Waarom opletten om een hond af te koelen?
Zoals gezegd warmen honden sneller op dan mensen. Daarom zal je hond afkoelen ook sneller moeten gebeuren. Wij hebben een uniek mechanisme om overtollige warmte af te staan aan de omgeving: zweten. Honden kunnen dat niet! Sterker nog, sommige rassen zijn ingepakt in een dik pak vacht om het in de winter lekker warm te hebben.
Tijdens warm weer is dit echter een reden waarom je je hond echt moet laten afkoelen. Je herkent het aan het zware hijgen. Door te hijgen staat jouw viervoeter warmte af aan de buitenlucht. Dit is echter een beperkte manier en lang niet zo effectief als zweten.
Bovendien zijn sommige hondenrassen, met name met een korte neus, van nature al redelijk kortademig. In dergelijke gevallen zijn zij een risicogroep om serieuze gezondheidsproblemen te krijgen of zelfs te overlijden. Opletten dus om te zien wanneer je je hond moet afkoelen.
Een hond afkoelen met een natte handdoek
Een hond afkoelen met een natte handdoek is een van de simpelste dingen die je kunt doen. Je kunt echter niet zomaar je hond inwikkelen in een laag van handdoeken die hebt nat gemaakt. Dit heeft heel even misschien het gewenste effect, maar al binnen een paar seconden begint hij weer op te warmen omdat het isolerend werkt.
Als je een natte handdoek gebruikt om je hond af te koelen maak je ‘m eerst nat, maar niet ijskoud. Te koud en je vernauwt de aderen van je hond waardoor die in de momenten erna kan verstijven of in shock raken.
De hond raakt het makkelijkste de warmte kwijt via de buik omdat hier de vacht het dunst is. Bovendien heb je dan maar een gedeelte bekleed waardoor hij wel kan afkoelen. Een andere manier is om het gewoon op de grond te leggen. Hij zal er dan op gaan liggen en op die manier toch weer wat afkoelen. Tip: leg het wel in de schaduw neer, waar het niet zo warm is.
Algemene manieren om een hond af te koelen bij warm weer
Er zijn genoeg manieren te bedenken om je hond af te koelen bij warm weer. De meeste hiervan zijn goedkope, simpele oplossingen die je vrijwel elk moment kunt uitvoeren. Ook goed nadenken over de locatie waar je je viervoeter mee naar toe neemt is al voldoende om het verschil te maken tussen oververhitting of niet.
Om het jou makkelijk te maken zetten we hier een aantal makkelijke oplossingen op een rijtje die je direct kunt toepassen bij hitte. Een hond afkoelen op meerdere manieren is het beste in plaats van alles in één keer te doen. Het liefste wil je een constante temperatuur met genoeg beschikbaarheid tot water hebben. Dit voorkomt een te hoge lichaamstemperatuur en uitdroging.
Lekker laten baden
Een bad is natuurlijk een prima idee om je hond te laten afkoelen. Laat hem bij warm weer lekker baden. Dit kan een kinderbad zijn, de zee, een meertje of een speciaal hondenbad. Het gaat erom dat hij kan afkoelen in het koele water. Het hondenbad is zeer gunstig omdat er hier zo’n klein laagje water staat dat je minder toezicht hoeft te houden.
Laat je huisdier echter nooit alleen zwemmen zonder toezicht. Een ongeluk zit in een klein hoekje, zeker als hij in een vreemde omgeving is. Houd er bij zeewater rekening mee dat het zout water is. Hij mag hier niet te veel van binnenkrijgen, want dan heb je te maken met zoutvergiftiging.
Honden met een dunne vacht insmeren tegen de zon
Vooral honden met een dunne vacht hebben last van de zon. Honden met een dikkere vacht hebben daarentegen weer last van het isolerend effect van de vacht. Als je een hond hebt met een dunne vacht, smeer deze dan in tegen de zon.
De straling beschadigt de huid als je niet oppast. Ook wanneer hij klaar is met zwemmen even kijken of de crème er nog goed op zit. Zo niet, weer even insmeren voor een optimale bescherming.
Zorg voor voldoende schaduw waarin je hond kan afkoelen
Schaduw is talrijk op straat. Zoek dit bij hitte ook op om je hond af te koelen. Ben je ergens aan het wachten? Doe het in de schaduw. Loop je over straat? Doe dat dan in de schaduw. Door zo veel mogelijk hiervan gebruik te maken voorkom je net dat extra beetje warmte, waardoor je je hond niet op een andere manier hoeft af te koelen.
Ga je naar een plek waar geen schaduw is zoals het strand? Creëer dan je eigen schaduw door een parasol mee te nemen en deze meteen op te zetten. Zit je bijvoorbeeld in de tuin dan kan je een zeil over de schutting spannen waardoor je een groot oppervlakte in de schaduw hebt. Leg hier ook het badje, de handdoek en de waterbak zodat alles binnen handbereik maar ook in de schaduw staat.
Je hond afkoelen bij hitte met water
Water is alom aanwezig in ons land. Thuis kun je het gewoon uit de kraan halen. Maak hier veelvuldig gebruik van. Het is aan te raden om zoveel mogelijk je hond water aan te bieden om af te koelen, zonder dat je het opdringt. Niets forceren, maar gewoon overal bakken water neerzetten. In de kamers en buiten in de tuin.
Ga je even wandelen? Zorg dat ‘ie kan afkoelen door een grote waterfles mee te nemen waaruit hij kan drinken of waarmee je ‘m kan besprenkelen.
Je hond laten afkoelen met verkoelende producten
Tegenwoordig zijn er allerlei verkoelende producten te koop waarmee je je hond kunt laten afkoelen. Denk hierbij aan een koelmat. Dit is een mat die ongeveer hetzelfde werkt als een natte handdoek. Alleen maak je hier geen gebruik van water, maar van een gel die een reactie aangaat op het moment dat je huisdier er tegenaan gaat liggen.
Het is lekker verkoelend in de zomer en neemt niet veel ruimte in beslag in de auto. Ideaal dus om mee te nemen als je in het bos gaat wandelen, naar het strand gaat of even een plekje opzoekt in de stad.
Hoe kan je een hond snel af laten koelen bij hitte?
Een hond kun je beter niet te snel laten afkoelen bij hitte. Het is belangrijk dat je bijtijds begint en daarom dus ook af en toe in de gaten houdt of hij niet overdreven aan het hijgen is. Vertrouw je het niet? Dan kun je de temperatuur meten voor een betere inschatting. Wacht hier niet te lang mee, want je kunt niet zomaar je hond in een bak met ijswater zetten.
De aderen vernauwen hierdoor waardoor hij nog minder snel de hitte kan weghalen. Bovendien bestaat er de kans dat hij in shock raakt door het plotselinge temperatuursverschil. Je wilt het afkoelen van je hond geleidelijk opbouwen en het liefst continue gedurende de dag doen, zodat er geen noodzaak is om in één keer snel in te grijpen.
Een hond afkoelen in de zomer in verschillende situaties
Elke omgeving heeft z’n voor- en nadelen. Hier bespreken we enkele verschillende situaties die je in je dagelijks leven tegenkomt. Door slim om te gaan met de mogelijkheden die zich aanbieden en rekening te houden met de omgeving voorkom je dat je je hond te veel moet afkoelen.
In de auto
De auto is een gevaarlijke plek voor je hond. Het kan al gauw de dubbele temperatuur van de buitenlucht worden als je niet oplet. De hitte blijft gevangen in de auto en het metaal neemt alle energie van de zonnestralen op.
Houd daarom altijd ruim rekening met je huisdier als je die meeneemt in de auto. Zet de airco aan ook voor de achterbank. Let op de standaard kenmerken als hijgen of stil worden. Laat nooit je hond alleen achter in de auto, ook niet als je even boodschappen moet doen of even moet uitstappen om te tanken. Deze paar minuten kunnen voldoende zijn dat je hond komt te overlijden. Zie je een dergelijke situatie? Bel dan de politie, zij vertellen je wat je verder kunt doen.
Op vakantie
Als je op vakantie gaat doe je er goed aan om eerst te checken waar je je hond allemaal kunt afkoelen. Ga je naar het strand? Is er een bad beschikbaar wanneer het zoute water te veel wordt? Is er een bosrand waar je even in de schaduw met een waterbak je hond kunt afkoelen bij hitte?
Neem ook een goede hondenverzekering. Mocht er iets gebeuren ben je in ieder geval financieel in staat om de beste zorg voor je lieve beestje te kunnen regelen. In het uiterste geval zit hier ook de rit naar huis inbegrepen als je dier vervoerd moet worden.
In huis
In huis heb je alles zelf in de hand. Geen excuus dus om het niet helemaal optimaal in te richten zodat niemand iets te kort komt. Geef je hond de mogelijkheid om af te koelen door voldoende water neer te zetten.
Daarnaast kun je een windje in huis brengen door de deuren aan weerszijden open te zetten waardoor er een tocht ontstaat. Zorg voor voldoende schaduw in de tuin met bijvoorbeeld een parasol, waaronder je de koelmat of een natte handdoek legt.
Zie je toch dat je je hond moet afkoelen bij warm weer? Gebruik dan de tuinslang en check daarna of hij nog goed ingesmeerd bij een dunne vacht.
Tijdens het zwemmen
Laat een hond niet alleen zwemmen. Ook al is dit een van de effectiefste manieren waarop je hond lekker kunt afkoelen is het goed om hier toezicht op te hebben. Als je hond het heel warm heeft gehad en het water is onverwacht koud kan dit een verstijvende reactie hebben.
Je wilt er bij zijn zodat je kunt ingrijpen wanneer iets fout gaat. Bovendien is het belangrijk dat wanneer je hond uit het water komt meteen de schaduw in gaat. Zeker bij een dunne vacht kan de zon dan veel schade aan de huid aanrichten.
Tijdens het wandelen
Wandelen is een prima optie, ook op een warme dag. Check van tevoren even het weerbericht zodat je weet hoe warm het exact wordt. Je hond afkoelen in de ochtend gaat makkelijker dan in de middag. Het beste is daarom ook om deze piekuren te vermijden. Ga ‘s ochtends vroeg er eens lekker lang op uit.
Zorg ervoor dat je hond wel alle energie kwijt kan die hij wilt, zodat ‘ie ontspannen thuis gaat liggen. In de avond, wanneer de temperatuur weer enigszins gedaald is, kun je dan weer de deur uit.
Vermijd grote inspanningen gedurende de dag. Een hond kan al snel te veel inspanning hebben geleverd waardoor je ‘m moeilijk kunt afkoelen bij warm weer. Gewoon lekker relaxed en alleen rennen tijdens de vroege ochtend in een schaduwrijk park.
Let op de ondergrond
Asfalt, tegels, zand, het kan allemaal gloeiend heet worden wanneer de zon er de hele dag op schijnt. Wij voelen het misschien niet zo door onze schoenzolen, maar een hond heeft die niet. Sterker nog, de voetzooltjes onder de pootjes van jouw viervoeter zijn behoorlijk gevoelig. Pijnlijk dus als hij op de hete tegels moet lopen!
Loop zoveel mogelijk op gras of in de schaduw. Twijfel je? Leg je hand op de ondergrond om zelf te controleren of het kan. Trek jij jouw hand terug of ben je verbaasd dat het zo warm is? Niet doen dan. Blijf lekker in het gebied waarvan je weet dat je hond er geen last van heeft. Na afloop ook even schoonspoelen met water om je hond nog verder af te koelen.