabiësvaccin is verplicht. Minimaal 21 dagen van tevoren, daarna hervaccineren volgens vaccinatieschema.
- EU dierenpaspoort is verplicht.
- Chip is verplicht.
Tsjechië
- Rabiësvaccin is verplicht. Minimaal 21 dagen van tevoren, daarna hervaccineren volgens vaccinatieschema.
- EU dierenpaspoort is verplicht.
- Chip is verplicht.
Zweden
- Rabiësvaccin is verplicht. Minimaal 21 dagen van tevoren, daarna hervaccineren volgens vaccinatieschema.
- EU dierenpaspoort is verplicht.
- Chip is verplicht.
Zwitserland
- Rabiësvaccin is verplicht. Minimaal 21 dagen van tevoren, daarna hervaccineren volgens vaccinatieschema.
- EU dierenpaspoort is verplicht.
- Chip is verplicht.
Buiten Europa
Argentinië
- Rabiësvaccin is verplicht. Minimaal 21 dagen van tevoren, daarna hervaccineren volgens vaccinatieschema.
- EU dierenpaspoort is verplicht.
- Chip is verplicht.
- De hond moet door een dierenarts behandeld zijn tegen interne en externe parasieten.
Australië
- EU dierenpaspoort is verplicht.
- Chip is verplicht.
- Honden moeten bij aankomst minimaal 30 dagen in quarantaine. Door van tevoren een identiteitscheck te doen, is het mogelijk deze quarantainetijd te verkorten naar 10 dagen.
- De quarantaine moet op een speciaal quarantaine station gebeuren.
- Voor de identiteitscheck, moet er een keuring aangevraagd worden bij de NVWA.
- De hond moet minimaal 90 dagen oud zijn, zodra hij het rabiësvaccin krijgt.
- 3 tot 4 weken na het rabiësvaccin te hebben gekregen, moet er een bloedtest afgenomen worden op rabiëstiter.
- Wel moet deze bloedtest gedaan worden tussen 180 en 365 dagen voor het vertrek naar Australië.
- Het bloed mag alleen door een erkend laboratorium onderzocht worden.
- 45 dagen voor vertrek zijn er nog een aantal bloedtesten verplicht.
- Als de hond niet gecastreerd is moet de hond getest worden op Brucella Canis.
- De hond moet getest worden op Leishmania infantum.
- Als de hond niet is gevaccineerd is tegen leptospirose/ziekte van dweil, moet er een bloedtest gedaan worden voor Leptospira Canicola.
- Honden moeten behandeld zijn tegen interne en externe parasieten.
Caribisch Nederland
- Eerste rabiësvaccin moet minimaal een maand voor vertrek.
- Een enting tegen hondenziekte is verplicht.
- Deze moet gegeven worden tussen 30 dagen en 1 jaar voor de reis.
- Er wordt aanbevolen om de vaccinaties tegen Parvo en hepatitis in te enten.
- Ook wordt er aanbevolen om een wormenbehandeling te doen.
Brazilië
- Rabiësvaccin is verplicht. Minimaal 21 dagen van tevoren, daarna hervaccineren volgens vaccinatieschema.
- EU dierenpaspoort is verplicht.
- Chip is verplicht.
- De hond moet door een dierenarts behandeld zijn tegen interne en externe parasieten.
Canada
- Rabiësvaccin is verplicht. Minimaal 21 dagen van tevoren, daarna hervaccineren volgens vaccinatieschema.
- EU dierenpaspoort is verplicht.
- Chip is verplicht.
Filipijnen
- Rabiësvaccin is verplicht.
- Inenting tegen rabiës moet plaatsvinden tussen 30 dagen en 12 maanden voor vertrek.
- EU dierenpaspoort is verplicht.
- Chip is verplicht.
- Honden moeten ingeënt zijn voor hondenziekte, hepatitis, ziekte van Weil en Parvo.
- De hond moet behandeld zijn tegen interne en externe parasieten.
Indonesië
- Rabiësvaccin is verplicht.
- Rabiësvaccin moet tenminste 30 dagen voor vertrek gegeven worden.
- EU dierenpaspoort is verplicht.
- Chip is verplicht.
- Twee weken na de vaccinatie moet er een bloedtest gedaan worden, om de rabiëstiter te bepalen.
- Honden moeten verder nog vaccinaties hebben als Distemper, Hepatitis, Leptospirose, Parvo, Parainfluenza en Bordetella.
- Dieren uit niet-rabiësvrije landen, waaronder ook Nederland, worden niet toegelaten in rabiësvrije gebied.
- Rabiësvrije gebieden zijn onder andere alle eilanden rond sumatra, West Kalimantan, Maluku, West Papua, Centraal Java, Oost Java, Yogyakarta, Bali, Madura, West Nusa Tenggara en Oost Nusa Tenggara.
Israël
- Rabiësvaccin is verplicht.
- Inenting tegen rabiës moet plaatsvinden tussen 30 dagen en 12 maanden voor vertrek.
- 30 dagen na de vaccinatie moet er een bloedtest worden afgenomen, om de rabiëstiter te bepalen en die moet minimaal 0,5 IE/ml zijn.
- EU dierenpaspoort is verplicht.
- Chip is verplicht.
- De eigenaar moet de hond minimaal 90 dagen in bezit hebben.
- Iedere import moet 48 uur van tevoren gemeld worden op het vliegveld.
Japan
- Rabiësvaccin is verplicht.
- De hond moet minstens 91 dagen oud zijn voor de eerste vaccinatie van rabiës.
- EU dierenpaspoort is verplicht.
- Chip is verplicht.
- Voordat de chip gezet is, moet de hond minstens twee keer gevaccineerd zijn voor hondsdolheid.
- Tussen de twee vaccinaties moet een periode zitten van minimaal 31 dagen.
- Na de tweede vaccinatie moet er een bloedtest gedaan worden, om de rabiëstiter te bepalen.
- Na een positieve uitslag moet je nog 180 dagen wachten tot vertrek.
- De bloedtest is 2 jaar geldig.
- Als je in de 180 dagen een tweede bloedtest doet en ze zijn beide positief, dan vervalt het wachten op de 180 dagen.
- Er is een quarantaineperiode van 12 uur, maar als en documenten ontbreken kan deze periode oplopen tot 180 dagen.
- Import van dieren moet 40 dagen van tevoren gemeld worden bij Animal Quarantine Service.
- Er wordt sterk aanbevolen om de vaccinaties hondenziekte, HCC, Parvo, Parainfluenza, Leptospirose en Coronvirus te nemen.
- Ook wordt er sterk aanbevolen om een behandeling te doen tegen interne en externe parasieten.
Zuid-Korea
- Rabiësvaccin is verplicht.
- De hond moet minstens 90 dagen oud zijn voor de eerste vaccinatie van rabiës.
- EU dierenpaspoort is verplicht.
- Chip is verplicht.
- Er moet een bloedtest afgenomen worden, om de rabiëstiter te bepalen en deze moet minimaal 0,5 IE/ml zijn.
- De bloedtest moet uitgevoerd zijn 24 maanden voor de reis.
- Het dier moet tenminste 1 dag in quarantaine, maar vaak worden dieren de eerste dag al doorgelaten als alle documenten kloppen.
Marokko
- Rabiësvaccin is verplicht.
- De eerste rabiësvaccinatie moet minstens 1 maand voor vertrek worden gegeven.
- EU dierenpaspoort is verplicht.
- Chip is verplicht.
Mexico
- Rabiësvaccin is verplicht. Minimaal 21 dagen van tevoren, daarna hervaccineren volgens vaccinatieschema.
- EU dierenpaspoort is verplicht.
- Chip is verplicht.
- Honden moeten behandeld zijn tegen interne en externe parasieten.
Nederlandse Antillen
Aruba
- Rabiësvaccin is verplicht.
- Het eerste vaccin moet minimaal 30 dagen voor vertrek gegeven zijn.
- EU dierenpaspoort is verplicht.
- Chip is verplicht.
Curaçao
- Rabiësvaccin is verplicht.
- Het eerste vaccin moet minimaal 21 dagen voor vertrek gegeven zijn.
- EU dierenpaspoort is verplicht.
- Chip is verplicht.
- Honden moeten behandeld zijn tegen interne en externe parasieten.
Nieuw-Zeeland
- Rabiësvaccin is verplicht.
- De eerste rabiësvaccinatie moet tussen de 6 en 12 maanden voor vertrek worden gegeven.
- EU dierenpaspoort is verplicht.
- Chip is verplicht.
- Er moet een bloedtest afgenomen worden, om de rabiëstiter te bepalen en deze moet minimaal 0,5 IE/ml zijn.
- Na een positieve uitslag mag de invoer in Nieuw-Zeeland plaatsvinden tussen de 3 en 24 maanden na de datum van bloedafname.
- Honden moeten minimaal 10 dagen in quarantaine.
- Honden moeten verder nog vaccinaties hebben als Distemper, Hepatitis, Leptospirose, Parvo, Parainfluenza en Bordetella.
- Honden moeten behandeld zijn tegen interne en externe parasieten en er moet getest worden of de behandeling is aangeslagen.
Rusland
- Rabiësvaccin is verplicht. Minimaal 21 dagen van tevoren, daarna hervaccineren volgens vaccinatieschema.
- EU dierenpaspoort is verplicht.
- Chip is verplicht.
- Er moet een bloedtest afgenomen worden, om de rabiëstiter te bepalen en deze moet minimaal 0,5 IE/ml zijn.
- Honden moeten verder nog vaccinaties hebben als Distemper, Hepatitis, Leptospirose en Parvo.
Saoedi-Arabië
- Rabiësvaccin is verplicht. Minimaal 21 dagen van tevoren, daarna hervaccineren volgens vaccinatieschema.
- De vaccinatie moet nog minimaal 6 maanden geldig zijn voor aanvraag van een importvergunning.
- EU dierenpaspoort is verplicht.
- Chip is verplicht.
- Er moet een bloedtest afgenomen worden, om de rabiëstiter te bepalen en deze moet minimaal 0,5 IE/ml zijn.
Singapore
- Rabiësvaccin is verplicht.
- De eerste rabiësvaccinatie moet tussen 90 dagen tot 12 maanden voor vertrek worden gegeven.
- Tenminste 28 dagen na het laatste rabiësvaccin moet er een bloedtest afgenomen worden, om de rabiëstiter te bepalen en deze moet minimaal 0,5 IE/ml zijn.
- Honden moeten verder nog minstens 14 dagen voor vertrek de vaccinaties hebben als Distemper, Hepatitis, Leptospirose en Parvo.
- EU dierenpaspoort is verplicht.
- Chip is verplicht.
- Er is een quarantaineperiode van minimaal 10 dagen.
- Honden moeten behandeld zijn tegen interne en externe parasieten.
Sint Maarten
- Rabiësvaccin is verplicht. Minimaal 21 dagen van tevoren, daarna hervaccineren volgens vaccinatieschema.
- EU dierenpaspoort is verplicht.
- Chip is verplicht.
- Honden moeten verder nog de vaccinaties hebben als Distemper, Hepatitis, Leptospirose, Parvo, Parainfluenza en Bordetella.
- Honden moeten behandeld zijn tegen interne en externe parasieten.
Suriname
- Rabiësvaccin is verplicht. Minimaal 21 dagen van tevoren, daarna hervaccineren volgens vaccinatieschema.
- EU dierenpaspoort is verplicht.
- Chip is verplicht.
- Honden moeten verder nog de vaccinaties hebben als Distemper, Hepatitis, Leptospirose, Parvo en Parainfluenza.
- Honden moeten behandeld zijn tegen interne en externe parasieten.
- Zodra bepaalde documenten niet kloppen bij aankomst, kan quarantaine tot verplichting worden gesteld.
Taiwan
- Rabiësvaccin is verplicht.
- De eerste rabiësvaccinatie moet tussen de 90 dagen en 12 maanden voor vertrek worden gegeven.
- De hond moet minstens 90 dagen oud zijn voor de eerste vaccinatie van rabiës.
- Tenminste 28 dagen na het laatste rabiësvaccin moet er een bloedtest afgenomen worden, om de rabiëstiter te bepalen en deze moet minimaal 0,5 IE/ml zijn.
- EU dierenpaspoort is verplicht.
- Chip is verplicht.
- Er is een quarantaine periode van tenminste 7 dagen
Thailand
- Rabiësvaccin is verplicht. Minimaal 21 dagen van tevoren, daarna hervaccineren volgens vaccinatieschema.
- EU dierenpaspoort is verplicht.
- Chip is verplicht.
- Er moet een bloedtest afgenomen worden, om de rabiëstiter te bepalen en deze moet minimaal 0,5 IE/ml zijn.
- Honden moeten verder nog minstens 21 dagen voor vertrek de vaccinaties hebben als Distemper, Hepatitis, Hondenziekte en Parvo.
- Het dier moet afkomstig zijn uit een gebied waar geen dierenziekten heersen.
- Honden moeten behandeld zijn tegen interne en externe parasieten.
Turkije
- Rabiësvaccin is verplicht. Minimaal 21 dagen van tevoren, daarna hervaccineren volgens vaccinatieschema.
- EU dierenpaspoort is verplicht.
- Chip is verplicht.
- Er moet minimaal 30 dagen na de vaccinatie een bloedtest afgenomen worden, om de rabiëstiter te bepalen en deze moet minimaal 0,5 IE/ml zijn.
Verenigde Arabische Emiraten
- Rabiësvaccin is verplicht. Minimaal 21 dagen van tevoren, daarna hervaccineren volgens vaccinatieschema.
- EU dierenpaspoort is verplicht.
- Chip is verplicht.
- Honden moeten verder nog de vaccinaties hebben als Distemper, Hepatitis, Leptospirose en Parvo.
- Honden moeten 14 dagen voor vertrek behandeld zijn tegen interne en externe parasieten.
Verenigde Staten
- Het rabiësvaccin wordt niet in elke staat verplicht, maar wordt wel sterk aangeraden.
- Het vaccin is wel verplicht voor honden die in 6 maanden voor binnenkomst in landen met een hoog risico op rabiës zijn geweest.
- Sommige staten hebben de eis dat de eerste vaccinatie na 1 jaar weer herhaald moet worden.
- EU dierenpaspoort is verplicht.
- Chip is verplicht.
- De hond moet gezond zijn op moment van aankomst.
Zuid-Afrika
- Rabiësvaccin is verplicht. Minimaal 21 dagen van tevoren, daarna hervaccineren volgens vaccinatieschema.
- De hond moet negatief zijn getest op Brucella Canis, Trypanosoma Evansi, Babesia Gibsoni, Dirofilaria Immitis en Leishmaniasis.
- Deze onderzoeken worden uitgevoerd door het WBVR in Lelystad.
- Er moet een bloedtest afgenomen worden, om de rabiëstiter te bepalen en deze moet minimaal 0,5 IE/ml zijn.
- Meteen na deze bloedafname, moet er gestart worden met een behandeling tegen Dirofilaria Immitis.
- Deze behandeling moet maandelijks worden herhaald tot 6 maanden na aankomst in Zuid-Afrika.