Waar vraag ik een hondenverzekering aan?
Een hondenverzekering vraag je online aan bij een van de aanbieders. Voorbeelden van veelgekozen aanbieders zijn OHRA, Petplan, HEMA, dierenverzekering.nl of Aegon.Je hebt per verzekeraar de keuze uit meerdere pakketten. Vaak is dit een basispakket, een pluspakket en een totaalpakket.
Hier vallen zaken als castraties, sterilisaties en inentingen of ontwormingen erbuiten. Wil je je hond ook hiervoor verzekeren? Dan is er vaak een mogelijkheid om een toevoeging te maken op je gekozen pakket. Dit verschilt per aanbieder en je kunt het beste op de website van de verzekeraar kijken wat de mogelijkheden zijn. Of als je het makkelijk wilt houden kun je een hondenverzekeringen vergelijker gebruiken.
Je vult je gegevens in en stelt een betaalplan op. Dit bedrag wordt maandelijks van je rekening afgeschreven na ingang van de hondenverzekering. Je kunt je verzekering ook maandelijks opzeggen mocht het je niet bevallen.
Wat als ik geen hondenverzekering aan wil vragen?
Sommige mensen kiezen ervoor om geen hondenverzekering te nemen. Als je je hond niet wilt verzekeren is er niemand die je tegenhoudt. Het is niet verplicht om in Nederland je huisdier te verzekeren. Handig is het echter wel, omdat je niet voor onvoorziene kosten komt te staan. Over het algemeen geldt dat een hondenverzekering beter voor de portemonnee is.
Stel in ieder geval een nood spaarpot op waar je elke maand geld in doet om iets op te bouwen. Wanneer de tijd komt dat je het geld nodig hebt zit je niet met je handen in het haar waar je het vandaan moet halen.
Waar moet ik op letten bij het verzekeren van mijn hond?
Het belangrijkste wat je in de gaten moet houden bij het verzekeren van je hond is te kijken naar de rasspecifieke eigenschappen. Heeft jouw hondensoort vaak last van het gebit? Of hebben ze slechte poten? Kijk welke verzekeraar precies deze veel voorkomende problemen aanpakt. Wees er op tijd bij want door te weten wanneer je het beste je hond kunt verzekeren voorkom je veel financiële lasten.
Overigens komt het ook voor dat een aanbieder bepaalde rassen niet verzekerd. Raadpleeg altijd de uitzonderingen van je hondenverzekering om er zeker van te zijn dat jouw hond onder de dekking valt.
De leeftijd van jouw hond beslist of je überhaupt een hondenverzekering kan aanvragen of niet. Is je hond jonger dan 9 weken of 8 jaar of ouder? Dan is het niet mogelijk een dierenverzekering aan te vragen voor jouw dier. Zorg dat je van tevoren al een plan hebt om in te grijpen als er plotseling kosten nodig zijn. Zeker in de middelste jaren heb je ruim de tijd om een spaarpot op te bouwen. Honden kunnen namelijk makkelijk 10 jaar of ouder worden en je wilt dat ze dan ook de zorg kunnen krijgen die ze nodig hebben.
Mag ik mijn dierenarts kiezen bij mijn verzekeraar?
Bij de meeste dierenverzekeringen mag je zelf je dierenarts kiezen. Zij laten je vrij om rond te kijken welke lokale praktijk het beste is voor jou. Dit komt zeer goed uit want je wilt natuurlijk wel altijd dat je bij een dierenpraktijk in de buurt terecht kunt. Bovendien verschillen de prijzen per ingreep nogal veel.
Het loont zeer om even goed rond te kijken wat de kosten zijn van diverse behandelingen en onderzoeken voordat je een dierenarts kiest. Neem hier de tijd voor want het kan je veel schelen. Wacht tegelijkertijd niet te lang want je wilt niet je hond onverzekerd houden. Hoe eerder je een hondenverzekering afsluit hoe meer er gedekt wordt. Wanneer eenmaal een medische aandoening bekend is zonder dat je verzekerd bent krijg je dat nooit meer vergoed.
Bij andere verzekeraar mag je niet elke dierenarts kiezen die je wilt. Zij hebben bepaalde overeenkomsten gesloten met de dierenartsen in Nederland en houden de verzekeringen in gesloten kring. Het beste kun je hiervoor de aanbieder zelf benaderen om na te vragen wat de mogelijkheden zijn. Vaak is een korte scan op de website al voldoende om te zien wat hun reglement is.
Wat als ik extra dingen wil verzekeren zoals inentingen, sterilisaties of castraties?
Inentingen, sterilisaties of castraties vallen niet onder de basisverzekeringen. Hiervoor heb je een aanvullende hondenverzekering nodig. Dit komt omdat je deze dingen kunt zien aankomen. Je weet wat er te wachten staat als je een hond koopt. En juist omdat je deze situaties kunt zien aankomen vallen ze niet onder de verzekering.
Deze aanvullende dierenverzekeringen zijn zeker de kosten waard, omdat inentingen, sterilisaties en castraties behoorlijk prijzige ingrepen zijn. Bovendien zijn het zaken waar je ruim van tevoren al goed over kunt nadenken wat jij wilt voor je hond. Liever geen nieuw nest? Of juist wel? Laat je goed informeren en maak een weloverwogen keuze om dit in je aanvullende verzekering op te nemen.
Een aanvullende hondenverzekering aanvragen doe je op precies dezelfde manier als een normale hondenverzekering. Je gaat naar de website van de aanbieder en selecteert het pakket. Daarnaast vink je ook aan dat je gedekt wilt zijn voor inentingen, sterilisaties of castraties. Vervolgens is het precies hetzelfde als een normale verzekering afsluiten.