Logo Hondenverzekering

Een hondenverzekering of aansprakelijkheidsverzekering?

Je hebt vast wel eens gehoord van een hondenverzekering, maar heb je ook gehoord van een aansprakelijkheidsverzekering? En weet je dat deze twee niet hetzelfde zijn? De wereld van verzekeringen is niet altijd even duidelijk en omdat veel van deze dingen niet verplicht zijn weten maar weinig mensen wat het doet of waarvoor ze het nodig hebben. Net zoals alle andere soorten verzekeringen kan deze een deel hebben wat bestaat uit de eigen bijdrage en het eigen risico.

Om jou wat duidelijkheid te bieden gaan we hier op deze twee verschillende verzekeringen in. Aan het eind weet je exact wat je nodig hebt en wat je wilt hebben voor je hond.

Hondenverzekering of aansprakelijkheidsverzekering
Inhoudsopgave

Wat is het verschil tussen een hondenverzekering en een aansprakelijkheidsverzekering particulieren?

Met een hondenverzekering ben je gedekt tegen alle onverwachte medische kosten met betrekking tot het behandelen van jouw hond. Als je dus met spoed naar de dierenarts moet omdat hij zijn poot heeft gebroken dan kun je daar terecht met de dekking van je hondenverzekering. Verder geldt hetzelfde voor bijvoorbeeld vervolgonderzoeken zoals CT-scans of medicatie. Zelfs dingen als speciale voeding als een voedselallergie wordt ontdekt tijdens de loop van je verzekering, dan wordt ook deze speciale voeding verzekerd.

Een aansprakelijkheidsverzekering particulieren beschermt je tegen schade die jouw hond anderen aandoet. Dit heeft dus geen betrekking op de medische schade aan je hond, maar de schade die je hond aan anderen toebrengt. Dit kunnen medische kosten zijn, maar in de praktijk zien we ook vaak materiële schade. Belangrijk om te weten is dat beide verzekeringen niet verplicht zijn, maar bij aansprakelijkheid wel de kosten op jou verhaald worden. De aansprakelijkheid ligt bij de eigenaar van de hond, in beide gevallen. Daarna wordt gekeken naar de wetten en regels die van toepassing zijn in de specifieke situatie. Let op dat in Nederland een aansprakelijkheidsverzekering niet verplicht is, maar als je je hond naar het buitenland meeneemt is een schadeverzekering soms wel verplicht.

Voorbeeld wanneer je een aansprakelijkheidsverzekering nodig hebt

We zullen nu een voorbeeld geven wanneer je een aansprakelijkheidsverzekering nodig hebt. Stel, je loopt met je hond door het park in een gebied waar ze los mogen lopen. Ook is hier iemand aanwezig die aan het filmen is voor een natuurprogramma. Hij heeft hier de juiste vergunningen en toestemmingen voor. Jouw hond schrikt van een geluid in de verte en springt op. Tijdens de sprong raakt jouw hond het statief van de cameraman en de camera is stuk. Een ongelukkige situatie inderdaad. Omdat jij de eigenaar bent van de hond ben jij aansprakelijk. Hier doet een hondenverzekering niets, maar is een aansprakelijkheidsverzekering particulier (AVP) wat je nodig hebt. Anders moet je het allemaal uit eigen zak betalen. Jij kon echter niets doen aan het voorval en het was een ongeluk. Je hebt je aan de regels gehouden, maar de hond gedroeg zich onverwacht. De verzekering betaalt alles voor jou.

Verschil aansprakelijkheid en schuld

Laten we nog eens kijken naar het vorige voorbeeld dat je je hond in het park uitlaat en hij stoot het statief van de cameraman omver. We maken nu een kleine aanpassing. Je ben je hond aan het uitlaten en heb ‘m niet aan de lijn in een gebied waar dat wel hoort. Je houdt je dus niet aan de regels dit keer. Als je hond in dit geval het statief omver gooit en de camera is stuk ben je niet alleen aansprakelijk, maar ook schuldig.

Dit heeft een effect op wie de schade moet vergoeden. Want nu kan de verzekeraar aangeven dat jij je niet aan de regels hebt gehouden waardoor zij jou niet financieel hoeven te vergoeden. Aansprakelijkheid geeft alleen aan dat je een betrokken partij bent in het voorval, met name de partij naar wie gekeken zal worden voor een vergoeding. Met alleen aansprakelijkheid vergoedt de verzekeraar het bedrag. In het geval van aansprakelijkheid én schuldige ben je niet alleen de partij voor de vergoeding, maar heb je ook schuld. Een verzekeraar vergoedt niets in het geval van duidelijke schuld.

Aansprakelijkheid in het geval van een professionele hondenuitlaatservice

Hoe zit het dan nu in een situatie waarin jij niet je eigen hond in handen hebt? Bijvoorbeeld wanneer een professionele honden oppas zich over je hond ontfermt of wanneer je je hond hebt meegegeven aan een professionele hondenuitlaatservice. Hierbij geldt alsnog dat de eigenaar het eerste punt is voor de aansprakelijkheid. Valt jouw hond dus een andere hond aan tijdens het uitlaten met de professionele hondenuitlaatservice? Dan wordt er naar jou gekeken als eigenaar voor de aansprakelijkheid.

Doet de partij die jouw hond uitlaat echter iets wat niet mag of niet hoort bij een professioneel iemand, zoals jouw hond aansporen tot het inzetten van de aanval, dan ben jij niet meer het eerste punt voor de aansprakelijkheid, maar degene aan wie je de uitlaatservice hebt uitbesteed.

Inhoudsopgave
Artikel delen