Door een honden castratie voorkom je dat een reu een andere hond kan bezwangeren of dat een teef zwanger kan raken. Het is een onderwerp waar gelukkig veel onderzoek naar is geweest. Er valt nog veel te leren, maar wat we zover hebben weten vast te stellen helpt hondeneigenaren met het maken van de juiste keuze bij een castratie.
Waarom een castratie voor je hond?
Een castratie laten uitvoeren op je hond doe je als je wilt dat hij of zij niet vruchtbaar meer is of omdat het gedrag van je hond te ingrijpend is voor de omgeving zoals teefjes bespringen. Let er op dat je mogelijk gedragsveranderingen zult zien. Dit is soms juist een van de redenen waarom men kiest voor een castratie. Voorop blijft staan dat het onvruchtbaar maken de belangrijkste reden is. Deze weegt over het algemeen het zwaarst. Daarnaast zitten er voor- en nadelen aan het castreren van je hond.
Wat de medische effecten betreft: het verkleint de kans op ernstige aandoeningen in de meeste gevallen, maar vergroot de kans op andere ernstige aandoeningen in zeer speciale situaties. Het is maar net waar wat jij denkt dat het beste is voor je hond en waarvoor je het risico wilt aanvaarden. Het is heel jammer het verlies van je hond te verwerken als gevolg van een ernstige ziekte als kanker.
Ben je geen fokker en wil je absoluut geen nest nieuwe puppy’s? Dan doe je er goed aan om te kiezen voor een castratie. Vooral in het geval van een teefje is dit de drijvende factor voor het kiezen van de behandeling.
In andere gevallen is het zo dat jouw reu te veel achter de vrouwtjes aangaat. Als dit vervelende situaties blijft geven is het castreren een goede optie. Een ander voorbeeld is in het geval van extreme dominantie, territorium beschermend gedrag of andere agressieve uitingen. Dit gedrag zie je eigenlijk uitsluitend in mannetjes honden. Een castratie leidt tot een passievere, minder agressieve houding.
Uiteindelijk moet elke keuze op maat afgewogen worden. Het is een persoonlijke beslissing waar altijd meerdere dingen afgevraagd moeten worden. Het is afhankelijk van je levensstijl, persoonlijke opvattingen, financiële situatie, maar ook van het ras van je hond.
Je hond castreren of steriliseren?
We merken dat veel mensen de termen castreren en steriliseren door elkaar gebruiken. Nu maakt het niet veel uit als mensen onderling het over het onderwerp hebben. Maar voor de artsen is er wel degelijk een verschil. Goed op de hoogte zijn van het verschil betekent in ieder geval dat je exact aan de arts kunt uitleggen wat je wilt dat de behandeling doet.
Een castratie houdt in dat bij een reu de zaadballen worden verwijderd. Bij een teef houdt dit in dat de eierstokken worden verwijderd. Vroeger werd hier de baarmoeder ook bij weggehaald. Maar uit onderzoek is gebleken dat veel van de ziekten die in de baarmoeder ontstaan niet meer voorkomen na het verwijderen van de eierstokken.
Bij sterilisatie draait het om het dichtmaken van de eileiders (teef) of zaadleiders (reu). Er wordt dus niets verwijderd uit het lichaam. Ook blijven de geslachtsorganen volledig functioneren voor de rest. Dit betekent dat de hormonen nog steeds aangemaakt worden. Aangezien de hormonen een grote rol spelen in het gedrag, is dit geen geschikte oplossing als je op zoek bent naar het intomen van het agressieve gedrag van je hond.
Zoals je kunt lezen is een castratie of sterilisatie van toepassing op zowel het mannetje als het vrouwtje. Het is dus niet verbonden aan een geslacht.
Wanneer is het beste om te castreren?
Als je hebt besloten om je hond te castreren is timing waar het om draait. Je wilt op het juiste moment de castratie inzetten. Te vroeg, en je krijgt allerlei bijwerkingen later in het leven van je hond. Te laat, en je krijgt te maken met ziekten die al volgroeid kunnen zijn.
Over het algemeen is het verstandig om te wachten tot na de puberteit van een hond. Voor de reutjes betekent dit wachten totdat hun lichaam (vooral de gewrichten) volgroeid zijn. Voor teefjes betekent dit wachten tot na de eerste keer loops zijn. Per hondenras verschilt dit wanneer het is.
Bij teefjes mag je niet te lang wachten na de eerste keer loops zijn. Hoe vaker ze loops worden, hoe hoger de kans op melkkliertumoren later in haar leven. Na de derde keer loops worden heeft een castratie voor je hond nauwelijks nog effect.
Bij reutjes is het laten groeien van het lichaam belangrijker dan het verkleinen van de kans op bijvoorbeeld prostaatkanker. Deze vormen van kanker komen pas op latere leeftijd voor waardoor je nog even kunt wachten met de honden castratie. Een oude hond verzekeren is daarom onmisbaar. Het voordeel van wachten is dat ze een normale puberteit meemaken. Te vroeg castreren maakt honden soms angstig voor harde geluiden. In andere gevallen heeft het lichaam niet genoeg tijd gehad om te groeien waardoor de gewrichten extra kwetsbaar zijn.
Een hondenverzekering aanvullen voor de castratie
Een castratie past zeker in de hondenverzekering. Je hebt dan wel een aanvullende polis nodig. Castreren is iets wat je van tevoren aan ziet komen en valt dus niet onder de onverwachte gebeurtenissen. Gelukkig kun je een aanvullend pakket nemen waar dit wel in zit. Hoe je een hondenverzekering kunt aanvragen lees je ook op onze site.
Qua kosten is dit altijd voordelig. Als je dus je besluit al hebt genomen voordat je je hond in huis hebt, doe je er goed aan meteen een hondenverzekering af te sluiten die een castratie vergoed. Meestal krijg je in dit aanvullende pakket ook toegang tot de vergoedingen van inentingen. Dit tezamen is een uitstekende keuze om geld te besparen op de medische kosten van de castratie van je hond.